2019. október 18., péntek, Lukács napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:31 Mussolini, a zsidóság ideálja21:52 Nem vicc: Venezuelát is beválasztották az ENSZ Emberi Jogi Tanácsába21:06 Megtámadták a választási eredményt az I. és a VIII. kerületben is20:37 Emléktáblát avattak a Nemzeti Múzeum oláh kifosztását megakadályozó Bandholtz tábornok tiszteletére20:13 Erdogan mégis fogadta az amerikai alelnököt, sőt még tűzszüneti megállapodást is kötött vele19:38 Úgy tűnik, Erdogan elvitte a kiegyezést Aszadnak és a kurdoknak19:18 "Német"országban állandósult a kurd-török háború18:58 Megszületett a megállapodás a brit kilépésről18:24 Fáziskésés17:47 Élve ástak el egy újszülöttet ómigránsaink őshazájában17:13 "Megb@szlak, csicska!" - Kibukott a keserűség az eltérő kultúrából a rasszista körforgalom miatt16:48 A hétvégén is marad a jó idő15:51 Valaki vegyi fegyvert használt Szíriában - a törökök és a kurdok egymásra mutogatnak15:22 Román késelt moldovait Budapesten14:46 Tűzrőlpattant menyecske miatt volt dolguk a mentőknek a fővárosban
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország :: :: Hozzászólások

EP-s tisztségosztogatás: Deutsch Tamást és Gál Kingát megválasztották, két másik fideszesről elhalasztották a szavazást

Reklám

11-6 arányban jóváhagyták Deutsch Tamás jelölését, két és fél évre alelnök lesz az Európai Parlamentben a költségvetési ellenőrző szakbizottságban. Bocskor Andreáról és Hidvéghi Balázsról elhalaszották a szavazást, hogy elkerüljék a vitát.
Deutsch Tamást, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőjét meggyőző többséggel, 11-6 arányban megválasztották a költségvetési ellenőrző szakbizottság alelnökének az Európai Parlamentben. Más frakció nem állított vele szemben másik jelöltet. Az oktatási-kulturális és a belügyi szakbizottságban elhalasztották a 3. alelnök megválasztását, hogy elkerüljék a többi fideszes jelölttel kapcsolatos vitát - írja az Index.
Szerdán délután alakultak meg a májusban megválasztott Európai Parlament szakbizottságai. Ezek azok a 28-76 közötti tagot számláló csoportok az EP-ben, ahol a jogalkotási munkának a tartalmi részét végzik témák szerint a képviselők. Az alakuló ülések első feladata, hogy megválasszák a szakbizottságok elnökét és alelnökeit. Szokás szerint egy elnököt és négy alelnököt választanak meg. A liberális-integrációpárti és a szociáldemokrata frakció kedden és szerdán jelezte, hogy a tagjaik nem fogják megszavazni a magyar és a lengyel kormánypárt, a Fidesz-KDNP és a lengyel Jog és Igazságosság jelöltjeit szakbizottsági alelnököknek. Azzal magyarázták a döntésüket, hogy nem támogatják olyan pártok jelöltjeit, amelyek "EU-ellenes propagandát folytatnak, és aláássák az Európai Unió közös értékeit".
A szakbizottságok vezetői pozícióit úgy osztják el egymás között az EP-frakciók, hogy azok tükrözzék a választás eredményét. Ezen kívül, nem lehet például csak nőkből, vagy csak férfiakból álló elnökséget felállítani, és nem jöhet az egyes bizottságok összes alelnöke egyetlen tagállamból. Az a szokványos eljárás, hogy a frakciók előre kijelölik, hogy kit szeretnének elnöknek és alelnököknek, a bizottságok pedig megválasztják őket. Kivéve, hogy ha valamiért nagy ellenkezés övezi a javasolt jelölteket, ahogy korábban néhány alkalommal már megtörtént.
1994-ben Silvio Berlusconi pártjának elnökjelöltjét szavazta le a szakbizottság tagsága, 2014-ben pedig az olasz 5 Csillag Mozgalom elnökjelöltjére és a német Alternatíva Németországnak két alelnökjelöltjére mondtak nemet.
Öt Fidesz–KDNP-s képviselőt jelölt a frakciójuk, az Európai Néppárt frakció szakbizottsági alelnökségekre:
  • Kulturális és oktatásügyi bizottság (CULT): Bocskor Andrea (4. alelnök-jelölt)
  • Állampolgári jogi, belügyi bizottság (LIBE): Hidvéghi Balázs (3. alelnök-jelölt)
  • Alkotmányos ügyekkel foglalkozó bizottság (AFCO): Trócsányi László (4. alelnök-jelölt)
  • Költségvetési ellenőrző bizottság (CONT): Deutsch Tamás (4. alelnök-jelölt)
  • Biztonságpolitikai albizottság (SEDE): Gál Kinga (2. alelnök-jelölt)
A CULT bizottság halasztott, hogy elkerülje az összetűzést
Az elsőként összeülő CULT bizottság megválasztott két alelnököt szerda délután, ezután azonban a szokásokkal ellentétben leálltak a szavazással. A frakcióvezetők közötti előzetes megegyezés értelmében ugyanis két vitás jelölt következett volna. A bizottság elnöke nem akarta nézeteltéréssel indítani a szakbizottság munkáját, és hogy „megőrizzék a békés hangulatot” – fogalmazott – a következő ülésre, július 23-ára halasztotta a két fennmaradó alelnök, köztük a magyar, néppárti jelölt, Bocskor Andrea megválasztását. Bocskor Andrea az előző ciklusban a CULT bizottság alelnöke volt.
A LIBE elnapolta Hidvéghi Balázs megválasztását
Az állampolgári jogokkal és belügyekkel – többek között a menekültügyi jogszabályokkal – foglalkozó LIBE bizottságban az Európai Néppárt koordinátora bejelentette, hogy jelölik Hidvéghi Balázst harmadik alelnöknek. A szabályok értelmében az elnök megkérdezte, hogy másik frakció jelöl-e valaki mást. A néppárti küldöttség látható bosszúságára előállt egy másik jelölt: a francia zöldpárti Damien Carême. Az Európai Néppárt küldöttsége ezután pár perc szünetet kért, hogy megbeszélhessék, mit tegyenek.
A frakciók koordinátorai összegyűltek a terem közepén, majd pár perc tárgyalás után az EPP koordinátora, a máltai Roberta Metsola azt javasolta, hogy halasszák el a harmadik alelnök megválasztását a következő alkalomra. A liberális és a zöld koordinátorok felszólaltak, és udvariasan egyértelművé tették: azt várják az Európai Néppárt frakciójától, hogy olyan jelöltet állítsanak, akit el tud fogadni a bizottság többsége.
CONT: Deutsch Tamást és a cseh kormánypárti jelöltet is megválasztották
A költségvetési ellenőrző bizottságban nem történt meglepetés: titkos elektronikus szavazással megválasztották Deutsch Tamást negyedik alelnöknek, 11-6 arányban. Előtte megválasztották a "populistának és EU-ellenesnek tartott" cseh kormánypárt jelöltjét, Martina Dlabajovát is, harmadik alelnöknek. A költségvetési visszaélések felderítésével is megbízott EP-szakbizottság másik két alelnöke a szociáldemokrata frakcióból került ki. A szakbizottság elnökének a Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) képviselőjét, Monika Hohlmeiert választották.
ACFO: nem jutottak el Trócsányi Lászlóig
Az alkotmányügyi szakbizottságban megválasztották elnöknek az olasz konzervatív Antonio Tajanit. Ezután rögtön az első alelnök, a flamand nacionalista (Vlaams Belang-os) Gerolf Annemans megválasztásán fennakadtak. Őt a nemzeti jobboldali Identitás és Demokrácia frakció jelölte. Ez Marine Le Pen és Matteo Salvini pártjainak frakciója, velük szemben a Fidesszel szembeninél nagyobb és egyértelműbb ellenállás alakult ki az Európai Parlamentben: múlt héten mindkét jelöltjük kiesett a versenyből az EP alelnökségére.
A bizottság titkos, papíralapú szavazást kért, amelyen Gerolf Annemans alulmaradt a német szociáldemokrata Gabriele Bischoff-fal szemben, 17-8 arányban.
A másik három alelnök-jelöltről, köztük Trócsányi Lászlóról elhalasztották a szavazást jövő hétfőre.
Frissítés: Gál Kingát, és sajnos Ujhelyit is megválasztották
Az Európai Parlament szakbizottságai szerdai alakuló ülésükön három magyarországi képviselőt, Deutsch Tamás és Gál Kinga fideszes EP-képviselőket, valamint Ujhelyi István szocialista képviselőt választották meg EP-bizottsági alelnöki posztokra – közölte az uniós parlament szerdán.
A tájékoztatás szerint Deutsch Tamás a költségvetés-ellenőrző bizottság negyedik alelnöke lett, Gál Kingát a biztonság- és védelempolitikáért felelős szakbizottság második alelnökének választották, Ujhelyi István szocialista képviselő pedig az EP közlekedéssel és idegenforgalommal foglalkozó szakbizottsága harmadik alelnökének nevezték ki.
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready