2019. március 22., péntek, Beáta, Csilla, Vazul napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
09:36 A Harcos ajánlata (x)09:19 Elhalasztják a Brexitet - ha a pokolbéli külön hellyel megkínált brit képviselők megszavazzák a leszavazott szerződést08:33 Kezdő még a pénzmosásban az érdi takarítónő08:10 Gázolásos támadás Kínában - hat halott, a sofőrt lelőtték07:59 Tűz ütött ki egy csurgói családi házban07:48 Bizalomvesztés miatt mondta le Boeing-rendeléseit az indonéz állami légitársaság07:31 Árvízvédelmi munkálatok kezdődtek Dél-Borsodban06:53 Pótlóbusz jár a 6-os HÉV vonalán a hétvégén22:57 Csak a szokásos alázás volt ma is a pályán a tótoktól22:41 Őrizetbe vette a hírszerzés Guaidó jobbkezét22:18 A dolgozók győzelmével ért véget a Hankook-sztrájk21:48 Száz liter fáradt olajat öntöttek egy árokba Egerben21:13 Egyiptomi késelt zsidókat - de nem valahol a két ország határán, hanem Amszterdamban20:58 Életpárti vélemény a lelkiismeret védelmében - olvasónk írása20:44 Az MTA "szabadságáért" tüntettek Budapesten
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország, Videók :: :: Hozzászólások

Devecser polgármestere: méltánytalan és igazságtalan a vörösiszap-perben hozott ítélet

Alább olvasható a városvezető közleménye:
Aránytalan, méltánytalan és igazságtalan a 2010. október 4-én történt vörösiszap-katasztrófa miatt indított per megismételt elsőfokú eljárásában a Győri Törvényszék által nyolc év négy hónap után meghozott elsőfokú ítélete, ezért a Mi Hazánk parlamenti képviselői csoportján keresztül kezdeményezem a Mal Zrt. privatizációs szerződésének felülvizsgálatát és a katasztrófa előidézésével összefüggő szakértői anyagok bekérését.
Zoom
Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet
A 2016-os, abszolút jogalkalmazási mélypontot jelentő, teljes körű felmentést tartalmazó ítélethez képest ugyan előrelépés, hogy az újraindított eljárás napokban meghozott ítélete kimondja a Mal Zrt. vezetősége és munkatársai felelősségét, tíz vádlott bűnösségét abban, hogy a vörösiszap elöntötte Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A tíz ember halálát, több mint kétszáz sérülést okozó, több száz ingatlant lakhatatlanná tevő, 55 milliárd forintos anyagi, felbecsülhetetlen természeti, valamint mérhetetlen erkölcsi kárt okozó ipari baleset okozásáért kirótt büntetés nincs még arányban az elkövetők által okozott kárral, és köszönő viszonyban sincs a valódi felelősök indítékaival, önös érdekeivel és alantas szándékával.
Méltánytalan az az eljárásmód, amely hazánk történetének legnagyobb ipari katasztrófáját övezte az elmúlt több mint nyolc évben. Igazságszerető és igazságkereső honfitársaim, elsősorban a legérintettebbek, a katasztrófa károsultjai, köztük devecseri polgártársaim úgy érzik, hogy a tragédia felelőseinek a megnevezését és az ítélethirdetést szándékosan késleltetik. A 2012-es vádemelés után személycserére hivatkozva 2013-ban kétszer is újrakezdték a tárgyalássorozatot, majd 2017-ben - amúgy a minden szempontból vállalhatatlan felmentő ítélet után joggal - a teljes eljárást újraindították, mindezek a fejlemények azonban a magyar emberek igazságszolgáltatásba vetett bizalmát alapjaiban rendítették meg, hisz több mint nyolc év után még mindig nem állt helyre a magyar társadalom igazságérzete.
Zoom
Fotó: Mohai Balázs / MTI
Aggályos az is, hogy miközben a 2012-es vádemelés során az ügyész a vádiratban valamennyi vádlottra végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását kérte, és a legsúlyosabb bűncselekménnyel vádolt esetében a büntetési tétel öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés volt, addig a mostani ítélet a vádemeléshez képest is rendkívül aránytalan: a Mal Zrt. két egykori vezetőjére 2 év hat hónap, illetve 2 év letöltendő szabadságvesztést rótt ki, nyolcan felfüggesztett fogházbüntetést, megrovást kaptak, öt vádlottat pedig felmentettek.
A katasztrófa kapcsán elengedhetetlen megvizsgálni, hogy miközben a Mal Zrt. tulajdonosi köre 1997-ben bennfentesként néhány millió forintért szerzett tulajdonjogot milliárdos nemzeti vagyon felett, a papíron veszteséges vállalat furcsamód már egy év elteltével komoly nyereséggel zárt. Ha Magyarország jogállam, akkor elvileg semmi akadálya nem lehet annak, hogy mindenki számára hozzáférhetővé váljon az egykori privatizációs szerződés a benne foglalt, a MAL Zrt.-t kötelező, milliárdos környezetvédelmi vállalásokkal. Itt az ideje a nyilvánosság előtt tisztázni, hogy a cég mennyiben tett eleget ezeknek a környezetvédelmi kötelezettségeinek, és az esetleges kötelezettségszegés mennyiben járult hozzá a tragédiához.
Itt az ideje annak is, hogy az egykori országgyűlési vizsgálóbizottság szakértője által az ipari katasztrófa lehetséges okával kapcsolatban valós tényeken és vizsgálati anyagokon alapuló végkövetkeztetéseit érdemben vizsgálja a nyomozóhatóság, és a szakértő felvetéseit cáfolja vagy erősítse meg. Az igazság teljes feltárása, nyilvánosságra hozatala és az igazságszolgáltatás teljes körű megvalósulása érdekében a Mi Hazánk parlamenti képviselői csoportján keresztül kezdeményezem a Mal Zrt. privatizációs szerződésének felülvizsgálatát, a katasztrófa előidézésével összefüggő szakértői anyagok bekérését, bízva abban, hogy végeredményben arányos és igazságos ítélet születhet majd az ügyben, mely helyreállíthatja a magyarságnak a jogállamiságba és az igazságszolgáltatásba vetett bizalmát.
Ferenczi Gábor,
Devecser város polgármestere,
a Mi Hazánk alelnöke
Frissítés: az érintettek is túl enyhének tartják az ítéletet
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready