„Az EP baloldali-demokrata frakciója ma reggel tartott ülésén a Demokratikus Koalíció EP-képviselőinek javaslatára úgy döntött, hogy nem szavazza meg a Fidesz által jelölt politikusokat a Parlament szakbizottságainak vezető tisztségeire”- közölte Molnár Csaba, a DK EP-képviselője.
Mint írja, „az ok egyszerű: az európai politika irányításában nem vehetnek részt a közös Európa ellenségei, az európai integráció rombolói”.
Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője is közzétette a döntést Facebook-oldalán. Ő arról írt, hogy "a Fidesz öt képviselőjét is jelölték különböző európai parlamenti szakbizottságok alelnöki posztjaira, melyek közül Deutsch Tamás költségvetési ellenőrző bizottságban betöltött alelnöki posztja önmagában az európai értékek arcul csapásával érne fel".
Ujhelyi szerint egyértelmű jelzést küldtek Orbán Viktornak: "aki a jogállamiság lebontásával putyini diktatúrát épít Európa közepén, annak nincs helye az EP meghatározó posztjain sem. Európa ellenségeiek mi nem osztunk lapot!"
A szakbizottsági vezető tisztségekről ma délután hoznak döntést a Bizottságok.
Tegnap az Euronews írt arról, hogy Macronék frakciója, az Európa Megújul közölte: nem szavaznak olyan országok kormánypártjaira, amelyek a hetes cikkely szerinti eljárás alatt állnak. Jelenleg Magyarország és Lengyelország is ezek közé tartozik.
(atv)