A legfőbb ügyész szerint még tavaly februárban a Demokratikus Koalíció politikusa anyagi juttatást ígért egy férfinak azért, hogy lépjen vissza a javára a képviselő-jelöltségtől.
Indítványt tett Polt Péter az Országgyűlés elnökénél Varju László országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére a Központi Nyomozó Főügyészségen.
Zoom
A Gyurcsány-samesz az MTVA-székházban
A vádhatóság gyanúja szerint Varju László az egyik budapesti egyéni választókerület országgyűlési képviselőjelöltjeként a 2018. évi országgyűlési választás előtt, 2018. február 12-én, egy kávézóban találkozott egy függetlenként induló jelölttel. A találkozó során Varju László – nyerési esélyeinek növelése érdekében – anyagi juttatást ígért a férfinak azért, hogy visszalépjen a javára a képviselő-jelöltségtől. A férfi a felvetést elutasította – olvasható a közleményben.
Az ügyészség közleményében úgy fogalmaz, hogy Varju László országgyűlési képviselő cselekménye választás rendje elleni bűntett megállapítására lehet alkalmas. A büntetőeljárás lefolytatására az országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztése esetén nyílik lehetőség.
Közleményben reagált a Demokratikus Koalíció az ügyre. Azt írják, hogy kiállnak Varju László mellett és koncepciós eljárásnak tartják az ügyészség vádjait. Gyurcsányék szerint "ezzel a Rendőrség és az Állami Számvevőszék után az Ügyészség is megérkezett a kampányba, ezzel már majdnem teljes a Fidesz által megszállt állami szervek részvétele az ellenzék lejáratásában".
A Pesti Srácok írt arról még júliusban egy hangfelvételre hivatkozva, hogy a tavalyi országgyűlési választás előtt Varju győzködte a volt szocialista Horváth Imrét, hogy ne induljon el egyéni jelöltként Újpesten, mert ezzel rontja a baloldal esélyeit. A cikk szerint költség- és kártérítést, illetve "egyéb okosságot ajánlott fel" a DK-s képviselő.
Az M1 Híradó az ügy napvilágra kerülése után arról számolt be, hogy választás rendje elleni bűntett miatt nyomoz az ügyészség.
(Ügyészség - HVG nyomán)