2019. július 17., szerda, Endre, Elek, Bánk napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
14:55 Salvini szerint "Ukrajna-párti neonácik" akarták megölni - méghozzá egy 245 kilós katari levegő-levegő rakétával14:43 Érkezett: i11 TWS vezeték nélküli zajszűrős bluetooth fülhallgató, mindössze 5990 Ft (x)14:11 Már 470 elektromos töltőállomást helyeztek üzembe13:35 Újabb szomorú statisztika: hazánkban halnak meg a legtöbben rákban az EU országai közül13:05 Fideszes logika: elveszik a magyarok jogait? Támogassuk Ukrajnát "számtalan módon!"12:51 Újabb emberöléssel gyanúsítják a 2016-os túronyi gyilkosság elkövetőjét12:12 A Vikingen lévő turisták karnyújtásnyira látták hullámsírba merülni a Hableányt11:40 Megtámadták Hockenheim baloldali főpolgármesterét, súlyosan megsérült11:22 Lavrov: a Donyec-medencének különleges státust kellene adni10:42 "Ha jogszerűen jártok el, az nem szül jót" - így magyarázza el felettesük a rendőröknek, miért kell futni hagyni a fontos embereket10:03 Hát persze hogy rasszista lett Trump, amiért hazaküldte származási országukba a demokrata hisztérikákat09:52 Szeptembertől 5-ös metró lesz a szentendrei HÉV új neve09:36 A Fidesz sem túl válogatós: a korábban MSZP-s polgármester mögé állnak be Pesterzsébeten09:28 Megkezdi a lakossági 5G szolgáltatást Németországban a Vodafone09:04 Drogos aligátoroktól tartanak Amerikában
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország :: :: Hozzászólások

Üvöltve kergette ki a "nem megfelelő állapotban lévő" pópa a kórust és a közönséget a székesfehérvári szerb ortodox templomból

Ordibálással zavarta meg a székesfehérvári szerb ortodox templom pópája a Múzeumok Éjszakáján, szombaton rendezett koncertet: a kórus fellépése alatt kizavarta az oltár mögül az ott várakozó női kórustagokat, aztán az egyházközség vezetője szerint a másik kórus vezetőjét is meg akarta támadni - írja az Index.
Zoom
Kaplan Pavle szegedi szerb ortodox parochus ünnepi istentiszteletet celebrál az ortodox karácsony alkalmából Szegeden a szerb ortodox templomban 2014. január 6-án (fotó: Rosta Tibor / MTI)
"Sajnos ami megtörtént, megtörtént, és amit a kórusvezetők elmondtak, az mind igaz" – mondta a lapnak Sándorovits László, a Székesfehérvári Szerb Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, a Szerb Ortodox Egyházmegye és Szerb Ortodox Egyházközség vezetője arról a botrányról, amely szombat este történt a székesfehérvári szerb ortodox templomban, a Vox Mirabilis kamarakórus és a Szent Efrém Férfikar koncertjén.
Az esetet egy néző írta meg a Facebookon, a bejegyzést az Átlátszó is átvette, ugyanakkor az ügynek utánajárva úgy tűnik, valamivel árnyaltabb a kép a leírtaknál, bár a lényeg ugyanaz: a pópa jelentős késéssel, már a Vox Mirabilis fellépése után érkezett meg a templomba, majd egy ponton hátrament az oltár mögé a kórus tagjaihoz, minősíthetetlen hangon ordibálni kezdett velük, majd kizavarta őket a templomból. A bejegyzés szerint a pópa eközben azt kiabálta, a kórus női tagjai „félmeztelenül ugráltak az oltáron”, majd a közönséget is hazaküldte.
Az Index megkérdezte az egyházmegye vezetőjén kívül mindkét kórus vezetőjét is a történtekről, és mindannyian megerősítették a történet egyes részleteit (bár nem mindegyikük látott mindent), sőt hozzátették, még némi fizikai fenyegetőzés is történt. A cikk megjelenése után megkereste a lapot az eredeti beszámoló szerzője, és elmondta: bár ezt már nem látta az ügy minden résztvevője, de a hatalmas vihar miatt többen nem akartak a koncert után azonnal kimenni az utcára; őket egy idő után már azzal fenyegette a pópa, hogy „korbáccsal veri ki őket” a templomból.
Bubnó Tamás, a Szent Efrém Férfikar művészeti vezetője azt mondja: Káplán Pál (Kaplan Pavle) pópa valóban jelentős késéssel érkezett, addigra a női kórus tagjai már visszavonultak az oltár mögé, ahogy az korábban egyeztetve is volt, és amit rögtön láthatott volna a pópa, ha időben érkezik. A nézők számára az első gyanús esemény az volt, amikor a pópa felállt, és odament a kórushoz, hogy megkérje őket, énekeljenek el egy bizonyos zsoltárt.
„Az egy jó geg volt, amiatt még semmi rosszra nem gondoltunk, pláne, hogy ismerősömnek nevezhetem a pópát. Odajött hozzánk, hogy van nála egy könyvritkaság, amelyben pravoszláv szerb énekek vannak, és tudja, hogy a férfikar otthon van ebben, énekeljünk el egy zsoltárt a könyv kiadójának emlékére. Nem azt mondom, hogy ez megszokott dolog, de teljesen belefért a világképünkbe, mi is meg szoktuk szólítani a közönséget. Elénekeltük, és miután a pópa visszaült, folytatódott a koncert. A baj csak a következő dalnál jött” – mondja Bubnó Tamás.
„A pópa valamiért azt érezte, hogy be kell mennie az ikonosztáz mögé, ahová a Vox Mirabilis tagjai visszavonultak a fellépésük után. Utánuk ment, és minősíthetetlen stílusban kizavarta őket, a zsúfolt templom közönsége előtt” – emlékszik vissza Bubnó.
Az valóban szabály az ortodox templomokban, hogy a szentélybe civil vagy legalábbis arra ki nem nevezett személy nem léphet be, és ha ez megtörténik, újra kell szentelni az oltárt. „Ha nem alkalmazzuk a rugalmasságot, ez így van, de erre van megoldás. Kárt nem csináltak, olyan tárgy nem is volt elől, amit bárki megszentségteleníthetett volna. Ilyenkor egyszerűen a következő liturgia elején a pap felszenteli a szentélyt, és folytatódik is a liturgia, ez nem először történt meg – magyarázza Sándorovits. – Nem ezen kellene aggályoskodni, hiszen olyan zsúfoltság volt a templomban, hogy a kórustagok nem is fértek volna el másképp; inkább örülni kellene, hogy ennyien eljöttek egy ortodox koncertre.”
Zemlényi Katica, a Vox Mirabilis Kamarakórus vezetője azt mondta: eddig is minden egyes alkalommal ugyanez történt, hiszen nem ez az első fellépésük a templomban. „A parókus úr minden alkalommal ott van, ő szokta átadni a virágot, ugyanúgy történt minden, ahogy eddig is, egyetlen dolgot kivéve:
a pópa úr nem volt megfelelő állapotban.
„Ezt el tudnám magyarázni másképpen is – teszi hozzá Sándorovits –, de inkább nem teszem. Ezzel a pópával az igazat megvallva korábban is voltak már problémák, épp azért helyezték át az én egyházmegyémbe, mert én kézben tartom a dolgokat, és én meg akarom menteni ezt az embert.”
Ami a „félmeztelen ugrálásra” vonatkozó állítást illeti, Sándorovits siet leszögezni, hogy a női kórustagok teljesen megszokott fellépőruhában voltak, sőt, még a vállukat is eltakarták kendőkkel. „Az sem igaz, hogy az oltár mögött öltöztünk volna át, ez nagyon komoly hazugság, amit több száz szemtanú tud cáfolni. A mi becsületünk nem mehet rá arra, hogy valaki ilyen állapotban, késve esik be a templomba” – mondja Zemlényi Katica.
Sándorovits úgy számol be az üvöltözésről:
A pópa annyira extázisban volt, hogy a lányok végül lehajtott fejjel vonultak ki a templomból, 300-350 ember előtt, és nem is jöttek vissza folytatni a koncertet, amikor a Szent Efrém Férfikar befejezte a műsorát. Akkor viszont hátulról meg akarta támadni Bubnó Tamást, úgy kellett lefogni, és olyanokat kiabált, hogy seprű és lapát kell, hogy kitakarítsa a szemetet. Engem is megfenyegetett, mire azt mondtam, egyrészt itt magas művészetről van szó, és olyan barátainkról, akik csak szívességből eljönnek hozzánk, hogy ilyen csodálatos koncertet adjanak, másrészt én vagyok az ő felettese, én vagyok az, aki megtehetem vele kapcsolatban a szükséges intézkedéseket. És sajnos az egyik legjobban képzett papunkról van szó” – sóhajt Sándorovits.
Bubnó azt mondja, a történtek ellenére „végül felhozták a meccset”, a végén még a közönség is velük énekelt, de a pópa utána még újabb dalokat akart kérni tőlük, amire persze már nemet mondtak. De az elmondása szerint ezeket a kéréseket már csak neki mondta, tehát további bekiabálásokról nincs szó.
Zemlényi Katica azt is kijelenti, semmiféle jóvátételt nem várnak, különben is bocsánatot kért tőlük már többek között a város polgármestere is. „Csak azt szeretnénk, hogy végre véget érjen ez az ügy.”
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready