Utolsó próbálkozást tesz a szabadulásra a jelenleg a fővárosi Kozma utcai börtön különleges részlegében raboskodó Kertész József: mint azt a Borsnak elmondta: ügyvédjével kérelmet nyújtottak be a strassburgi Emberi Jogok Európai Bíróságához. A beadványról Kertész azt állítja, hogy a bíróság be is fogadta azt. A férfi célja, hogy az ügyet újratárgyalják, tényleges életfogytiglani büntetését csökkentsék, szerinte ugyanis ügyében közel tizenhét pontban hibáztak a hatóságok. Nagy a tét Kertész számára: vagy a börtönben hal meg – akárcsak két társa, Polcz Erika és Bogdán József –, vagy felcsillan a remény, hogy valaha még szabadlábra helyezhessék. Egy strassburgi ítélet hazánkra is kötelező érvényű, magyarán pozitív elbírálás esetén Magyarországon újratárgyalnák az ügyet.
Zoom
A bulvárlap által megkérdezett szakember szerint azonban valószínűtlen, hogy ez megtörténik.
A 11 éves Szita Bencét 2012-ben gyilkolták meg. A tervet nevelőanyja, Polcz Erika eszelte ki, és társaival – Bogdán Józseffel és Kertész Józseffel – megkínozták, majd élve eltemették a kamaszt. Mindhármukat tényleges életfogytiglani börtönre ítélték, Polcz évekkel ezelőtt, míg Bogdán pár hete halt meg a rabkórházban.– Nagyon szűk körben van eredményük a Strassburgba eljuttatott eseteknek – magyarázta az ügytől független jogász, dr. Vidákovics Béla Zsolt, aki szerint általában olyan esetek kerülnek az emberjogi bíróság elé, amelyekre hazánkban nincs jogorvoslat, vagy megfelelő jogszabályi alap. – Lehetséges, hogy egy kérelmet befogadnak, de évekig tart, míg elbírálják, és a legtöbb esetben elutasítják – tette hozzá a jogász.
Gyöngyi Sándor, Szita Bence nevelőapja tudja, hogy a három gyilkos közül nem csak Kertész adta be a kérelmet az emberjogi bíróságra.
– Bogdán is benyújtotta a halála előtt. Azt gondolom azonban, hogy csakúgy, mint itthon, Strassburgban is olyanok hoznak ítéletet, akik a közvetlen bizonyítékok alapján visszadobják a kérelmet – mondta a gyászoló férfi, aki szerint Kertésznek esélye sincs a várva várt szabadulásra. – Több minősített része is van ennek a borzalmas, gyalázatos bűntettnek, amit elkövettek. Erről kint sem fognak máshogyan vélekedni, hiszen ott is észérvek alapján döntenek, vélekedik.