Áprilistól a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. végezheti a Koszovó feletti magas légtér (KFOR-szektor) irányítását az Észak-atlanti Tanács döntése szerint – jelentette be Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter.
A miniszter elmondta, hogy a NATO felkérésére 2014-től a HungaroControl mintegy 700 kilométeres távolságból, budapesti központjából irányítja a Koszovó feletti magas légtér átrepülő forgalmát. Az elmúlt öt év kimagasló teljesítményének elismeréseként a NATO döntéshozó testülete, az Észak-atlanti Tanács határozatlan idejűre módosította a koszovói magas légtér irányításáról szóló szerződést.
Bártfai-Mager Andrea kiemelte, hogy az együttműködés komoly diplomáciai sikernek tekinthető, hiszen nincs még egy ország Európában, amelynek nemzeti légi forgalmi szolgálata egy nem szomszédos ország légterét irányítja.
A miniszter elmondta, hogy a HungaroControl kiemelkedően sikeres évet zárt tavaly, több mint egymillió repülőgép biztonságos közlekedését segítették az állami cég légiforgalom-irányítói, többek között ezzel is jelentősen hozzájárulva a nemzetgazdaság növekedéséhez. A vállalatot tavaly az előző évekhez hasonlóan nyereséges gazdálkodás, stabil pénzügyi helyzet jellemezte: az előzetes adatok alapján 36 milliárd forintos árbevétel mellett a társaság adózás előtti eredménye 1,7 milliárd forinttal, míg az adózott nyeresége több mint 1,5 milliárd forinttal haladja meg a tervezettet.
Szepessy Kornél, a HungaroControl vezérigazgatója elmondta, hogy a koszovói magas légtér átrepülő forgalma jelentősen nőtt az elmúlt időszakban. A magyarországi légiforgalom-irányítók 2018-ban mintegy 116 ezer gépet kezeltek, ez az elmúlt 5 év gépmozgásainak 30 százaléka. A NATO-megbízás óta eddig mintegy 394 ezer repülőgép biztonságáért feleltek a magyar légiforgalom-irányítók a koszovói légtérben – tette hozzá.
Becslések szerint azzal, hogy a koszovói magas légteret 2014-ben újból megnyitották, az európai légi útvonalak hossza átlagosan évente 685 ezer kilométerrel csökkenhetett, amely évi 24 ezer tonnával kevesebb üzemanyag-fogyasztással jár, és ennek köszönhetően a számítások szerint 75 ezer tonnával kevesebb szén-dioxid került a levegőbe – fejtette ki a HungaroControl vezérigazgatója.
Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a koszovói magas légtér irányításából származó bevétel 5–7 százalékot, 6–8 millió eurót tesz ki a társaság éves bevételében. Az általános európai forgalomnövekedésre vonatkozó becslések alapján idén Koszovóra 3–5 százalékos forgalomnövekedéssel számolnak, azonban a forgalom-előrejelzési technikák kiforratlansága miatt fel kell készülni arra, hogy ez 5–10 százalék is lehet – mondta.
(MTI)