Bezár!
2019. október 19., szombat, Nándor napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
12:47 Közlekedésbiztonsági vörös kód: októberben már 40 ember halt meg közúti balesetben12:11 Lehet, hogy jobb, mint az eredeti: kartonpapír-polgármesterrel fotózkodhattak egy mexikói város lakói11:55 Egy kis herbállal növelték a jó- és a szavazókedvet Szentpéterúron 11:48 Harcos pólók, pulóverek, atléták, rövidnadrágok (x)11:30 "Az iszlámnak igaza van a nőkkel kapcsolatban": egy zseniális troll plakátjai a liberális Massachusetts-ben10:57 Fának ütközött egy ukrán busz Pácin és Nagyrozvágy között - tíz utas megsérült10:32 Szép kis társaság nyit iskolát Budapesten: az Iszlám Államot éltette egy Erdogan-suli tanára10:18 Megismételhetik a polgármester-választást Jászberényben - vasárnap tizennégy szavazattal győzött a népfront09:53 Egy felhőkarcolót is felgyújtottak a metrójegyárak emelése miatt tüntetők a chilei fővárosban09:19 Tagtoborzást hirdetett a Mi Hazánk08:44 Elfogták Krisztofort, a csepeli szatírt08:20 Összeomlott egy víztározó gátja Szibériában07:43 A metró alá esett egy ember a Lehel téren07:31 Vélhetően magyar vonatkozású régészeti leletek kerültek elő a Kaukázus vidékén06:56 Futni hagyták a Köpcös fiát
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország :: :: Hozzászólások

Németh Zsolték "ukrán barátaink" miatt nem szavazták meg az oroszok visszavételét az ET-közgyűlésbe

Reklám

Mint ismeretes, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése keddre virradóra határozatot fogadott el arról, hogy Oroszország visszakapja öt éve megvont szavazati jogát a testületben. Az órákig tartó heves vitát követően megszületett döntés megteremtette az alapját annak, hogy Oroszország a testület tagja maradhasson.
Zoom
Fotó: Estonian Foreign Ministry / Európa Pont / Európa Tanács / Azonnali
Az Európa Tanács egy 1949 óta működő nemzetközi szervezet. Régebbi, mint az Európai Unió, és attól teljesen független. 47 európai ország a tagja, megtalálható köztük az összes EU-s tagállam is. Az a feladata, hogy nemzetközi szerződéseken keresztül védje a szólásszabadságot, a sajtószabadságot, a gyülekezési szabadságot, a jogegyenlőséget és a kisebbségek jogait. Segíti a tagállamait a korrupció és a terrorizmus ellen harcban és a szükséges bírósági reformok végrehajtásában. Alkotmányjogi szakértőkből álló csoportja, a Velencei Bizottság jogi tanácsokkal segít országokat az egész világon.
Németh Zsolt szerint "problémás, hogy Ukrajna helyzete rendezetlen"
A határozatot 118 szavazattal fogadták el 62 ellenében és tíz képviselő tartózkodása mellett. Németh Zsolt, a magyar delegáció vezetője elmondta: Magyarország távol maradt a szavazástól, mert problémásnak találja, hogy Ukrajna helyzete továbbra is rendezetlen, valamint nem egyértelmű, hogy mely jogokat adnák vissza Oroszországnak, és mely szankciókat tartanák fenn.
Magyarország ugyanakkor üdvözli Oroszország visszatérését az Európa Tanácson belül zajló párbeszédhez, hiszen páneurópai szervezetről van szó – emelte ki a kormánypárti politikus. Megjegyezte: a „páneurópai párbeszéd” helyreállításához azonban nem elég Oroszország visszatérése, számos kérdést kellene tisztázni az emberi jogok területén is.
Németh Zsolt az Azonnalinak elmondta: noha egyetért azzal, hogy az orosz delegációnak a részvételi jogait részlegesen helyreállítsák, de a Parlamenti Közgyűlés túlment az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának korábban elfogadott határozatán, mivel semmilyen szankciót nem tartott fent az orosz delegációval szemben. Emiatt a Fidesz végül távolmaradt a szavazástól.
Fontosnak tartja, hogy az orosz delegáció is szavazhasson a szervezet főtitkárának és a strassburgi bíráknak a személyéről, de a szavazati jog teljeskörű visszaállításával nem ért egyet Németh Zsolt. Hozzátette: az oroszok által benyújtott delegáció tagjainak listája tartalmaz öt olyan személyt is, akik az Európai Unió személyi szankciója alá esnek, ezért a Fidesz határozottan elutasítja, hogy ezek az illetők az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének tagjai legyenek. A magyar kormány egyébként rendre hangoztatja, hogy kártékonynak tartja az Oroszország elleni szankciókat, de azokat az EU-s szervekben megszavazza.
"Nem lehetett jó döntést hozni"
Oroszország üdvözölte, hogy visszatérhetnek az Európa Tanács közgyűlésébe, a Kreml szóvivője a józan ész győzelmének nevezte a határozatot. Az ukrán, a lett és a litván kormány viszont élesen tiltakozott.
Rácz András, a Political Capital Oroszország-szakértője az Azonnalinak azt mondta: a kérdésben igazán jó döntést nem lehetett hozni. Elismerte, hogy pozitívum az orosz tagságának megmaradása a szervezetben, amivel valamiféle minimális hatást lehet majd gyakorolni Moszkvára, de azt rossznak tartja, hogy ennek az egyetlen módja az volt, hogy az orosz delegáció visszakapja teljeskörű szavazati jogát. Szerinte ez a döntés nem változtat a jelenlegi orosz attitűdön, Moszkva a nemzetközi jogot továbbra sem fogja magára nézve kötelezőnek tekinteni.
A szakértő szerint a döntés jogilag nem legitimálja az "orosz agressziót Kelet-Ukrajnában", de politikailag ezt értelmezhetik úgy Moszkvában, hogy noha 5 évig kellemetlen helyzetben voltak, de végül csak visszakapták szavazati jogukat, annak ellenére, hogy nemzetközi jogot sértettek. Ez orosz szempontból egy kimondottan hatalmas győzelem, foglalta össze Rácz András.
Éppen időben kapják vissza a szavazati jogot
Az orosz delegáció éppen az Európa Tanács új főtitkárának szerdai megválasztása előtt kapta vissza a szavazati jogát.
Az Európai Néppárt jelöltje Marija Pejcinovic Buric horvát, a liberálisoké pedig Didier Reynders belga külügyminiszter; Magyarország a néppárt jelöltjét támogatja.
(Index - Azonnali nyomán)
Frissítés: Németh magyarázkodik
De a lényeg, Ukrajna rendezetlen helyzete, továbbra is ott van:
A szavazáson jelen lévő magyar képviselők támogatták Oroszország visszatérését az Európa Tanács parlamenti közgyűlésébe (PACE), ezzel kapcsolatban félreértések jelentek meg a sajtóban – közölte az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke szerdán telefonon az MTI-vel.
Németh Zsolt a közgyűlés strasbourgi üléséről beszámolva elmondta, hogy a Fidesz-KDNP összes delegáltja támogatta az Oroszország mandátumának igazolásáról szóló határozatot, amelyet végül 116:62 arányban, 15 tartózkodás mellett fogadtak el.
Hozzátette, fontos ugyanakkor, hogy ebben az Európa Tanács „nagyon erős elvárásokat” is megfogalmazott Moszkvával szemben, például 77 millió eurós tartozásának azonnali befizetését, a Kercsi-szorosnál őrizetbe vett ukrán tengerészek szabadon bocsátását és a Kelet-Ukrajna felett lelőtt maláj utasszállító ügyének és Borisz Nyemcov orosz ellenzéki meggyilkolásának megfelelő kivizsgálását, illetve a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális (LMBTI) emberek helyzetének javítását.
Jövő év áprilisáig jelentést készít a páneurópai szervezet az oroszországi emberi jogi helyzetről, és ennek fényében járhat majd el a továbbiakban.
Mint mondta, a félreértések abból származnak, hogy a közgyűlés hétfőn módosította a házszabályát, ami megnyitotta a lehetőségét az oroszok visszatérése előtt is.
Bár Magyarország az utóbbi célt támogatja, ezt a módszert kifogásolta, mivel Ukrajna helyzete továbbra is rendezetlen, továbbá a módosítás nem adott választ arra, hogyan lehet az európai uniós szankciók alá eső képviselők mandátumát egyénileg megkérdőjelezni, ettől a szavazástól ezért távolmaradtak.
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready