Történelmi csúcson vannak a magyar-amerikai kapcsolatok - így értékelte Orbán Viktor Mike Pompeo budapesti látogatását. A miniszterelnök a Figyelőnek adott interjúban kiemelte, hogy a védelmi kérdésekben és a migráció megítélésében is megegyezik a két ország álláspontja.
Mike Pompeo főként katonai és gazdasági témákról tárgyalt.
Magyarország célja, hogy a világ nagyhatalmai érdekeltek legyenek hazánk sikerében – ezt mondta Orbán Viktor miniszterelnök, miután hétfőn találkozott az Egyesült Államok külügyminiszterével.
A kormányfő a Figyelőnek beszélt arról, hogy az amerikai-magyar gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok történelmi csúcson vannak. Magyarország és az USA álláspontja egyebek mellet védelmi kérdésekben és a szigorú migrációs politikában is megegyezik.
„Képesnek kell lennünk a támadások saját erőből való elhárítására” – fogalmazott Orbán Viktor. Magyarország ezért egyezett meg az Egyesült Államokkal a régi, elavult légvédelmi rendszer lecseréléséről is.
Mike Pompeót a kormányfő a Miniszterelnökségnek helyet adó Karmelita kolostorban fogadta. Legutóbb hét és fél éve járt amerikai külügyminiszter Magyarországon. Az Egyesült Államok diplomáciájának vezetője Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel is tárgyalt.
A két ország megállapodott az 1997-ben kötött védelmi együttműködés megújításáról és egy új, közép-hatótávolságú légvédelmi rendszer beszerzéséről is.
A tárgyalások Magyarország energiabiztonságát is érintették, ha ugyanis az amerikai Exxon Mobile megkezdi a romániai gázmezők kitermeléséhez szükséges beruházást, a magyar cégek évente három milliárd köbméter földgáz szállítását tudnák biztosítani. Ezzel Magyarország óriásit léphetne előre az energiafüggetlenség terén.
Érdekünk, hogy Románia minél sikeresebben és minél nagyobb mennyiségű gázt tudjon kitermelni, és így lehetőség nyíljon, hogy az egyetlen nem orosz forrásból származó gázhoz hozzá tudjunk férni – hangsúlyozta Orbán.
A miniszterelnök ugyanakkor emlékeztetett: semmilyen nyomásra nem fogunk a piaci ár fölött energiát vásárolni, ráadásul miközben a világgazdaság visszaesésétől tartunk, szankciók helyett Oroszország energiaforrásait és technológiai igényét is a közös gazdasági együttműködés javára kell fordítanunk.
Hozzátette: a magyar energiabiztonság legfontosabb eleme emellett továbbra is az állami kézben lévő energiaszektor. Ezzel pedig a rezsicsökkentést a kormány a következő években fenn fogja tartani.
(Híradó)