Közös európai parlamenti pártcsalád alapítását javasolta az osztrák alkancellár Orbán Viktor kormányfőnek – Heinz-Christian Strache, a Szabadságpárt (FPÖ) elnöke Facebook-oldalán azt írta: „Örömömre szolgál meghívni Orbán Viktor magyar miniszterelnököt és pártját, a Fideszt közös munkára egy közös európai uniós blokkban”.
Az FPÖ az Osztrák Néppárttal (ÖVP) együtt kormányozza Ausztriát. A Szabadságpárt az Európai Parlamentben a Nemzetek és Szabadság Európája nevű, jobboldalinak mondott pártokat tömörítő frakcióhoz tartozik, míg a Fidesz a "mérsékeltebb jobboldali" pártok frakciójának, az Európai Néppártnak a tagja. Strache meghívóját Judith Sargentini holland zöldpárti képviselő jelentésének EP-vitája előtt tette közzé.
A nagyobbik osztrák kormánypárt, az ÖVP szintén az Európai Néppárthoz tartozik. A párt vezetője, Sebastian Kurz kancellár egy hétfői tévéinterjúban bejelentette, hogy pártja képviselői támogatni fogják a Fidesz tagságának felfüggesztését az Európai Néppártban. „Nincs kompromisszum a joguralom és a demokrácia tekintetében. Az alapértékeket meg kell védeni” – mondta Kurz az ORF2 közszolgálati tévének adott interjújában.
(MTI nyomán)
Orbán szerint az ítéletet már megírták: