Azonnali hatállyal megszüntették a 30 km-es körzetkorlátozást és a 24 órás időkorlátot az ingázók számára a magyar határon – számolt be pénteken Karl Nehammer osztrák belügyminiszter tájékoztatása alapján az ORF. Az intézkedés feloldásáról a magyar hatóságok értesítették az osztrák belügyminisztériumot.
Zoom
Fotó: 24.hu/Ivándi-Szabó Balázs
A szeptember 1-jén hozott kormányrendelet eddig úgy engedélyezte az ingázást, hogy Magyarország területének az államhatárvonaltól számított 30 kilométeres sávján belül élő magyar állampolgárok a szomszédos ország területéről visszatérve korlátozás nélkül léphettek be, de csak akkor, ha külföldi tartózkodásuk időtartama nem haladta meg a 24 órát, és a szomszédos országban az államhatártól számított legfeljebb 30 kilométeres sávot nem hagyták el.
"A koronajárvány kezdete óta szoros kapcsolatban állok Pintér Sándor magyar kollégámmal. Az állandó párbeszéd kulcsfontosságú tényező, különösen ilyen nagy kihívások idején. Az utazási korlátozások enyhítése sok osztrák és magyar ingázó dolgát megkönnyíti" - mondta Karl Nehammer a minisztérium honlapján található közlemény szerint.
A cikkben emlékeztettek, hogy a koronavírus második hulláma miatt bevezetett korlátozás nagyban megnehezítette az Ausztriában dolgozó magyarok utazását. Mostantól azonban a megfelelő igazolások bemutatásával a munkavállalók korlátozás nélkül ingázhatnak a két ország között - írja a 24.