A Mészáros Lőrinc-féle Opus médiaportfóliója mögött több tízmilliárd forintos, bonyolult szerkezetű adósságtömeg van, amely csak az állami hirdetésdömpinggel tartható fenn – írja a G7.hu.
Mészáros Lőrinc médiaportfóliója jelenleg úgy néz ki, hogy az Opus Global Nyrt. birtokolja az Opus Press Zrt.-t, amelynek leányvállalata a legtöbb médiafelületet, köztük a megyei lapok többségét is összefogó Mediaworks Zrt. Ez utóbbi cég 2017-ben húszmilliárdnál is több árbevétel mellett 4,3 milliárd forint adózott eredményt ért el, a bevétel jelentős része származik állami vagy államközeli hirdetésekből: a lap korábbi számításai szerint a bevétel 60 százalékát teszi ki a listaáron hirdető állami vállalatoktól befolyó összeg.
A cég beszámolóiból azonban kiderül, hogy még az így felturbózott, szépnek látszó eredmények ellenére is lehetnek gondok a jövőben, mert a bevételek mellett a kiadási oldal is folyamatosan nő, ráadásul komoly adósságokat halmoz fel a lapcsoport. A G7 szerint hosszú távon 14,6 milliárdos költségszinttel kell számolnia a Mediaworksnek, amennyiben nem szánja el magát jelentős költségcsökkentő programra. Adósságfronton az egyik komoly kötelezettség a szintén Mészáros-résztulajdonban levő MKB felé van, 9,48 milliárd forintot kapott a cég a banktól. Az anyacég Opus Press mérlegéből pedig az olvasható ki, hogy 6,2 milliárdnyi hosszú távú kötelezettséget tartanak nyilván egy 2016-os, zárt körű kötvénykibocsátásból, a kötvényeket 2019 áprilisában vásárolják vissza.
Ha a teljes médiaportfólió konszolidált számait nézzük, azt láthatjuk, hogy 13 milliárd forint hosszú lejáratú kötelezettségállományt tart nyilván a cég, de ezen túl 15 milliárd forint rövid lejáratú kötelezettség, nagyrészt szállítói követelés is van.
Ilyen nagy adóssághalom mellett kizárólag az állami hirdetések jelenlegi struktúrája mellett tartható fenn a lapcsalád a cikk következtetése szerint. Erre utal az is, hogy az Opus Press 2017-es beszámolójának kiegészítő melléklete szerint a Mediaworks méretes nyeresége ellenére mindössze 200 millió forint osztalékot fizetett.
Sajtóértesülések szerint az adóssághegy miatt hamarosan nem az Opus-részvényeseknek kell tovább aggódniuk, ugyanis az egész portfóliót átpakolhatják a Liszkay Gábor által nyár óta alapított Media Fundamentum Nonprofit Zrt. alá, amely mögött a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány állhat majd. Utóbbit Mészáros egyik jogtanácsosa, Kertész József Tamás jegyezte be.
(G7 - Index nyomán)