Forró téma volt a Kormányinfón a volt macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki menedékkérelme. Gruevszki kedden a Facebook-oldalán jelentette be, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól. Azt állította, az elmúlt napokban számtalan életveszélyes fenyegetést kapott.
Zoom
Gruevszkit hazájában kétéves börtönbüntetésre ítélték, annak megkezdése előtt menekült el hazájából. A különböző minisztériumok és a Fidesz is megszólalt szerdán az ügyben, a Gulyás Gergely vezette tárca elismerte, hogy Gruevszki menedékjogot kért, a magyar hatóságok pedig biztonsági okokból lehetővé tették számára, hogy a tranzitzóna helyett a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal budapesti központjában hallgassák meg. Hidvégi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója szerint a baloldali Soros-kormány fenyegeti hazájában Gruevszkit, ezért megilleti a védelem.
A macedón média szerint Gruevszki Orbán Viktor miniszterelnök házában töltötte az éjszakát, amit Havasi Bertalan sajtófőnök kacsának nevezett.
Az ügyben nagyon sok a homályos részlet, ezek egy részét eloszlatta Gulyás Gergely. Kiderült például, hogyan jöhetett Gruevszki Magyarországra az útlevele nélkül, amelyet korábban bevontak.
A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Bloomberg kérdésére felhívta a figyelmet arra a tényre, hogy „a Balkánon fekvő államok között személyi igazolvánnyal is lehet közlekedni. "
Azt több kérdés ellenére sem árulta el, pontosan hogyan érkezett Magyarországra Gruevszki, ahogy azt sem, pontosan melyik ország magyar nagykövetségén jelezte menekültkérelmét. Annyi biztos, nem Macedóniában tette ezt meg.
„A magyar hatóságoknak nem volt közük ahhoz, hogy Nikola Gruevszki elhagyta a saját államának területét" – hangsúlyozta többször is Gulyás, azt azonban nem árulta el, hogy a nagykövetségről a Budapestre juttatásban milyen szerepet játszott a magyar állam.
Megerősítette, biztonsági okokból hallgatták meg Budapesten, erről a Menekültügyi Hatóság döntött. A külügyminiszter tudott arról, hogy Gruevszki menedékjogot kért – tette hozzá. Visszautasította az olyan sugallatokat, hogy a rendkívüli meghallgatási körülményekben Szijjártó keze benne lenne, de ő személy szerint egyetért azzal, hogy Budapesten hallgatták meg. Azt mondta, a különleges eljárás politikusok, különösen volt miniszterelnökök esetében máshol is teljesen normális.
Hosszú meghallgatása volt a volt miniszterelnöknek – tette hozzá, aki az eljárás során a tisztességes eljárás hiányára és a saját fenyegetettségére hivatkozott. Arra a kérdésre, hogy meggyőződtek-e arról, hogy Gruevszkit valóban üldözik-e hazájában, vagy csak a börtönbüntetést akarja megúszni, Gulyás azt mondta, ez egy olyan részlet, amire a menekültügyi hatóság határozata válaszolhat.
Arra az újságírói felvetésre, hogy a kormány alapvetően biztonságos országnak tartja Macedóniát, ráadásul Gruevszkit jogállami keretek között ítélték el, Gulyás azt mondta, a kérelemről a Menekültügyi Hatóságnak kell döntenie, ha erre bármilyen választ adna, azzal prejudikálná a döntést. A kormány ezt jogi kérdésnek tartja, Szijjártó Péter beszélt a macedón külügyminiszterrel telefonon, de ez álláspontjuk szerint nem kormányközi ügy. A magyar hatóságok minden tájékoztatást megadnak, a két ország közti jó kapcsolat kulcsfontosságú.
Gulyás visszautasította a macedón miniszterelnök állítását, amely szerint Pintér Sándor belügyminiszter tájékoztatta volna Gruevszki hollétéről a macedón belügyminisztert. A menekültkérelem elfogadásába nem szólhat bele EU-s vagy NATO ország, véleményük persze lehet erről – mondta Gulyás.
Bár a macedónok már jelezték, hogy kérik Gruevszki kiadatását, a hivatalos kérelem még nem érkezett meg. Ennek elbírálása több hónapig tarthat – felelte Gulyás egy újabb kérdésre válaszolva.
Orbán jót nevetett azon, hogy Gruevszki nála töltötte volna az éjszakát – árulta el Gulyás, aki szerint Orbán nem találkozott a volt miniszterelnökkel eddig. Az esetleges jövőbeli találkozóról nem tud mit mondani. Azt "nem kell tudnia", hogy a volt miniszterelnök hol szállt meg.
Arra, hogy a Fidesz szóvivője a minisztériumoknál sokkal tovább ment a nyilatkozatával (gyakorlatilag a döntést is megelőlegezte), Gulyás azt mondta, "a párt és a kormány nyilatkozati lehetőségei eltérnek egymástól". Nem mondta meg, hogy Hidvégi bárkivel egyeztetett volna erről.
Az amerikaiak szerint Gruevszkit Macedóniában kell felelősségre vonni
Az amerikai külügyminisztérium is megszólalt a Magyarországon politikai menedékjogot kért korábbi macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki ügyében:
Meglátásunk szerint Nikola Grueveszkit a macedón jogrendszerben kellene felelősségre vonni - ezt a Politicóval közölték.
Azt írják, Gruevszki egy transzparens eljárásban kapott két év börtönt, és ezt a büntetést később helyben hagyta több fellebbviteli bíróság is. Hozzáteszik, hogy Gruevszkit négy másik ügyben is megvádolták.
(HVG - Politico - Index nyomán)