Bezár!
2019. október 19., szombat, Nándor napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
12:11 Lehet, hogy jobb, mint az eredeti: kartonpapír-polgármesterrel fotózkodhattak egy mexikói város lakói11:55 Egy kis herbállal növelték a jó- és a szavazókedvet Szentpéterúron 11:48 Harcos pólók, pulóverek, atléták, rövidnadrágok (x)11:30 "Az iszlámnak igaza van a nőkkel kapcsolatban": egy zseniális troll plakátjai a liberális Massachusetts-ben10:57 Fának ütközött egy ukrán busz Pácin és Nagyrozvágy között - tíz utas megsérült10:32 Szép kis társaság nyit iskolát Budapesten: az Iszlám Államot éltette egy Erdogan-suli tanára10:18 Megismételhetik a polgármester-választást Jászberényben - vasárnap tizennégy szavazattal győzött a népfront09:53 Egy felhőkarcolót is felgyújtottak a metrójegyárak emelése miatt tüntetők a chilei fővárosban09:19 Tagtoborzást hirdetett a Mi Hazánk08:44 Elfogták Krisztofort, a csepeli szatírt08:20 Összeomlott egy víztározó gátja Szibériában07:43 A metró alá esett egy ember a Lehel téren07:31 Vélhetően magyar vonatkozású régészeti leletek kerültek elő a Kaukázus vidékén06:56 Futni hagyták a Köpcös fiát22:02 Franciaország nemzetközi körözést adott ki az Iszlám Állam kalifája ellen
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország :: :: Hozzászólások

Menekülni próbált a Hableány kapitánya a katasztrófa elől

Reklám

Az utolsó pillanatban még menekülni akarhatott a Hableány kapitánya a halálos csapdából — erről tanúskodik a hullámsírba süllyedt sétahajó hatósági szemléje: a hajó kormánylapátját 11 fokkal elfordítva találták a szakértők. A Magyar Nemzet újabb részleteket tudott meg a május 29-i dunai hajókatasztrófáról. Minden ellenkező híresztelés ellenére a nyomozó hatóság azt is vizsgálja, hogy a tragédia kapcsán felmerül-e a cserbenhagyás és a segítségnyújtás elmulasztása, írja a lap.
Zoom
Az utolsó pillanatban láthatta meg a Hableány kapitánya a minden figyelmeztetés nélkül balról hajóját előzni akaró Viking Sigynt, és elforgatta a sétahajó kormányát, hogy meneküljön az elkerülhetetlennek bizonyult katasztrófa elől. A szállodahajó utolérte, a hajó tatjának bal oldalához ütközve maga alá gyűrte, majd a víz alatt hosszanti és keresztirányban is megpörgette a Hableányt. A Magyar Nemzet értesülése szerint a hatósági szemlebizottság a Csepeli Szabadkikötőben a sétahajó roncsát vizsgálva megállapította egyebek mellett, hogy a kormánylapát 11 fokkal tér ki az egyenestől. Ez azt jelenti, hogy a kapitány az utolsó pillanatban még menekülni próbált, de már elkésett a manőverrel.
Az ütközés erejét – és a Hableány reménytelen helyzetét – jellemzi, hogy az ezertonnás Sigyn, 13-14 kilométer/órás sebességgel nekiütközve a negyventonnás Hableánynak, végigroncsolta a sétahajó bal oldalát a tattól a kormányállásig, hatvan centiméteres, félkör alakú mélyedést vájva a félméterenként merevítőoszlopokkal megerősített, öt centiméter vastagságú acéllemezből épült hajótestbe. Az ütközés ereje, az egymásnak feszülő fémdarabok akkora hanghatással járhattak a szakértők szerint, hogy kizárt: mindezt nem hallották meg a két hajó fedélzetén.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) hatvanfős, gyakorlott nyomozókból álló különleges csoportja minden ellenkező híresztelés ellenére a katasztrófa minden részletét vizsgálja, így a cserbenhagyásnak, illetve az elsősegélynyújtás elmulasztásának a lehetőségét is. A Viking Sigyn kapitányát nemcsak gondatlanság miatt terheli a felelősség, hanem azért is, mert nem kellő mértékben nyújtott segítséget vagy azt teljesen elmulasztotta – fejtette ki tegnap a Magyar Nemzetnek a Hableányt üzemeltető Panoráma Deck Kft. oldalán sértetti képviselőként fellépő ügyvédek egyike, Sógor Zsolt.
A volt rendőrtiszt szerint a rendőrség nem tehet mást, mint hogy a baleset minden részletét kivizsgálja. Az ügyvéd a segítségnyújtás elmulasztásának a lehetőségét abban látja, hogy az eddigi információk szerint a Viking Sigyn a gázolás után a tragédia helyszínétől csak 800 méterrel távolabb állt meg az újpesti rakpart egyik kikötőpontonjához horgonyozva, s ekkor küldtek vissza a Margit hídhoz egy motoros gumicsónakban két matrózt, hogy tájékozódjanak, valóban ütköztek-e valamivel, ahogy azt az utasok egyébként jelezték a kapitánynak. Mire a gumicsónak visszaért, a térségben lévő magyar hajók már mentették a Hableány vízbe zuhant és felbukkanó utasait. A Sigyn matrózai két testet a csónakjukba húztak, mivel az egyik magyar sétahajóba a csáklyával elfogott áldozatokat nem tudták beemelni.
Sógor Zsolt úgy véli, hogy ha a kiváló manőverezőképességű és hajtómotoronként 2000 lóerős Sigyn azonnal megáll és vízre bocsátja mentőcsónakjait, több ember életét is megmenthették volna. Ráadásul az ügyvéd szerint azt is vizsgálnia kell a nyomozó hatóságnak, hogy a Sigyn mögött egy percen belül a tragédia helyszínére érkező Viking Ingvi személyzete miért nem mentette a vízbe esetteket, miért hajózott át megállás nélkül a roncs felett.
– A Sigyn mögött érkező testvérhajó személyzetének is felelőssége lehet a történtek miatt. – hangsúlyozta az ügyvéd, aki közölte: egyeztettek a nyomozó hatósággal, s várják a nautikai, hidrológiai és műszaki igazságügyi szakértői véleményeket, s ezek ismeretében indítványozzák a helyszíni bizonyítási kísérletet.
– Tisztázni kell, hogy mit láthatott a Sigyn kapitánya, ha valóban azt tette, ami a feladata lett volna egy ilyen kényes manőver közben, illetve ha nem látta, akkor ez miért történt így. Ugyancsak kíváncsian várjuk a szállodahajó utasainak a meghallgatásáról készült jegyzőkönyveket, amelyekből kiderül, hogy az utasok közül hányan mondták azt, ők figyelmeztették a kapitányt az ütközésre, és a kapitány valóban tőlük kérdezgette-e, hogy egyáltalán mi történt. Az eddigi információink ugyanis erről szólnak – fejtette ki indokait az ügyvéd. Sógor Zsolt azt valószínűsíti, hogy az ügyet várhatóan 2020 márciu­sáig fejezhetik be, s ezután következhet a vádemelés.
A katasztrófát okozó Viking Sigyn két napja, utasokkal a fedélzetén visszatért a helyszínre. A hajót két testvérhajó közé, a kíváncsi szemek elől elrejtve kötötték ki a Szabadság híd és az Erzsébet híd között a pesti oldalon, a Viking River Cruises norvég tulajdonú vállalatcsoport állandó budapesti kikötőpontonjai egyikén. A cégcsoport dunai szállodahajóit a németországi Rostockban építették, és svájci lobogó alatt hajóznak, gyakran ukrán kapitány irányításával és kelet-­európai, illetve távol-keleti személyzettel. A Passau és Budapest között közlekedő Viking hajókon zömmel magyarok adják a hajózószemélyzetet.
A Hableány sétahajó május 29-én este süllyedt el a Margit híd déli oldalánál, a második hídpillérnél, miután a Viking Sigyn szállodahajó utolérte, letarolta és hullámsírba küldte. A fedélzeten harmincöten utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. A tragédiát hét távol-keleti turista élte túl, hét honfitársuk holttestét egy órán belül kiemelték a vízből.
A hét végén a Csepel-sziget egyik öblében megtalált holttest azonosítása jelenleg is zajlik. A négy hete vízben lévő áldozat olyan mértékű változást szenvedett el, hogy vélhetően csak DNS-azonosítással lehet tisztázni, hogy az illető valóban a dél-koreai turistacsoport egyik tagja volt-e. A BRFK közölte: a Duna Margit hídi szakaszától a déli országhatárig 251 folyamkilométer hosszban továbbra is keresik a három eltűntként nyilvántartott dél-koreai utas holttestét.
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready