Mészáros Lőrinc informatikai cége (merthogy ilyen is van neki, akár tud róla, akár nem), a 4iG Nyrt. és a Sauviter Zrt. közösen fejleszti, illetve működteti a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (ND) Zrt. hazai Dohánytermék Azonosító Kibocsátó Informatikai Rendszerét, a DAKIR-t.
A rendszer lényege hivatalosan, hogy visszaszorítsák az illegális dohánytermékeket, a cél egy valós idejű nyomkövetésre alkalmas informatikai szolgáltatás megvalósítása. A kiírt tender értéke nettó 4 milliárd forint.
Zoom
A cigaretta és vágott dohány nyomkövetése azt jelenti, hogy május végétől minden doboz és tasak, illetve gyűjtőcsomagolás egyedi elektronikus azonosítót kap, ami alapján a DAKIR rendszerben valós időben lehet majd a termékek útját követni a gyártóstól, a raktározáson keresztül a trafikba érkezésig. Emellett a rendszer feladata a gazdasági szereplők – gyártók, importőrök, nagy- és kiskereskedők – továbbá az összes létesítmény azonosítása, ahol dohánytermék gyártása, tárolása, értékesítése zajlik, illetve a DAKIR nyilvántartja és monitorozza a dohánytermék gyártására szolgáló gépeket is.
Az azonosítóért díjat, kiszerelési egységenként várhatóan 2-5 forintot fizetnek a gyártók, illetve az importőrök a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-nek.
(HVG - VG nyomán)