Nemzeti vagy vallási ünnepek, gyásznapok, emléknapok idején az események állami és önkormányzati helyszínein lényegében nem lehetne tüntetni, tiltakozást szervezni – ez lenne a következménye annak a törvényjavaslatnak elfogadása esetén, amelyet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtott be.
De nemcsak az adott napon nem lehetne például a miniszterelnök ellen fütyülni, megmozdulást szervezni, hanem az azokra való felkészülés idején sem. És hogy mennyi ez a felkészülési idő? A törvény nem határozza meg, vagyis az állami szervekre lenne bízva, hogy mit tartanak felkészülési időnek – így könnyen lehet, hogy voltaképpen soha nem lehetne tüntetni a Kossuth téren vagy a Múzeumkertben, amikor a miniszterelnök ott megjelenik – következtet a törvényjavaslatot kiszúró Zoom.hu.
Sok konkrét ünnepnap fel van sorolva a törvényjavaslatban és több utca, tér is, szóval ott tilos lenne tüntetni. Lehet böngészni.
Amúgy az időzítés sem lehet véletlen, a jövő tavaszi európai parlamenti választások előtt nem sokkal lépne életbe ez a törvény.
(24.hu)