Hamarosan munkagépek jelenhetnek meg az ország legnagyobb érintetlen erdejében. Környezetvédők szerint helyreállíthatatlan károkat okozhat a kisvasút-beruházás.
A Börzsöny északi részén terül el Magyarország legnagyobb háborítatlan erdőterülete, a Csarna-völgy. A fokozottan védett, 1000 hektáros vadon ritka növény- és állatfajoknak ad otthont. Természetvédők szerint azonban egy kisvasút-beruházás veszélybe sodorhatja a többek között a hiúz, fekete gólya, uráli bagoly, parlagi sas vagy foltos szalamandra élőhelyének szolgáló területet.
Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi programvezetője elmondta az ATV Startban, hogy van már ott egy kisvasút, amely 1913-ban épült, erdőgazdasági célból. Kemence településtől indul, a völgy bejáratáig lehet vele közlekedni. A többi része már nagyon elavult, több helyen elmosta a bővizű patak, így használhatatlan. Megemlítette, hogy a Börzsönyben 30 kilométernyi kisvasút van, amit a kirándulók használhatnak, ezért erre az új szakaszra nincs is szükség.
A kisvasút az adófizetők pénzéből épülne, és miatta 26 helyen kellene a patak fölé hidakat építeni, mert a patak mellett nem fér el. A területen 5 méter szélességben ki kellene vágni a fákat, így az éger liget gyakorlatilag megszűnne, és sérülne az ott élő állatok élőhelye is – magyarázta a szakértő. Elmondta, hogy az Ipoly Erdő Zrt. megbízásából készült egy hatástanulmány, amely több pontban is igazolja a projekt környezetkárosító hatását, mégis azt állítják, hogy valahogy összeegyeztethető a természet védelmével. Gálhidy elmondta, hogy a WWF petíciót indított a terület védelme érdekében, mert nem ért egyet a tanulmány véleményével. Szerinte, ha megépülne a kisvasút, akkor megszűnne ennek a különleges természeti területnek az érintetlensége.
Itt van például a parlagi sas egyetlen hegyvidéki költőhelye, a hiúz is visszatért pár éve, és még számtalan magas természetvédelmi faj élőhelye megváltozna – sorolta. „Cserébe kapnánk 3 km felesleges kisvasutat. Egyébként is, az országban 5 ezer km kisvasút van, tehát lehet kirándulni kisvasúttal” – tette hozzá.
Az adásban kiderült, hogy a terület kezelője már beadta az engedélykérelmét a beruházásra, amelyről december 6-án fognak dönteni. Nagyon rövid az idő, és Gálhidy László kér mindenkit, aki úgy érzi, hogy az ügy mellé állna, hogy írják alá a petíciót, vagy a WWF honlapján, vagy a Facebook-oldalukon. Elmondta, hogy már 35 ezren aláírták (a cikk megjelenésekor már csaknem 50 ezren – a szerk.), és nagyon örül hogy ilyen sokan tekintik szívügyüknek a Csarna-völgy sorsát. Azt is elmondta, hogy a helyi települések valamennyire támogatják a kisvasút építését, mert azt remélik, hogy fellendül a turizmus, de szerinte aki igazából ismeri a területet, az nem gondolja komolyan.
(ATV)