Ingyenebédet kért gyerekének a menzán, ezzel csalt el a gyanú szerint több mint kétszázezer forintot egy NAV-os dolgozó Nyíregyházán – írja a Blikk.
Zoom
Illusztráció: Komka Péter/MTI
A laphoz eljuttatott iratok tanúsága szerint az adóhatósági alkalmazott lánya óvodai étkezését szociális alapon, térítésmentesen vette igénybe, annak ellenére, hogy havi nettó jövedelme több mint 300 ezer forint. A férfit feljelentették: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Észak-magyarországi Bűnügyi Igazgatósága és a Központi Nyomozó Főügyészség Debreceni Regionális Osztálya is vizsgálódik az ügyben.
– 2015-ben váltak el útjaink, és 2016-ban költöztem el tőle végleg – árulta el a férfi egykori élettársa. – A gyerekkel kapcsolatos óvodai adminisztrációt mindig is ő intézte. Néhány hónapja tudtam meg, hogy az intézményben nem fizetett a lányunk étkezéséért. Először azt hittem, az én adataimmal élt vissza: a keresetem alapján ugyanis jogosult lennék ilyen kedvezményre.
Ám ahogy a nyomozati anyagokból kiderül, a férfi saját nevében kérte a támogatást.
A kapitányság által kiállított dokumentum szerint a nyomozók lekérték az intézménytől az adatokat, és kiderült: a kormányhivatalnok 2015 és 2017 között a saját nevében tett nyilatkozatot az óvodában, miszerint a kislány jogosult az ingyenes étkeztetésre. Összesen 216 140 forintot spórolt meg így magának. Mivel a férfi a NAV állományába tartozó kormánytisztviselő, ezért a rendőrség szerint tette kimeríti a költségvetési csalás bűncselekményét, így az ügyet továbbították a Központi Nyomozó Főügyészség Debreceni Regionális Osztályának. Időközben az anyát is kihallgatták a NAV nyomozói.
– Be kellett mennem, ahol részletesen beszámoltam az életünkről, a szakításról, Zsolt anyagi körülményeiről. Emlékeim szerint havi 350 ezer nettót hozott haza, amelyhez negyedévente jutalom is járt – folytatta az asszony.
A csalással gyanúsított kormányhivatalnok nem kívánt nyilatkozni.
A gyermekvédelmi törvény alapján 2015-től annak jár ingyen az óvodai ebéd, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem éri el a minimálbér nettó összegének 130 százalékát: ez 2015-ben 89 ezer, az idei évben 119 ezer forintot jelentett.