Azért rágott be az LMP, mert mindenképp elvárta tőlük a többi ellenzéki párt, hogy támogassa polgármesterjelöltjüket, Péterffy Attilát. Az LMP erre nem hajlandó, így minden önkormányzati körzetben saját jelölteket indítanak, de polgármesterjelöltjük nem valószínű, hogy lesz - írja az Azonnali. Alább folytatódik a marginalizálódó LMP-hez kötődő, 90 százalékban Ungár Péter tulajdonában álló lap cikke.
Bár április elején Pécsen megállapodtak az ellenzéki pártok, hogy mind a 18 önkormányzati képviselői kerületben koordináltan állítanak jelöltet, az LMP most mégis úgy döntött: minden kerületben önállóan indulnak – tudta meg az Azonnali.
Zoom
A feltűnően élethű kép valójában illusztráció
Keresztes László Lóránt, a párt már lemondott társelnöke és pécsi politikusa az Azonnalinak úgy fogalmazott: tulajdonképpen kizárták őket, hiszen vállalhatatlan ultimátumot adtak a baloldali pártok. Ezalatt az MSZP-t, a DK-t és a Momentumot érti, valamint mint mondta, most már a Jobbik is csatlakozott ebbe a baloldali szövetségbe, mert közölték az LMP-vel, hogy ők is beálltak Péterffy Attila polgármesterjelölt mögé.
Az LMP már áprilisban nyilvánvalóvá tette, hogy nem támogatják Péterffyt, de nem is akartak indítani ellene senkit. A legfőbb elvi kifogásuk vele szemben, hogy a Pécsi Hőerőmű korábbi igazgatójaként a jelölt nagyban felelős a mecseki fakivágásokért, így őt egy zöldpárt nem támogathatja.
Mi változott a dealhez képest?
„Konkrétan annyiszor vágott át minket a baloldal, ahányszor megállapodtunk velük valamiben” – ezekkel a szavakkal foglalta össze a kérdésre a választ Keresztes. Szerinte az egész történetben csak a Mellár Tamás-féle Mindenki Pécsért és az LMP tartotta végig a szavát, mindenki más legalább hármat fordult a tengelye körül. Ugyanis
a baloldali pártoknak mégsem volt elég, hogy az LMP hallgatólagosan nem indít senkit Péterffy ellen, hanem most azt mondták: elvárják, hogy formálisan is támogassák a jelöltet,
és az LMP logója is legyen kint a neve mellett.
Keresztes azt mondta: ez egy vállalhatatlan ultimátum, így tulajdonképpen kizárták őket az együttműködésből. Ezért nem volt más választásuk, mint hogy mind a 18 pécsi önkormányzati kerületben indítsanak képviselőjelöltet. A jelöltek személyéről június végén döntenek.
De lesz-e LMP-s polgármesterjelölt?
Június végén döntenek arról is, hogy indítanak-e polgármesterjelöltet. Keresztes az Azonnalinak azt mondta: most inkább
arra tippelne, hogy nem fognak saját polgármesterjelöltet indítani.
Nem céljuk ugyanis mindenáron polgármesterjelöltet állítani, mivel a Fidesz leváltása a cél.
De akkor kire szavazzanak a pécsi LMP-szimpatizánsok? Péterffy Attila korábbi hőerőműigazgatóra, vagy a korábbi vízilabdázó Vári Attilára, akit a Fidesz jelöl? Keresztes azt mondta: a választóikra bízzák a döntést,
de ő maga pécsi polgárként egyikőjükre sem szavazna, inkább akkor nem is szavaz polgármesterre.
Péterffy Attilával szemben a zöld megfontolások miatt, Várit pedig, bár sportteljesítményét elismeri, városvezetésre alkalmatlan ejtőernyősnek tartja.
Arra a kérdésre Keresztes nem válaszolt egyértelműen, hogy önálló indulás esetén hány önkormányzati képviselői helyet remélnek. Most egyébként egy LMP-s ül a pécsi közgyűlésben.