2019. május 20., hétfő, Bernát, Felícia napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
21:26 A benzin és a gázolaj árát is emeli szerdán a Mol21:03 A fővárosban eljött Bangóné ideje20:44 A cenzúra és manipuláció a zsidó aknamunka eszköztárában20:25 Egységesen lemondanak az osztrák szabadságpárti miniszterek - máris helyezkednek a szocik20:11 "Gyűlölöm az összes német nőt!" - közölte néhány ökölcsapás és köpés kíséretében egy betolakodó19:41 A 4-es, 6-os villamoson sincs c***********: magától szaladt el a telefon és a fülhallgató a hölgy kezéből18:52 Felmászott egy férfi az Eiffel-toronyra18:45 Tizenkét év börtönbüntetésre ítéltek egy szír férfit Dániában - robbantani akart18:06 Először születtek hatos ikrek Lengyelországban17:53 Ukrajna új főzsidaja letette a hivatali esküt, majd bejelentette, hogy feloszlatja a parlamentet17:38 Nagyon helyes: büntetni fogják a kettős minőségű élelmiszerek árusítását Csehországban16:46 Öt sérültje van a börgöndi kényszerleszállásnak - légi közlekedés veszélyeztetése miatt indított eljárást a rendőrség16:32 Írország egyesítéséhez és az Egyesült Királyság felbomlásához vezethet a megállapodás nélküli Brexit15:57 Szijjártó Türkmenisztánban harcol a terrorizmus és az oroszgáz-függőség ellen15:29 Rezsi Szilárd a régió legmodernebb, legütőképesebb hadseregét alkotná meg
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország, Videók :: :: Hozzászólások

A "keresztényszociális" Weber a CEU-n kezdett, majd a zsinagógában tartott sajtótájékoztatót

Reklám

Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje kedden érkezett Magyarországra, és egyik első útja rögtön a CEU-ra vezetett. Az egyetem rektora ma délelőtt az amerikai ügyvivővel tárgyalt, ezután fogadta Webert - írja az Index.
Zoom
Manfred Weber azért érkezett Magyarországra, hogy Orbán Viktorral egyeztessen a Fidesz Európai Néppártban maradásáról. Weber egyik feltétele ehhez az, hogy biztosítsák a CEU megmaradását Budapesten.
A CEU elnök-rektora, Michael Ignatieff ehhez kapcsolódva tagadta a magyar kormány állításait, amelyek szerint Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje téved, a CEU jelenleg is Magyarországon van és működik. Michael Ignatieff azt mondta : "a CEU-t kiszorították Magyarországról. A magyar kormányzat ezzel ellentétes állításai hamisak és félrevezetők".
Weber, aki a Bajorországban kormányzó Keresztényszociális Unió (CSU) alelnöke is egyben, magyarországi látogatása előtt az Augsburger Allgemeine című német helyi lapnak azt mondta: Bajorország szeretne részt venni a budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) tanszékeinek finanszírozásában.
Tavaly december 3-án a CEU vezetése azt jelentette be, hogy hiába teljesítették a módosított magyar felsőoktatási törvény előírásait, a kormány nem hajlandó aláírni a működésüket garantáló nemzetközi megállapodást, ezért amerikai akkreditációjú képzéseiket Bécsbe költöztetik. Azt egyelőre nem tudni, mire használják a Budapesten maradt oktatási épületeket. Weber azt mondta: Bajorország két tanszék finanszírozásába szállhat be, egy harmadik tanszék finanszírozásában pedig úgy vehet részt, hogy a képzést alapítványi formában, a müncheni műszaki egyetem koordinációjával valósítanák meg.
A CEU sajtóközleményt adott ki a találkozó után, amiben azt írják, hogy
Weber Úr azért érkezett, hogy megbeszélje, hogyan biztosítható a CEU amerikai akkreditációjú intézményként való működése Magyarországon. A CEU támogatja Weber Úr kezdeményezését, és várja a Manfred Weber és Orbán Viktor közötti találkozó eredményét.
De azért azt is hozzáteszik, hogy mivel a magyar kormány által hozott törvény értelmében a CEU nem vehet fel új diákokat az amerikai akkreditációjú programjaiba, a CEU az eddigi terveit követve továbbra is arra készül, hogy a következő tanévben az amerikai akkreditációjú programjait Bécsben indítja el.
Weber kedden délután látogatást tesz a Dohány utcai zsinagógában, és tárgyalást folytat Heisler Andrással, a Mazsihisz elnökével is.
Frissítés: sajtótájékoztató kipában
A bajor politikus a CEU után találkozott Orbán Viktorral, majd ellátogatott a Dohány utcai zsinagógába, ahol a Mazsihisz vezetőivel tartott megbeszélése előtt a zsinagóga kertjében tartott sajtótájékoztatót.
Annyira otthon érezte magát a kipában, hogy le sem vette, amíg az antiszemita szél le nem fújta a fejéről:
Weber elmondta, "konstruktív légkörben" tárgyalt Orbánnal, de "nem mindegyik problémát" oldották meg. Leszögezte, a Néppárt alapvető értékei nem lehetnek vita tárgyai – ilyen érték például a tudományos kutatás szabadsága, ezért követelte három pontja közül egyikben a CEU budapesti működésének biztosítását.
Zoom
Fotók: Németh Sz. Péter/Index
A politikus megismételte azon követelését is, mivel Brüsszel- és EU-ellenes kampányt be kell szüntetni, a junckeres plakátokat el kell távolítani, és a Fidesznek garantálnia kell, hogy a jövőben sem indít unióellenes kampányokat. Ezen kívül az EPP vezetése "jó néven venné", ha Orbán bocsánatot is kérne a pártcsaládtól és Junckertől.
Zoom
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten, a Karmelita kolostorban fogadja Manfred Webert
A többször hallott kritériumok megismétlése után a szervezők nem hagytak lehetőséget az újságíróknak arra, hogy feltegyék a korábban megígért öt kérdést.
Zoom
2. frissítés: sajtótájékoztató a zsinagógában
A zsidóbérenc Weber egy órás megbeszélést követően a zsinagógában biztosított 10 percet a kérdésekre.
Zoom
Azonban a kérdésekre csak olyan általánosságokat válaszolt, hogy "sok munka vár még ránk március 20-ig", voltak "apró pozitív jelzések", hogy Orbán megértette, hogy a kampányát nem folytathatja tovább, de mivel sok egyeztetés vár rá - többek között a Fidesz kizárását vagy felfüggesztését kérő 13 párttal -, ezért a folyamatban lévő egyeztetésekről állásáról nem akart beszélni
Az EP-frakcióvezető, a Bizottság elnöki tisztségének várományosa az elől az eldöntendő kérdés elől is kitért, hogy bocsánatot kér-e Orbán az EPP egyik prominensét lejárató plakátkampányért. Erre azt válaszolta, hogy figyelni fogják az elkövetkezendő napokban, mit lép Orbán.
A tájékoztatón az egyetlen konkrétum az volt, hogy Weber állítása szerint egy új konstrukciót javasolt arra, hogyan adhatna továbbra is a CEU amerikai diplomát Magyarországon. Ebbe a konstrukcióba szállna be a müncheni egyetem a BMW-vel együtt.
3. frissítés: Orbán bocsánatot kérne az idiótázásért
Orbán Viktor eddig nem nyilatkozott kettejük találkozójáról, ugyanakkor Weber tájékoztatója után kamerák elé állt Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette:
Orbán Viktor kész bocsánatot kérni, ha és amennyiben a „hasznos idióták” kifejezéssel megsértett valakit a Néppártban.
„Orbán nem akart senkit sem megbántani a hasznos idióták kifejezéssel, ha valakit ez mégis bántott, akkor ennek a szónak a használatáért a kormányfő kész bocsánatot kérni”, fogalmazott konkrétan a kacifántos ígéretről Gulyás. Az EPP-csúcsjelölt másik két ultimátuma kapcsán Gulyás azt mondta, a plakátkampánynak vége, így ezt az ügyet rendezettnek tekintik, ahogyan a CEU ügyét is, noha nyitottak Weber idevágó javaslataira. A kancelláriaminiszter szerint ugyanakkor a magyar felsőoktatási törvény megfelel az uniós szabályoknak.
Gulyás Gergely szerint egyébként nemcsak a három ultimátumról beszélt Weber és Orbán, hanem Európa jövőjéről, Emmanuel Macron francia elnökről, a CDU-ról, a migráció megállításáról. „Ha ő lenne a bizottság elnöke, biztosítva lenne a külső határok megvédése”, mondta arról, miért támogatja a Fidesz Weber csúcsjelöltségét. Hozzátette, a Fidesz és a magyar kormány nyitott a tárgyalásra, de három dologban – a külső határok védelmében, a migráció kérdésében és a keresztény kultúra védelmében – nem alkudnak.
A kancelláriaminiszter arról is beszélt, szerinte csak olyan pártokkal van konfliktusuk az EPP-n belül, amelyekkel már eddig is, a kizárás ügy pedig elsősorban a migrációról szól. A korábbiaknál konkrétabban fogalmazott arról is, szerintük a Néppártnak nem kellene elengednie a Fideszt, mert az a pártcsalád legsikeresebb pártja.
A Néppárt kevésbé van meg nélkülünk, mint mi nélkülük – jelentette ki.
4. frissítés: a zsidóknak nincs panaszuk a kormányra
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) minden olyan európai pártcsalád fontos, amely tiszteletben tartja a kontinens zsidó hagyományait, a zsidó közösség vallási értékeit és érdekeit – írta a szervezet az MTI-hez eljuttatott keddi közleményében.
A Mazsihisz kiemelte, az Európai Néppárt (EPP) jó kapcsolatokat ápol Izraellel, fellép az emberi jogok, az emberi méltóság mellett, az antiszemita jelenségekkel szemben. Manfred Weber, az EPP frakcióvezetője és Heisler András, a Mazsihisz elnöke kedden megbeszélést folytatott a Mazsihisz budapesti székházában.
Heisler András tájékoztatta a politikust a Mazsihisz és a magyar kormány kapcsolatáról és a zsidó közösséget érintő kérdésekről. A közlemény szerint azt mondta, hogy más egyházakhoz hasonlóan a Mazsihisz is széles körben részesül állami támogatásban, a magyar kormány – a zsidó vallásból fakadó – speciális előírásokat tiszteletben tartja, biztonsági kérdésekben együttműködik a szervezettel.
„A zsidó közösség fizikai értelemben nem érzi magát fenyegetve” – írták. Hozzátették, a magyar kormány és Izrael közötti jó kapcsolat fontos a magyarországi zsidóságnak.
Kitértek arra is, hogy a tárgyaláson Heisler András „nem hallgatta el azokat az emlékezetpolitikai kérdéseket, hatalomgyakorlási technikákat és a közbeszéd radikalizálódásának jeleit sem, amelyek a zsidó közösség számára konfliktusokat okoznak, de hangsúlyozta, hogy az Orbán-kormány tiszteli a zsidóság vallási és kulturális hagyományait, a fennálló viták nem az antiszemitizmusra vezethetők vissza”.
A Mazsihisz elnöke arra kérte az EPP-t, hogy „a Fidesz megítélésében a fentieket figyelembe véve mérlegeljen” – áll a közleményben.
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready