Bezár!
2020. május 28., csütörtök, Emil, Csanád, Karcsa napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
15:32 Péntektől látogathatók a fővárosi éttermek belső terei és a szabadtéri rendezvények15:14 Az ifjúságnevelés folytatódik: biztosan lesz Vármegyés Gyerek- és Ifjúsági tábor14:41 "Kémgalamb" okozott konfliktust India és Pakisztán között14:27 HARCOS 2004-2020 - nemzeti ruházati márka már 16 éve (x)14:14 Észbe kaptak végre? Gulyás közlése szerint nem ünnepi, hanem emlékülést tart az Országgyűlés június 4-én14:05 Nem csak jobbikosokra jellemző - kannibalizmusra utaló dinócsontok kövületeit tárták fel Coloradóban13:55 Trump a közösségimédia-platformokat fenyegeti - de nem valószínű, hogy érdemben fel fog lépni ellenük13:31 Valahogy így kellene...13:05 Helyreigazítás - a Demokratikus Koalíció és a Jobbik elnézését kérjük12:31 Cigányvezetői beismerés: "tény, hogy a felzárkózási folyamatok valahol eddig mindig elakadtak"12:05 Cinkostárs: részben magyar származású a Strachét lépre csaló "orosz" nő11:29 A rendőrségi gáncsoskodás ellenére megtartja cigánybűnözés elleni felvonulását a Mi Hazánk - még a TASZ szerint sem bírságolhatják meg a résztvevőket10:55 Elfogadta a kínai parlament a Hongkongra vonatkozó nemzetbiztonsági törvénytervezetet10:41 "Jól tettétek, hogy megöltétek a két büdös rasszista kutyát, kínozni is kellett volna őket!"10:14 Teherán korábbi keményvonalas polgármestere lett az új iráni parlament elnöke
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország, Koronavírus :: :: Hozzászólások

"Locsolkodás helyett a lemondásoké lesz az idei húsvét"

Reklám

Novák Katalin a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár arról beszélt az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján, nem könnyű a családoknak így, hogy nem találkozhatunk a többi családtagunkkal, miközben a gyerekek otthon tanulnak. /Bővülő cikk./
Zoom
Illusztráció: rendőr és polgárőr egy nőt ellenőriz a biatorbágyi Nagy utcán 2020. április 8-án (fotó: MTI/Vasvári Tamás)
De most szerinte sok család kicsit fellélegezhetett, mert lehet, hogy több a megtakarítás, emellett a demográfia megugrott: az elmúlt hónapokban csúcson volt a házasságkötések száma, decemberben és januárban 1200-zal több gyerek született, mint tavaly ilyenkor.
Hozzátette azt is, továbbra is azt szeretnék, hogy a koronavírus ideje alatt is folytatódjon a tendencia.
Így ezekre a pontokra fognak továbbra is figyelni:
 • családtámogatások megvédése: 800 milliárd forintot fordítottak a családvédelemre eddig, ehhez nem nyúlnak hozzá továbbra sem,
 • munkát adni segély helyett,
 • veszélyhelyzet átvészelésének segítése,
 • fiatalok támogatása,
 • idősek megvédése.
Nem nyúlnak a családtámogatásokhoz, segély helyett munkát adnak
Novák Katalin a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szerdán 5 főbb intézkedést jelentett be.
 • Megvédik a családtámogatásokat - nem vesznek el a családtámogatásokból, jelentette be Novák. Megmarad a családi adókedvezmény, ezeket a jövőben is bővítik.
 • Munkát adnak segély helyett - 26 különböző munkakörben járulék kedvezményeket vezettek be. A fizetés nélküli családok járulékait megfizetik. Átképzési programokat indítanak, amely versenyképes tudást biztosít majd számukra. Szép kártyára elhelyezett összegek keretét is megemelték. Azoknak a szülőknek, akik dolgoznak és nem tudnak otthon lenni a gyerekekkel, felügyeletet biztosítanak.
A nagycsaládosok autóvásárlását a veszélyhelyzet utáni hatvanadik napig lehet igényelni
Novák szerint a hitelmoratórium év végéig lehetővé teszi, hogy a családok kicsit fellélegezzenek, mert ez a CSOK-ra és a babaváró támogatásokra is vonatkozik.
 • A jelzáloghitelt elengedik: ha a második gyerek érkezik, akkor már lehet igényelni ennek az elengedését, ez egymillió forint lesz, aztán a többi gyereknél továbbra ugyanúgy.
 • A veszélyhelyzet idejére meghosszabbították a gyest, gyedet, gyetet. Akkor is meghosszabbítják ezt a támogatást, ha a gyerek kinő a korból - 15 ezer család veszi ezt most igénybe Novák szerint.
 • Aki beteg gyereket nevel, azoknak bevezették az otthongondozási díjat.
 • A nagycsaládosok autóvásárlása: aki eddig nem igényelte, nem fog elesni tőle, meghosszabbítják ezt a lehetőséget a veszélyhelyzet utáni hatvanadik napig.
Locsolkodás helyett a lemondásoké lesz az idei húsvét
Békét, bölcsességet, fegyelmezettséget kért Novák a húsvéti időszakra, mert locsolkodás helyett lemondásokra kell idén készülni, pedig mindenki a családi eseményekre készült.
Félmillió forintos diákhitelt kapnak az egyetemisták
A negyedik és az ötödik pont:
 • Fiatalok támogatása - a diákhiteleket nem kell törleszteni. Ez is automatikus, vagyis csak azt kell jelenteni, ha valaki mégis törleszteni akarja a részleteket, mondta Novák. Új diákhitel, félmillió forintos összeg az egyetemisták számára. Eltörölték a nyelvvizsga kötelezettséget, de ez nem azt jelenti, hogy lebeszélik a fiatalokat a nyelvtanulásról.
 • Idősekre vonatkozó lépések - Novák Katalin lényegében felsorolta az eddig meghozott intézkedéseket, így azt, hogy egyszerűsítették a receptek kiváltásának módját, és az ügyintézést is, valamit, hogy visszavezetik a 13. havi nyugdíjat.
Müller Cecília: egy 49 éves krónikus beteg férfi is az áldozatok között van
Az országos tisztifőorvos az élet értékéről beszélt, szomorúan bejelentve, hogy 11 ember halt meg az elmúlt 24 órában a koronavírussal összefüggésben. Nőtt a fertőződöttek száma is, méghozzá 78 fővel, így már 895 embert regisztráltak a betegséggel Magyarországon.
Az elhunytak mindannyian krónikus megbetegedésekkel, elsősorban szív- és érrendszeri betegséggel küszködtek, az a 49 éves férfi is, aki a nem annyira veszélyeztetett fiatalabb kora ellenére is az áldozatok között van.
Budapesten van a fertőzöttek majdnem kétharmada
De bármely település érintett lehet, figyelmeztetett a tisztifőorvos.
25 millióért készítettek rossz kézfertőtlenítőt, csalással tartóztattak le négy embert
Hatósági ellenőrzés:
 • 507 szabálysértés történt,
 • 400 fölötti helyszíni bírságot szabtak ki,
 • 66 figyelmeztetést adtak.
Üzletek nyitva tartása:
 • 68 feljelentés történt,
 • 34 helyszíni bírság,
 • 51 figyelmeztetés.
Határ:
 • Röszkén fennakadások lehetnek a teherforgalomban.
Büntetőeljárások:
 • 183 büntető eljárás, 51 rémhírterjesztés, 25 közveszély, 47 csalás.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság kedden négy embert fogott el csalás miatt: közel 23 millió forintban vettek át előleget arra, hogy ebből kézfertőtlenítőt készítsenek, de rossz, alkalmatlan minőségűt csináltak belőle.
Az egészségügyi ellátást fogják ellenőrizni az idősotthonokban
Elsősorban az egészségügyi ellátást fogják ellenőrizni a szociális intézményekben, és így elsősorban az idősotthonokban – mondta Müller Cecília kérdésre.
Egyre fegyelmezetlenebbek az emberek
Sokan nem tartják be a kijárási korlátozásokat, mondta Kiss Róbert rendőr alezredes. 800-zal több szabálysértés történt. Eddig összesen 5918 szabálysértés történt:
 • 4008 esetben alkalmaztak figyelmeztetést;
 • 857 esetben szabtak ki helyszíni bírságot; és
 • 1053 szabálysértési feljelentést tettek.
 • Budapesten 375-tel emelkedett a szabálysértési feljelentések száma, és 23 esetben szabtak ki helyszíni bírságot.
Minden intézkedés arra szolgál, hátha el tudjuk kerülni a tömeges megbetegedéseket
Minden megfertőződött személy további két-három személynek tudja átadni a vírust – mondta a tisztifőorvos arra a kérdésre, hogy elkerülhető-e Magyarországon a tömeges járvány. Azt is mondta, hogy minden olyan intézkedésük, ami a csoportosulások ellen szólít fel, azt akarja elérni, hátha el tudjuk kerülni a tömeges megbetegedéseket.
Kiemelten büntetik azt, aki védőfelszereléseket és fertőtlenítőket lop
Kiemelt büntetéssel büntethető a törvénykönyv szerint az, aki egészségügyi eszközöket tulajdonít el, mert az kiemelten veszélyes a társadalomra, a magyar emberek épségét teszik ki veszélynek, mondta Kiss arra, hogy több intézményből tűntek el védőfelszerelések és fertőtlenítők.
Ha bulizik a szomszéd, hívja a 112-t!
Mit tehet az ha a szomszéd folyamatosan megszegi a korlátozásokat, és bulikat, összejöveteleket tart?
Kiss Róbert azt válaszolta, hogy amennyiben a rendőrségnek ezt bejelentik, a járőrök kimennek a helyszínre, és „bevezetik az intézkedéseket”. A jogszabály ugyanis azt fogalmazza meg, hogy otthonaikat alapos indokkal lehet csak elhagyni. Azt javasolta, hogy amennyiben azt tapasztaljuk, hogy a szomszéd folyamatosan házibulikat tart, hívjuk a 112-t!
Újra mintát vesznek, ha a gyorsteszt eredményével kapcsolatban kétség merül fel
Az Országos Mentőszolgálat munkatársai nemcsak gyorsteszteket végeznek, hanem mindkét módszert használják, azaz egy gyanús személyt újratesztelnek, ha a gyorstesztelés esetén kétség merül fel.
Müller: nem kaptam panaszt a háziorvosi rendszerről
A háziorvosi rendszer működőképes, jól megszervezték magukat, nem kapott erről semmilyen panaszt, mondta Müller.
Nemcsak a veszélyhelyzetben bűncselekmény a rémhírterjesztés
De ebben a rendkívüli helyzetben nagyon megnehezíti a hatóságok munkáját, mondta Kiss Róbert a kérdésre: egy bejegyzés megosztása is rémhírterjesztésnek számít-e jelenleg. Az alezredes említette a Budapest lezárását érintő hoax terjesztését példaként, de a kérdésre konkrétan nem válaszolt.
A kijárási korlátozás nem vonatkozik a gyerek-szülő kapcsolatokra az elvált szülőknél
A kijárási korlátozás kormányrendelete a gyerek és szülő kapcsolattartását nem szabályozza, de arra kérik az elvált szülőket, hogy vegyék fel egymással a kapcsolatot és egyeztessenek.
A rendőrség honlapján van egy térkép az országon áthaladóknak kijelölt pihenőhelyekről
Ezt válaszolta Kiss Róbert a kérdésre, Heves megyében van-e ilyen.
Továbbra is a fővárosban és Pest megyében van a legtöbb fertőzött
Budapesten és Pest megyében van a legtöbb fertőzött, utánuk jön a nyírségi rész és a nyugati határrész, de ez jóval alulmarad a főváros és Pest megye fertőzöttei mögött, mondta Müller.
Az összes megyei kórházat kijelölték járványkórháznak
Müller Cecília szerint minden megyében van a koronavírusos betegek ellátására kijelölt kórház, hiszen egy korábbi döntéssel már kijelölték az összes megyei kórházat erre.
Italozó embereket lát az utcán? Hívja a 112-t!
Békeidőszakban az önkormányzatok határozzák meg, hogy közterületen milyen mértékben lehet alkoholt fogyasztani. Ez akkor is szabálysértésnek minősül, hangsúlyozta Kiss Róbert rendőr alezredes.
Hozzátette: jelen helyzetben a kijárási korlátozások vannak érvényben. Amennyiben italozó embereket látnak a közterületeken, hívják a 112-t, a rendőrök „felderítik ezeket a helyeket”, és intézkednek.
(Index)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready