A Jobbik elnöksége hamarosan, még ezen a héten összeállítja az EP-választásra a párt listáját, ami egy szélesebb körű fórum, az országos választmány "véleményezése és jóváhagyása" után válik hivatalossá – közölte a Népszava kérdésére Gyöngyösi Márton, a párt elnökhelyettese és parlamenti frakcióvezetője.
Zoom
A komcsi lap információi szerint több mint valószínű, hogy a jobbikos EP-lista vezetője maga Gyöngyösi Márton lesz. A frakcióvezető elmondta, hogy részt vett a jelöltek meghallgatásában, a Jobbik EP-programjának megalkotásában is vezető szerepet vállalt, egyébként is a külügyi vonalat viszi pártjában.
- Nem véletlen tehát, hogy listavezetőként szóba kerül a nevem – jegyezte meg. Ugyanakkor azt, hogy valóban ő szerepel-e a Jobbik listájának első helyén, "sem megerősíteni, sem cáfolni" nem kívánja a végleges döntés előtt.
Az előző EP-választáson a Jobbik három képviselői helyet szerzett. Mára egyedül Balczó Zoltán maradt. A kémbotrányba keveredett Kovács Béla – miután vádat emeltek ellene – kilépett a pártból. Morvai Krisztinát, akivel politikai ellentétek alakultak ki, a Jobbik szerette volna visszahívni, ő azonban megtartotta mandátumát.
Balczó nem borította rájuk az asztalt, amikor kellett volna, útilapu a hála
A Kuruc.info információi szerint a néppártosodást belső vívódással végigasszisztáló Balczó Zoltán is szeretne EP-képviselő maradni, mégsem hálálja meg lapítását a Jobbik, mely teljes sorcserét hajt végre Brüsszelben.
Az SZDSZ végnapjait idéző párt süllyedő hajóját a vezetőség igyekszik elhagyni, 2022-ig tartó országgyűlési mandátumukat 2024-ig megszerezhető EP-képviselői helyre cserélve, ezért Gyöngyösi Márton elnökhelyettes és Bana Tibor alelnök neve merült fel a lista élére.
Utóbbi jellegtelenségét mutatja, hogy a pártban sokan csak Bamba Tibornak nevezik, Gyöngyösinél meg az sem zavarja a pártvezetést, hogy listázós beszéde miatt nyilvánvalóan képtelen lesz kapcsolatokat építeni - de most már a pártérdek sem számít, csak egyéni
szempontok.
A frakcióvezető-helyettes Brenner Koloman és Lukács László képviselőjük nevét dobta még be várományosként a Jobbik hírportálja, az Alfahír korábban, hogy szoktassák a tagsággal a gondolatot, miszerint honatyáik is menekülnek már a "nemzet templomából".
Gyöngyösi EP-listavezetői megfelelősége mellett szólhat ugyanakkor, hogy kommunista kádergyerek, ahogy az atv.hu is megírta: "Gyermekkorát Egyiptomban, Irakban, Afganisztánban és Indiában töltötte, miután édesapja a Kádár-rendszerben külkereskedelmi utazó volt (vagyis olyan kádergyerek, aki élvezte a kommunista hátországból a kiváltságosoknak biztosított előnyöket)."
Valóra válhat Vona álma
A Jobbik szombati rendkívüli kongresszusán a küldöttek módosították az alapszabályt: a párt felkészül arra az eshetőségre, hogy az ÁSZ-büntetés visszafizetésére nem kap részletfizetési lehetőséget, nem jut hozzá az áprilisban esedékes költségvetési támogatáshoz, végül pedig az állam felszámolási eljárást indít ellene. A Jobbik ebben az esetben egy új szervezetbe készül átmenteni a tagságát.
Az alapszabály szövegszerű módosítását előbb beadják a bíróságra, és csak azt követően, annak elfogadása után hozzák nyilvánosságra – tájékoztatta a Népszavát Szabó Gábor pártigazgató. Az új szervezetnek még nincs neve. A kongresszuson arról sem született döntés, hogy mindenképpen létrehozzák-e a szervezetet. A pártigazgatót idézve: "most csak a jogi lehetőségét teremtettük meg ennek". Pillanatnyilag úgy néz ki, a Jobbik kénytelen lesz "nulla forintból" nekivágni az EP-kampánynak. Szabó Gábor elmondta, hogy a végleges helyzet ismeretében "közösségi finanszírozás beindítását" tervezik.
Zoom
Végre frissek lehetnek
Vona Gábortól Havas Henrik kérdezte meg 2017-ben, hogy gondolkodott-e a párt nevének és logójának megváltoztatásán.
Akkor a még pártelnök Vona egyebek mellett ezt mondta:
Én már gondolkodtam ezen. Szerintem a Jobbik ma már többet és mást jelent sok szempontból, mint amikor megalakult. Nem könnyű új nevet találni.
A logó megváltoztatásáról pedig azt mondta, hogy bár nagyon szereti a mostanit, szép a szimbolikája,
de már nem elég friss.
Vona úgy gondolta, változtatni kellene a logón és a néven is, hogy kifejezze "azt a politikai érést, politikai folyamatot", amin keresztülmentek.
Kapcsolódó: