Feketepénzekkel tömte ki saját médiumát a Jobbik - ezt a párthoz közel álló N1TV volt főszerkesztője mondta el az Echo TV-nek. Kisberk Szabolcs exkluzív interjújában milliós készpénzforgalomról és zsebbe kapott fizetésemelésről számolt be.
Ismeretlen eredetű készpénzeket folyattak át az N1TV-n - erről a Jobbikhoz köthető online televízió volt főszerkesztője beszélt az Informátornak. Kisberk Szabolcs két munkatársával közösen augusztus elsején hagyta ott a Jobbik tévéjét, döntésüket akkor azzal indokolták, hogy nem hajlandóak tovább asszisztálni a párt ámokfutásához.
Például ahhoz, amiről nemrég a párt szekszárdi önkormányzati képviselője beszélt. Szabó Balázs azt mondta, nejlonzacskókban érkezett az a pénz, amit a regionális vezetők irányításával támogatásként kellett befizetniük a pártkasszába.
"Nálunk a tévénél nem a zacskós rendszer volt, amiről Szabó Balázs beszélt, az nagyjából köztudott volt a Jobbikban, hogy többen zacskóban viszik el a pénzt, vagy borítékban, vagy mappákban. Az N1TV esetében ez úgy működött, hogy igazából mi rá voltunk kényszerítve arra, hogy jelentős készpénzforgalom legyen, aminek az eredetét nem magyarázták meg, de azért nagyjából mindenki sejtette, hogy honnan van az a készpénz" - mondta a főszerkesztő.
Az elmúlt egy évben több millió forint feketepénz érkezett az N1TV-hez a Jobbik pártalapítványán keresztül, a csatorna ugyanis a Kiegyensúlyozott Médiáért Alapítvány tulajdona.
"Nekem a közvetlen főnököm az alapítvány vezetője volt, de mindenki tudta, hogy az a pénz, amit ő ad, az nem tőle van, hanem a Jobbik vezetésétől, egészen pontosan Szabó Gábortól. Hiába tagadják, ez köztudott a Jobbikon belül, hogy mindenféle pénzüggyel csak Szabó Gábor engedélyével, jóváhagyásával lehetett dönteni, bármit kifizetni" - jelentette ki Kisberk Szabolcs.
A Jobbik vezetésének az volt az érdeke, hogy minél több készpénzt tudjanak átfolyatni a médiumon - ennek ugyanis nem volt nyoma, adózni sem kellett utána, és ez eredetéről sem volt szükséges számot adni - még a fizetésemeléseket is ezekből az összegekből finanszírozták.
Úgy emeltek csak fizetést az N1TV dolgozóinak, hogy a fizetésen felüli pénzüket készpénzben kapták meg. Egy idő után nem lehetett kártyára tankolni, mert ugye volt Mol-kártya a tévé két autójához, hanem azt is készpénzben kellett intézni, és olyan is előfordult, hogy számla sem kellett sokszor ezekről a költésekről.
Kisberk Szabolcs biztos benne, hogy nem magánemberek adakozásából jöttek össze a milliók, hiszen akkor nem borítékokban vagy mappákban érkezett volna a pénz.
(echotv.hu)