Jóléti veszteség éri azokat az országokat, amelyek lemondanak a migrációban rejlő előnyökről – mondja Klaus F. Zimmermann, a világ egyik legbefolyásosabb munkapiaci professzora, az Európai Tudományos Akadémia közgazdasági szekciójának vezetője, az Európai Bizottság és a Világbank tanácsadója, aki - nagyon meglepő - néhány hónapig a Közép-európai Egyetemen (CEU) is tanított.

Egy undorító HVG-címlap a sok közül (a cigányok és migránsok valóban megélhetési gyermekvállalásából persze nem űznek gúnyt)
Bár lehetnek kedvezőtlen hatásai a migrációnak, de a globális gazdaságot nézve rendkívül előnyös, hiszen hozzájárul annak növekedéséhez és a foglalkoztatás bővüléséhez – nyilatkozta az ugyancsak migránspárti HVG-nek a professzor.
Szerinte hosszabb időtávot vizsgálva az az állítás sem igaz, miszerint a migránsok elvették volna a helyiek munkáját vagy csak jóléti juttatásokra hagyatkoznának. Sőt, képesek a jövedelmi különbségek mérséklésére, mivel más képzettségekkel rendelkeznek és más jellegű munkát vállalnak, ezzel pedig hozzásegítik a helyi lakosságot, hogy jobban fizető állásokba jusson. Ide kapcsolódva pozitívumnak nevezte azt is, hogy a felmérések szerint a bevándorlók olyan termékeket állítanak elő, olyan szolgáltatásokat nyújtanak, amelyek olcsóbbak és színesítik a kínálatot, így pedig
növelve nemcsak a jólétet, hanem a boldogságérzetet is az adott országban.
„A számok azt mutatják, hogy Magyarországon csak időlegesen tartózkodtak a menekültek, nem is tudták volna elvenni a magyarok munkáját” – reagált Klaus F. Zimmermann arra a felvetésre, miszerint a magyar kormány nyílt kampányt indított a migránsok ellen, kizárólag azt hangsúlyozva, hogy elveszik a magyarok munkáját, tisztelniük kell a kultúránkat, és terrorveszélyt jelentenek. Mint mondta, az Orbán-kormány visszaélt a migrációval, amit arra használt, hogy szavazatokat szerezzen. Ez hiba volt, hiszen a propaganda miatt Magyarország nehezebben jut hozzá pótlólagos munkaerőhöz, amelyre pedig nagy szüksége lenne a gazdaságnak.