Bár korábban arra utalt Tarlós István főpolgármester, nem vállalna egy újabb önkormányzati ciklust, a Magyar Hírlap információi szerint mostanra változhatott a véleménye, és mégis indulna a városvezetői székért. Emellett kiderült az is, megkönnyebbüléssel fogadta a hírt, amely szerint hitelesítette a Kúria a római-parti nyomvonalról szóló népszavazási kezdeményezést.
Lehet népszavazást tartani arról a Kúria szerint, hogy ne közvetlenül a folyóparton, hanem beljebb, a Nánási út–Királyok útja nyomvonalon épüljön meg a római-parti védmű. A bíróság kedden helybenhagyta a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) korábbi határozatát, amely hitelesítette az erre vonatkozó népszavazási kezdeményezést. Ismert, az FVB döntését a Kúria előtt megtámadták arra hivatkozva, hogy a nyomvonal kijelölését magasabb szintű jogszabályok befolyásolják, valamint, hogy a fővárosi választópolgároknak a szükséges műszaki, árvízvédelmi ismeretek hiányában kellene döntést hozniuk. Az „Egyetért-e Ön azzal, hogy a Csillaghegyi-öblözet római-parti szakaszának árvízvédelmét szolgáló árvízvédelmi létesítmény a Nánási út–Királyok útja nyomvonalon valósuljon meg?” helyi népszavazási kezdeményezés hitelesítésére a Főpolgármesteri Hivatal közleményben reagált. Ebben azt írják, hogy „Budapest főpolgármestere és városvezetése a Kúria döntését határozott megkönnyebbüléssel fogadta”.
A jövő évi önkormányzati választással kapcsolatban egyébként továbbra sincs hivatalos közlés, hogy Tarlós István főpolgármester 2019-ben is indul-e a Fidesz–KDNP jelöltjeként a városvezetői székért. A fideszes lap információi szerint azonban változhatott a főpolgármester korábbi álláspontja, és jövőre ismét megmérettetheti magát. Tarlós korábban úgy nyilatkozott a témában, még tárgyal egyet Orbán Viktor kormányfővel, de már nem tervez újabb öt évre. A Hírlap szerint a hivatalos találkozóra a következő napokban sor kerülhet, ezt Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter is megerősítette egy korábbi Kormányinfón. A tárcavezető azt mondta, a miniszterelnök és Tarlós István hivatalos találkozója még szeptemberben, a Sargentini-jelentés EP-vitáját követően várható. A városvezető korábban úgy fogalmazott: „Nem nagyon kapaszkodom egy újabb ciklusért, valószínűleg nem hajlok arra, hogy vállaljam.” Hozzátette, mivel a kormányfővel lesz még egy beszélgetése az ügyben, ezért kategorikusan nem fogalmaz meg semmilyen konkrét választ. Tarlós István kijelentette azt is, ha vállalja a jelölést, akkor biztos közvetlen választás lesz.