A vád szerint 2014-ben hajléktalanszállón italt és pénzt adott a lakóknak azért, hogy vallják magukat örménynek.
Egyhangú döntéssel, 174 igen ellenében felfüggesztette az Országgyűlés az örmény szószóló mentelmi jogát. Dr. Serkisian Szeván Simont az ügyészség választás rendje elleni bűntettel vádolja.
A vádirat szerint a 2014-es nemzetiségi önkormányzati választások előtt a mostani szószóló, aki korábban az országos örmény nemzetiségi önkormányzatot vezette, a fővárosi Dankó utcai hajléktalanszállón az ott tartózkodóknak „azért, hogy valótlanul vallják magukat örménynek, továbbá az örmény névjegyzékbe való regisztrálásért, az ajánlóív aláírásáért és a későbbi szavazásért különböző anyagi előnyöket, italt és pénzt ajánlott fel”.
A választás napján pedig „több gépjárművel többször fordulva szervezetten szállították a magukat valótlanul örménynek valló személyeket a szavazás helyszínére, ahol eligazították őket. … átadtak szavazólapmintákat, amelyen pirossal megjelölték, hogy melyik jelöltre és jelölő szervezetre kell szavazniuk, majd a szavazást követően kifizették nekik az ígért anyagi előnyt, és gépjárművel visszavitték őket a hajléktalanszállóra”. Mindez azért történt, hogy az egymással vetélkedő két csoport közül a Serkisian Szeván Simon által támogatott, három szervezetet összefogó koalíció győzzön. Ezt sikerült is elérni.
A népszámlálási adatok szerint mintegy 3500-an vallják magukat örménynek Magyarországon, bár többségüknél ez származást és kulturális kötődést jelent, a nyelvet nem beszélik. A viszonylag kis létszám ellenére a közösség mindig erősen megosztott volt, amióta nemzetiségi (korábbi nevén kisebbségi) önkormányzati választás létezik, és mindig heves kampányok folytak közöttük.
A 2018-as választások során megbízást nyert örmény szószóló néhány hónap után lemondott. Az utód, Serkisian Szeván Simon eskütételét 2018 szeptemberére tervezték, de csak idén márciusban került rá sor, mert meg kellett szüntetnie egy összeférhetetlenséget. Most az ügyészségi váddal kapcsolatban a mentelmi bizottság előtt azt mondta: „ő csupán tanúja volt az ügy tárgyát képező cselekménynek, és nem elkövetője”. Mivel e bizottság ülései zártak, azt nem lehet tudni, hogy a jogot végzett nemzetiségi politikus ezt mentségnek gondolja-e.
(HVG)