Két férfi egy budapesti pénzváltó padlóját – az üzlet alatti pincéből – bontotta meg, majd egyikük ezen a nyíláson keresztül hatolt be az üzlethelyiségbe azért, hogy a páncélszekrényben lévő értékeket eltulajdonítsa.
A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség 2017 májusában benyújtott vádirata szerint az elkövetők egyike 2016 áprilisában egy eljárás során ismeretlenül maradt személytől kapta a megbízást a betörésre. A megbízás szerint, a vádlottnak egy XIII. kerületi lakóház földszintjén található pénzváltó padlóját kellett megbontania az alatta lévő pincén keresztül. A megbízó arról tájékoztatta, hogy a pénzváltó páncélszekrénye a betörés idején nyitott állapotban lesz, és az kb. 20-22 millió forint értékű forintot és valutát fog tartalmazni. A felbujtó a vádlottnak a pincelejáróhoz kulcsot és a pincéről helyszínrajzot is adott.
A bűncselekmény elkövetésével megbízott terhelt 2016. május 8-án délután találkozott egy ismerősével – az ügy másik vádlottjával – és elmondta neki, hogy mire készül, valamint azt is, hogy a betörésre tippet kapott, és kulcsa is van. Mindezek hallatán a másik férfi úgy döntött, hogy részt vesz az elkövetésben.
Ezek után a két vádlott még ugyanezen a napon, egy tehergépkocsival leparkolt a helyszín közelében, majd a náluk lévő kulccsal lementek a lakóház pincéjébe. Ezután a pénzváltó iroda alatti pince tetőszerkezetét – az üzlet padlóját – szerszámokkal bontani kezdték, egészen addig, míg azon akkora nyílás keletkezett, hogy azon keresztül az egyikük be tudott mászni az üzlethelyiségbe. A páncélszekrény azonban a tervekkel ellentétben zárva volt, ezért a férfi az üzletet a pince irányában elhagyta.
Időközben ugyanakkor megszólalt az üzlet riasztója is, amitől a vádlottak megijedtek, tartottak attól, hogy lelepleződnek, ezért az épületet nem hagyták el, inkább felmentek a lakóház padlására, és ott rejtőztek el. A helyszínre érkező rendőrök azonban ott mindkettőjüket elfogták.
Az ügyben a vádemelés eredményes volt; az új büntetőeljárási törvény (Be.) által bevezetett, eljárást gyorsító szabályok alapján, a bírósági tárgyaláson a vádlottak a terhükre rótt bűncselekmény elkövetését a váddal egyezően beismerték, és lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról.
A bíróság a vádlottak bűnösséget beismerő nyilatkozatát elfogadta, és ítéletet hirdetett; egyiküket 2 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte – ő enyhítésért fellebbezett -, míg társa 1 év 3 hónap végrehajtandó börtönbüntetést kapott, amit tudomásul vett. Az ő vonatkozásában az ítélet jogerőre emelkedett, olvasható az ügyészség honlapján.