2019. július 17., szerda, Endre, Elek, Bánk napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
14:11 Már 470 elektromos töltőállomást helyeztek üzembe13:35 Újabb szomorú statisztika: hazánkban halnak meg a legtöbben rákban az EU országai közül13:05 Fideszes logika: elveszik a magyarok jogait? Támogassuk Ukrajnát "számtalan módon!"12:51 Újabb emberöléssel gyanúsítják a 2016-os túronyi gyilkosság elkövetőjét12:12 A Vikingen lévő turisták karnyújtásnyira látták hullámsírba merülni a Hableányt11:40 Megtámadták Hockenheim baloldali főpolgármesterét, súlyosan megsérült11:22 Lavrov: a Donyec-medencének különleges státust kellene adni10:42 "Ha jogszerűen jártok el, az nem szül jót" - így magyarázza el felettesük a rendőröknek, miért kell futni hagyni a fontos embereket10:03 Hát persze hogy rasszista lett Trump, amiért hazaküldte származási országukba a demokrata hisztérikákat09:52 Szeptembertől 5-ös metró lesz a szentendrei HÉV új neve09:36 A Fidesz sem túl válogatós: a korábban MSZP-s polgármester mögé állnak be Pesterzsébeten09:28 Megkezdi a lakossági 5G szolgáltatást Németországban a Vodafone09:04 Drogos aligátoroktól tartanak Amerikában08:39 A francia parlament elfogadta a Notre-Dame helyreállításáról szóló törvényt08:01 A kvóta számít, nem a rátermettség: Merkel pártbéli utódja lesz az új védelmi miniszter
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország :: :: Hozzászólások

Vizsgálat indulhat az '56-os szabadságharcot követő kegyetlenkedések feltárására - Novák: szemfényvesztés!

Az 1956-os forradalmat követő kommunista megtorlás további részleteire derülhet fény, miután a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) a kegyetlenkedések több kiemelt pontját is tervezi megvizsgálni, és országos perkatasztert készítenek az időszakról – tájékoztatta a Magyar Nemzetet Máthé Áron, a bizottság elnökhelyettese.
Zoom
Máthé Áron a Jászai Mari téren - majd pont a padláslesöprő komcsi szobrát koszorúzgató fogja elszámoltatni a szabadságharcot leverőket (Fotó: MTI/ Máthé Zoltán)
Máthé Áron a Nemzeti Emlékezet Bizottsága nevében koszorúz Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének harmincadik évfordulóján Nagy Imre szobránál, a Jászai Mari téren (Fotó: MTI/ Máthé Zoltán)
A lap hétfői számában Máthé Áron kifejtette: még harminc évvel a diktatúra bukása után sem látni, hogy tulajdonképpen hány olyan per volt, amelyeket az 1956-os cselekmények miatt indítottak. Sok esetben ugyanis nem politikai okokkal fogtak perbe embereket, hanem különböző köztörvényes bűncselekményekkel, egyebek mellett fegyveres rablással vagy gyilkossággal vádolták őket.
Hozzátette, hogy a Nemzeti Levéltárral közösen az egész országra kiterjedően nekikezdtek egy 1956-os perkataszter kialakításának.
A NEB elnökhelyettese a lapnak elmondta: az eddigi ismeretek alapján az 1956-os szabadságharcot követő megtorlásban több mint kétszáz embert kivégeztek, tízezreket fogtak perbe, ítéltek el és kínoztak meg.
Szavai szerint emellett jelentős volt a jogon kívüli megtorlás is, különösen vidéken voltak jellemzőek a pufajkások által elkövetett kegyetlenkedések. A történész a Viharsarkot, Miskolcot, a tatabányai szénmedence környékét, valamint a balatonkenesei „halálüdülőt” említette borzalmas események helyszíneként, hozzátéve, hogy a karhatalmisták nagyrészt büntetlenül megúszták.
(MTI nyomán)
Frissítés: Novák: Mansfeld Péter és Biszku Béla minden áldozata forog a sírjában
A Mi Hazánk alelnöke írja közösségi oldalán:
Micsoda szemfényvesztés! "Indul az ’56-ot követő megtorlások feltárása" - adja hírül a kormánypárti média, miközben Biszku Bélát ugyanúgy futni hagyták, mint a Mansfeld Péterre halálos ítéletet kérő ügyészt, Mátsik Györgyöt; mindketten halálukig kapták az MSZP- és Fidesz-kormányoktól a kommunista luxusnyugdíjakat, immár csak a Mi Hazánk Mozgalom követeli azok megvonását a fogyatkozó érintettektől is, kapja akár valaki özvegyi jogon azt, bármilyen kommunista vezetői poszt után.
Ráadásul nem szégyellik hírüket ezzel a képpel illusztrálni, hogy az időhúzást szolgáló Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese a padláslesöprő kommunista, Nagy Imre szobrát koszorúzta meg. Mansfeld Péter és Biszku Béla minden áldozata forog a sírjában, miközben a 2060-ig titkosított állambiztonsági múlt körül maszatoló NER-kegyeltek továbbra sem hajlandóak nyilvánosságra hozni a kommunizmus titkos aktáit.
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready