Egyre furcsábbak a pénzügyei annak a sertéstenyésztéssel foglalkozó társaságnak, amelynek felét Kósa Lajos, a Fidesz országgyűlési képviselőjének 82 éves édesanyja vásárolta meg néhány éve. A nemrég 123 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást is elnyerő Méker Kft. törzstőkéje a nyár végén egyszer csak 3 millióról 93 millió forintra nőtt. A nyilvános cégadatbázisban fellelhető dokumentumok szerint ez úgy történt, hogy a tulajdonosok – köztük a volt miniszter édesanyja – elengedték a korábbi befizetéseik visszafizetését, ezek mértékével nőtt az üzletrészük értéke.
A nyugdíjazása előtt védőnőként, majd bölcsődei vezetőként dolgozó Kósa Lajosné a dokumentumok alapján a 2015. augusztus 13-án befizetett 45 millió forintja visszafizetéséről mondott le.
Az továbbra sem világos, hogy miből lett milliomos a politikus édesanyja.
De ez még nem minden, a kérdések számát tovább szaporítja az, hogy a társaság három – a sertéstenyésztéssel nehezen összefüggésbe hozható – nagy értékű járművet is lízingel az MKB-Euroleasing Autólízing Zrt.-től, írja a 24.hu.
Ezek közül a legérdekesebb egy K1600-as típusú BMW motorkerékpár, amit a Magyar Országos Közjegyzői Kamara nyilvántartása szerint az idén április óta lízingel a Méker Kft. A motor ára újonnan körülbelül 7 millió forint, de extrákkal együtt a 9 milliót is meghaladhatja.
Zoom
Forrás: www.press.bmwgroup.com
A jármű lízingelése nem csupán azért szokatlan, mert a motor nehezen illeszthető a disznótenyésztéssel foglalkozó cég profiljába, hanem azért is, mert köztudott, hogy Kósa Lajos a motorozás szerelmese, és egy ugyanilyen típusú motorral jelent meg a Fidesz 2017. szeptemberi kihelyezett frakcióülésén Velencén.
Zoom
Fotó: Máthé Zoltán/MTI
Akkor a politikus vagyonnyilatkozatában két BMW motor szerepelt, ám egyik sem a képen látható típus volt, ezért a 444 megkérdezte a Fidesz sajtóosztályát a járműről. Azt a választ kapták:
Kósa Lajos frakcióvezető egy 4 éves, használt motorral érkezett a kihelyezett frakcióülésre, amelyet egy barátjától kipróbálásra kapott kölcsön. Amennyiben a motor beváltja a hozzá fűzött reményeket, az sem kizárt, hogy a későbbiekben meg is vásárolja.
Idei vagyonnyilatkozata alapján Kósa Lajos nem vásárolta meg a motort. Viszont egy éppen ugyanolyan kétkerekű került az édesanyja cégének birtokába.
A BMW motor mellett a Méker Kft. két BMW 530e iPerformance típusú, hibrid meghajtású felső-középkategóriás autót is lízingel. Ennek a járműnek az alapára nagyjából 17 millió forint, ám különböző extrákkal akár 25 millió forintba is kerülhet.
A nyilvánosan elérhető adatok pedig arra utalnak, hogy nem az alapmodellt választotta Kósa Lajos édesanyjának cége. Mindkét autó metálfényezésű, automataváltós és 248 lóerős motorral van szerelve, továbbá exkluzív bőrüléseket választottak hozzájuk.
Zoom
Forrás: www.press.bmwgroup.com
Édesanyja cégügyeivel és a lízingelt járművekkel kapcsolatban a 24.hu megkereste Kósa Lajost, illetve a Fidesz sajtóosztályát is. Az alábbi kérdéseket tették fel a politikusnak:
  • Van-e tudomása arról, hogy édesanyjának miként állt rendelkezésére 45 millió forint 2015-ben?
  • Van-e tudomása arról, hogy a járműveket kik használják, és milyen jogcímen?
  • Mit gondol, egy sertéstenyésztéssel foglalkozó cégnek miért van szüksége luxusjárművekre?
  • Használta-e a motorkerékpárt, ha igen, hova utazott vele?
Kósa Lajos a Fidesz sajtóosztályán keresztül mindössze annyit reagált:
A MÉKER Befektetési és Tanácsadó Kft. magánszemélyek tulajdonában álló vállalkozás, minden felvilágosításért forduljon a cég ügyvezetőjéhez. További jó munkát kívánok!
A társaság ügyvezetője, Szilágyi Gábor válaszolt a lap megkeresésére, de kikerülte azt a kérdést, hogy Kósa Lajos édesanyjának honnan állt rendelkezésére 45 millió forint. Mint ahogyan arra sem válaszolt, hogy egy sertéstenyésztéssel foglalkozó cégnek miért van szüksége luxusjárművekre. Mindössze annyit közölt:
Az Ön által feltett kérdésekkel kapcsolatban azt tudom válaszolni, hogy a Társaságunk gépjárműveit Kósa Lajos nem használta, nem használja és nem is használhatja, mivel nem áll semmilyen kapcsolatban a Méker kft.-vel.
Kósa neve már korábban összefüggésbe került az édesanyja cégügyeivel és a százmilliós brüsszeli támogatással, ám az ezt firtató kérdésekre csak annyit mondott:
édesanyám nem strómanja senkinek sem.
Zoom
Arra sem adott érdemi magyarázatot a politikus, hogy felesége, Porkoláb Gyöngyi hatmillió forintért szerezte meg a Tócó-Pece Kft-t, amelynek 2016-os beszámolója szerint 140 millió forintos vagyona volt. A céget Kósa régi ismerőse, Fiák István alapította, tőkésítette fel és adta el. Akkor Kósa úgy érvelt:
Magánszemélyek magánügyleteiről nem tudok nyilatkozni, ez mindenfajta obligón kívül van.
A 2018-as választási kampányban derült ki, hogy egy csengeri illetőségű nő megkereste Kósát, és a képviselőre bízta az állítólagos, 1300 milliárd forintos örökségét, hogy a politikus vegyen belőle állampapírt. Ezért cserébe papíron az akkor tárca nélküli miniszter feleségének ajándékozott 2,6 millió eurót, akkori árfolyamon több mint 800 millió forintot. Annak nincs nyoma, hogy Porkoláb Gyöngyi kapott volna pénzt, de az ajándékozás minden mozzanatáról készült közokirat.