"Én nem vagyok az LMP vezetője, egy lefokozott tag vagyok, párttagként is másodrendű, még szavazati jogom sincs" - magyarázta az ATV-ben Szél Bernadett. Bár az országgyűlési képviselő elsősorban az Orbán-kormányt bírálta, kijutott a kritikából saját pártjának és az ellenzéknek is.
Az LMP korábbi társelnöke saját helyzete és szerepe mellett a Sargentini-jelentésről, a Fideszről, valamint az LMP és a Jobbik közeledéséről is beszélt.
"Ami a jelentésbe van írva, az úgy van"
A Sargenti-jelentés kapcsán az országgyűlési képviselő azt mondta, semmi másról nincs szó, mint hogy a Fidesz megkezdte a kampányt: Strassburgban volt a nyitány, ami a Parlamentben zajlik, az meg kőkemény marketing. Hozzátette, "érdekesnek" találja a Sargenti-jelentés megszavazásának időzítését, szerinte "lehet arról beszélgetni, hogy Sargentini asszony csapata írhatott volna bele többet, de az, ami bele van írva, az a helyzet".
Szégyent hozott az országra, hogy Magyarországot ide vezette – mondta Orbán Viktorról az LMP korábbi társelnöke és miniszterelnök-jelöltje, hozzátéve, hogy "Orbán Viktor az, aki ezt a kárt, amit okozott, korrigálni tudja".
"Politikai öngyilkosság, amit az LMP megenged magának"
A nyilvánosság előtt is ismert volt, hogy nem ért egyet az LMP elnökségének a döntésével, hogy nem vesznek részt a szavazáson. "Ha az LMP-t én vezetném - könnyebb az LMP-t megpuccsolni, mint vezetni - akkor valószínűleg küzdelmesebb lett volna ennek az álláspontnak az elfogadása" – magyarázta Szél Bernadett, aki kijelentette: "nem vagyok az LMP vezetője, egy lefokozott tag vagyok, párttagként is másodrendű, még szavazati jogom sincs".
A pártja mostani döntései kapcsán még megjegyezte: "olyan dolgokat megenged az LMP, ami a politikai öngyilkosság kategóriájába tartozik".
Az LMP-t és az ellenzéket a magatartásáért bírálta: "az nem politika, ha az ember mindentől folyamatosan elhatárolódik" - tette hozzá.
"A propagandaszörny azért lett szörny, mert félnek tőle"
Hangsúlyozta: "Nem szabad félni, a Fidesz-médiától nem szabad félni, a propagandaszörny azért lett szörny, mert félnek tőle."
Az LMP és a Jobbik közeledéséről azt mondta: önmagában nem gond, ha a pártok közelednek egymáshoz, de a kompromisszum és a konszenzus nagyon fontos, és a két pártnak meg kell ismerni egymást, még addig, amíg ez a közeledés túl közeli lesz.
(ATV nyomán)