A két független képviselő azzal a kéréssel fordultak Pálffy Ilonához, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnökéhez, hogy vasárnap este jelen lehessenek az NVI azon helyiségeiben, ahová a szavazóköri adatok beérkeznek és ahol összesítik azokat - írja a 24.hu.
A képviselők szeretnék látni, hogyan születik meg a választások végeredménye. Az NVI ígéretet is tett arra, hogy betekinthetnek az informatikai rendszer működésébe. Szél Bernadett szombat eset a Facebook-oldalán közölte, hogy az NVI helyt adott az álláspontjuknak, ezért vasárnap 19 órától a szervezet központjában figyelik az eseményeket.
Elmondásuk szerint azért érzik ezt fontosnak, mert az elmúlt években jelentősen csökkent a választások tisztasága iránti bizalom, különösen a tavalyi országgyűlési választás után érkezett sok jelzés arról, hogy főleg kisebb településeken rendszerszerűek voltak a visszaélések. Szerintük megfelelő számú ellenzéki delegált hiányában ezek feltárása nagy nehézségekbe ütközne még akkor is, ha a hatóságok nem próbálnák elhúzni az eljárásokat.