Hétfő délelőtt a parlament gazdasági bizottságában a képviselők a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának tagjaira tettek javaslatot. Az fb-tagok mandátuma lejárt, az új tagok megválasztása a parlament feladata, és a bizottsági javaslat készíti elő a döntést.
Zoom
Vona és a Jobbik pénzügyminiszter-jelöltje 2010-ben - Nyikos a hetvenes évek végétől egészen annak megszűnéséig volt az MSZMP tagja (fotó: Nol.hu)
Az fb-tagok közül egy főt az ellenzék delegálhat, az ellenzéki pártok azonban nem tudtak megállapodni egy közös jelöltben. Az LMP Róna Pétert akarta, de ő csak azzal a feltétellel vállalta volna a jelölést, hogy a teljes ellenzék támogatását élvezi. A Jobbik ragaszkodott Nyikos Lászlóhoz - ő 12 évig az Állami Számvevőszék alelnöke volt, 2010-14-ben pedig a Jobbik parlamenti képviselője, és már az előző ciklusban is tagja volt az MNB felügyelő bizottságának.
Az MSZP, a DK és a Párbeszéd pedig közös jelöltet állított Mártha Imre személyében, aki 2008-10 között az MVM vezérigazgatója volt.
A gazdasági bizottság ülésén tehát Nyikos és Mártha közül választhattak a képviselők az ellenzéknek fenntartott hely betöltésére. A szavazás idején a bizottság egyetlen jobbikos tagja, Volner János az esetről hírt adó 444 információi szerint nem tartózkodott a teremben, így nem is szavazott. A három baloldali frakció képviselői Márthára szavaztak, a fideszesek és a KDNP-sek pedig mind az MSZMP-s Nyikosra.
Úgy ajánlja tehát most a parlament gazdasági bizottsága ellenzéki delegáltnak Nyikos Lászlót, hogy a bizottságban csak kormánypárti képviselők szavaztak rá.