Továbbra sem tudni, pontosan, hogyan jutott Magyarországra politikai menedékjogot kérve a volt Macedón kormányfő, aki letartóztatása elől hagyta el hazáját: Gruevszkinek november 8-án kellett volna megkezdenie kétéves börtönbüntetését, ám nemhogy nem kezdte meg, de Facebook-oldalán november 13-án azzal jelentkezett be, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kér - írja az Index.
Egy albán lap most arról ír, hogy az albán határőrség megerősítette: nyilvántartásuk szerint november 11-én vasárnap, 19:11-kor lépte át az albán-montenegrói határt autóval, az autó pedig a rendszáma alapján a tiranai magyar nagykövetséghez tartozik.
Zoom
Segítik egymást a politikusbűnözők (fotó: EPA-EFE/Aleksandar Kovacevski)
Gulyás Gergely csütörtöki Kormányinfóján arról beszélt, hogy Magyarország nem segítette át Gruevszkit a határon, pontosabban abban, hogy elhagyja Macedóniát. Azt is elmondta, egy Macedónián kívüli magyar külképviseleten jelentkezett Gruevszki, hogy menekültstátuszt kérjen.
Az Index kérdéseit elküldte a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak: tudnak-e arról, hogy a tiranai magyar nagykövetség autóját használta volna Gruevszki, illetve, hogy a cikkben megadott rendszám valóban a magyar nagykövetség autójáé-e.
A cikk azt írja, november 11-én nem szerepelt Gruevszki az Interpol körözési listáján, az csak 13-án történt meg. Közben a Balkan Insight is azt írja, a rendőrség megerősítette az információt: Gruevszki a magyar nagykövetség autójának utasaként lépte át a határt saját irataival. A Kanal5 nevű macedón lap pedig azt írja, korábban megkeresték már a tiranai nagykövetséget, és a nagykövetség nem erősítette meg, és nem is tagadta, hogy Gruevszki eltöltött ott egy éjszakát.
Frissítés: A Miniszterelnökség tagad
Sem a magyar állam, sem a magyar hatóságok nem segítették Nikola Gruevszkit Macedóniából való kijutásában – hazudta a Miniszterelnökség pénteken az MTI-nek, a „sajtóban megjelent feltételezésekre és álhírekre” reagálva.
Azt írták, Macedónia korábbi miniszterelnöke egy magyar külképviseleten jelezte szándékát, hogy menedékjog iránti kérelmet kíván benyújtani.
A magyar hatóságok biztonsági okokból jogszerűen tették lehetővé, hogy Nikola Gruevszki – tekintettel arra, hogy 10 évig hazája miniszterelnöke volt – menekültügyi kérelmének benyújtását és meghallgatását a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) budapesti központjában tartsák. A BÁH a menekültügyi eljárást a magyar jogszabályoknak megfelelően a nemzetközi joggal összhangban folytatja le – tudatták.
Közölték, az eljárás további részleteiről a magyar jogi szabályozással és a nemzetközi gyakorlattal összhangban – az eljárás lezárásáig – a magyar hatóságok nem adnak további tájékoztatást. Nikola Gruevszki a menekültügyi eljárások jogszabályi előírásainak megfelelően, jogszerűen tartózkodik Magyarországon – állították.
Gruevszki illegálisan jutott át Albániába
Kétségkívül illegálisan és gyalog jutott át Macedóniából Albániába a hazájában börtönbüntetésre ítélt Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök, aki Magyarországon kért menedékjogot – közölte az albán rendőrség szóvivője.
Egyik határállomáson sem jelentkezett be átlépésre, szerintük vagy a Preszpa-tó mellett vagy Debar macedón város közelében léphette át gyalog a határt.
Gruevszki útlevelét a macedón hatóságok korábban bevonták, de a térségbeli országok állampolgárai személyi igazolvánnyal közlekedhetnek az országok között.
A Demokratikus Koalíció (DK) embercsempészet és illegális határátlépés segítése miatt feljelenti Orbán Viktor miniszterelnököt – mondta Molnár Csaba, a magyarellenes párt ügyvezető alelnöke, hozzátéve, hogy az albán rendőrség megerősítése szerint az elítélt politikus a tiranai magyar nagykövetség autójával hagyta el Albániát.
A volt macedón kormányfő ellen hétfőn adott ki Szkopje nemzetközi elfogató parancsot. A politikusnak, aki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke, múlt hét csütörtökön kellett volna megkezdenie kétéves börtönbüntetését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá.
(MTI nyomán)