2019. július 17., szerda, Endre, Elek, Bánk napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
14:55 Salvini szerint "Ukrajna-párti neonácik" akarták megölni - méghozzá egy 245 kilós katari levegő-levegő rakétával14:43 Érkezett: i11 TWS vezeték nélküli zajszűrős bluetooth fülhallgató, mindössze 5990 Ft (x)14:11 Már 470 elektromos töltőállomást helyeztek üzembe13:35 Újabb szomorú statisztika: hazánkban halnak meg a legtöbben rákban az EU országai közül13:05 Fideszes logika: elveszik a magyarok jogait? Támogassuk Ukrajnát "számtalan módon!"12:51 Újabb emberöléssel gyanúsítják a 2016-os túronyi gyilkosság elkövetőjét12:12 A Vikingen lévő turisták karnyújtásnyira látták hullámsírba merülni a Hableányt11:40 Megtámadták Hockenheim baloldali főpolgármesterét, súlyosan megsérült11:22 Lavrov: a Donyec-medencének különleges státust kellene adni10:42 "Ha jogszerűen jártok el, az nem szül jót" - így magyarázza el felettesük a rendőröknek, miért kell futni hagyni a fontos embereket10:03 Hát persze hogy rasszista lett Trump, amiért hazaküldte származási országukba a demokrata hisztérikákat09:52 Szeptembertől 5-ös metró lesz a szentendrei HÉV új neve09:36 A Fidesz sem túl válogatós: a korábban MSZP-s polgármester mögé állnak be Pesterzsébeten09:28 Megkezdi a lakossági 5G szolgáltatást Németországban a Vodafone09:04 Drogos aligátoroktól tartanak Amerikában
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország, Videók :: :: Hozzászólások

26 órán át tartott a Hableány rendőrségi szemléje; nem volt ittas a Viking kapitánya

Sajtótájékoztatót tartott a Hableány-tragédiáról a rendőrség. Elmondták: a hatóság még nem kapta meg a szakértői szakvéleményeket; a Hableány szemléje 26 órán át tartott; a három még hiányzó áldozatot addig keresik, amíg reális esély van a megtalálásukra. A jelenleg is zajló keresési művelet a BRFK történetének eddigi legnagyobbja a Dunán.
Először elmondták az események kronológiáját: a baleset május 29-én történt, a rendőrség már a bejelentés előtt értesült róla. Perceken belül megjelentek a rendőrségi egységek a helyszínen. A kiérkezéskor megindult a mentés, és máig tart.
A balesetet okozó Viking Sigynt megvizsgálták, kapitányától mintát vettek: alkoholt nem fogyasztott, drogfogyasztás gyanúja sem merült fel. A hajó szemléje több mint 8 órát tartott, több mint 5000 fotót készítettek, és lefoglalták a teljes hajózási digitális adatállományt, több mint 2 terrabájtnyi információt. A szemlét szakértők segítették.
A rendőrség ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást. A Viking kapitányát, a 64 éves ukrán állampolgárt kihallgatták, majd őrizetbe vették halálos vízi szerencsétlenséget okozó gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt. A bíróság a férfi bűnügyi felügyeletét rendelte el. 60 fős nyomozócsoport alakult, amely kizárólag ezzel az üggyel foglalkozott és foglalkozik, mind tapasztalt rendőrök, rendészeti szakemberek, bűnügyi technikusok is.
A rendőrség együttműködést kezdeményzett a Duna menti társhatóságokkal és a holland rendőrséggel is. A rendőrség sorolja, hányféle szakértőt vont be: informatikai, hajózási, hidrológiai, nautikai, műszaki, igazságügyi és orvosszakértőt, szemészt, közlekedési pszichológust, pályaalkalmassági szakértőt. Az orvosszakértő szakvéleménye még nem készült el. Ezek a vizsgálatok időigényesek, hangzott el, nagy felelőséggel kell elkészüljenek, még nem tudni, mikor készülnek el teljes körűen.
A rendőrség eddig 78 embert hallgatott ki tanúként, összesen 3000 lap irat keletkezett, ami 4500-5000 oldalt jelent.
Június 10-én a rendőrség újabb szemlét hajtott végre a Viking Sigynen. Az első szemlén teljes értékű munkát végzett a rendőrség, amely megfelelt az előírásoknak, rögzítették a nyomokat és a vízvonal feletti sérüléseket. A Viking jogszerűen távozott, elengedése szakszerű volt. Az új szemlére a bizonyítás miatt volt szükség, "a második szemle megerősítette az első szemlét", ennél többet később sem mondott a rendőrségi szóvivő.
A Hableány szemléjére június 11-én került sor, kiemelésének napján. Ezen a szemlén is nagy számban voltak jelen szakértők, és az ügyészség képviselője is jelen volt. Ahogy a szóvivő fogalmazott, 3D-s szemlét hajtottak végre, 9 gigabájtnyi fotó lett ennek eredménye, és az összes sérülést rögzítették. A rendőrség lefoglalta a kommunikációs és adatrögzítő berendezéseket a hajón. A szemle mintegy 26 órán át tartott. Két köbméter színtiszta gázolajat kellett a hajóból eltávolítani. Egy embert hallgattak ki gyanúsítottként, a baleset után egy nappal, a Viking kapitányát - vele szemben áll fenn megalapozott gyanú, ez azt jelenti, hogy a Hableány kapitányával szemben jelenleg nem.
A balesetet követően megindult keresés most is tart, a vízirendőrség és a TEK emberei közösen dolgoznak. A keresés a Duna 235 km-es szakaszán zajlik, a Budapestről a déli határig terjedő szakaszon, nemcsak a vízen, hanem az ártéren, hullámtéren is. Segítenek a légifelderítők drónokkal, légi eszközökkel. Jelenleg három személyt keresnek, a keresést addig folytatják, amíg reális esély van az áldozatok megtalálására. A rendőrség kiemelte a részt vevő szervek, társszervek példaértékű együttműködését.
A Hableányt a csepeli szabadkikötő után Újpestre vitték, a rendőrség lefoglalta.
Kérdésre válaszolva a rendőrség elmondta: a nyomozás célja az is, hogy megtudjuk, volt-e a Viking Sigyn kormányánál épp valaki az ütközés előtt, vagy nem. Az áldozatok keresése ügyében a rendőrség a Duna Magyarországtól délre eső szakaszán fekvő országokkal is felvette a kapcsolatot, ez a magyar rendőrség eddigi legnagyobb ilyen jellegű keresési művelete. Megismételte, a második szemlére az első megerősítése miatt volt szükség, többet nem mondhat.
A rendőrség nem nyilatkozik arról, a szakértők milyen megállapításokat tudtak megtenni a lefoglalt kommunikációs eszközök vizsgálatából. A Hableányon befejeződtek a szemlemunkálatok, a rendőrség jelenleg őrzi a hajót, ezt a legcélszerűbben Újpesten lehet megtenni.
Jelenleg 14-15 hajó vesz részt a kutatásban 2-3 fős legénységgel, és ehhez még hozzájönnek a parti keresők és a légi felderítők.
(hvg nyomán)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready