Bezár!
2021. január 27., szerda, Botár napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
08:07 Holtan találtak egy embert egy Fóton kigyulladt házban07:45 Nevelt fia udvarán volt elásva az eltűnt bárnai férfi holtteste07:32 Gyorsan nő a külföldi vendégmunkások száma Csehországban06:49 Tízezer orvost és ápolót toboroz az olimpiára a japán kormány22:40 Bulgária meghosszabbította a rendkívüli járványügyi helyzetet22:16 Putyin és Biden megvitatta az orosz-amerikai kapcsolatok rendezését21:48 Az amerikai ENSZ-nagykövet felszólította a zsidókat, hogy fejezzék be a megszállást és a telepépítést21:19 Donáth Anna volt tanácsadója szerint simán bejut a parlamentbe a Mi Hazánk20:53 Döghús, szexuális zaklatás, kínzás, verés - egyetlen történetben az eltérő kultúra gyerekszeretete20:48 Görögországban betiltották a százfősnél nagyobb tüntetéseket20:35 Közös vállalatot alapít a Mészáros Csoport és a Stadler20:08 Vérontást ígérnek Szijjártó kijevi látogatására az "ukrajnai hazafiak"19:42 A fehérgyűlölet legújabb áldozata19:29 Börtönbe küldenék a lezárásellenes tüntetőket Hollandiában19:14 "Oltakozásbűnözésbe" keveredett a gyöngyösi polgármester, de már megbánta
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország, Koronavírus :: :: Hozzászólások

193 beteg halt meg, 5525-tel nőtt a fertőzöttek száma, 637-en vannak lélegeztetőgépen

Reklám

Meghalt 193, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 5525 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu szombaton.
A kormányzati portálon azt írták: 243 581-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 5706-ra emelkedett, a gyógyultak száma 70 396.
Az aktív fertőzöttek száma 167 479. Az aktív fertőzöttek 19 százaléka, az elhunytak 22 százaléka, a gyógyultak 24 százaléka budapesti.
Kórházban 7695 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 637-en vannak lélegeztetőgépen.
Hatósági házi karanténban 53 315-en vannak, a mintavételek száma 1 918 043-ra emelkedett.
Zoom
Kiemelték: egész Európában nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A járványt megállítani nem lehet, a cél a lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme. Ezt szolgálják a veszélyhelyzettel kihirdetett védelmi intézkedések.
Hozzátették, a kormány, az operatív törzs és a járványügyi hatóság folyamatosan figyelemmel kíséri a járványügyi helyzetet, hétfőn várhatóan döntés születik arról, hogy milyen rendelkezések követik a december 11-én lejáró korlátozó intézkedéseket és milyen szabályok vonatkoznak majd az ünnepekre.
Este 8 óra és reggel 5 óra között jelenleg kijárási tilalom van érvényben, amely alól például az igazoltan munkába járók mentesülnek. Az élelmiszerüzletekbe, patikákba, drogériákba hétköznapokon 9 és 11 óra, hétvégén 8 és 10 óra között csak a 65 év felettiek léphetnek be, de az idősek más időpontban is vásárolhatnak.
Az üzletek - a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével - este 7 óráig maradhatnak nyitva, majd a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások - például fodrász, masszőr, személyi edző - a szokott rendben működhetnek, a kijárási tilalom szabályainak betartása mellett.
A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatos eddigi szabályok továbbra is érvényesek. A 10 ezernél több lakosú települések egyes közterületein is kötelező a maszkviselés. A területek kijelölése a polgármesterek feladata. Sporttevékenység közben, a parkokban, zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.
Minden gyülekezés tilos. Az éttermekben vendég csak az étel elvitele miatt tartózkodhat. A szállodák turistákat nem fogadhatnak, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkező vendégeket. Mindennemű rendezvény tilos, ideértve a kulturális eseményeket és a karácsonyi vásárokat. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve a fitnesztermeket, a fedett uszodákat, a múzeumokat, a könyvtárakat, a mozikat, az állatkerteket, a korcsolyapályákat.
Zoom
A délelőtti hibás térkép
Kiemelték, hogy a vártnál alacsonyabb részvétel mellett és alacsony fertőzöttséggel zárult a célzott csoportos tesztelés első köre a bölcsődei, óvodai, iskolai, szociális és egészségügyi dolgozóknál. 181 506-an teszteltették magukat, közülük 2,44 százaléknak, 4436 embernek lett pozitív a mintája. A teljes érintett létszámra vonatkoztatva a pozitivitás 1,64 százalék, ami hasonló az elmúlt időszakban Szlovákiában és Bajorországban elvégzett nagycsoportos tesztek eredményéhez.
Hozzátették: már tart a tesztelés újabb köre is. A bölcsődei, óvodai, iskolai, szociális és egészségügyi dolgozóknál végzett tesztelésen megjelentek mintája is hozzáadódott már a honlapon látható adatokhoz.
A bölcsődék, az óvodák és az általános iskolák a 8. osztályig a megszokott rend szerint nyitva tartanak, a középiskolák és az egyetemek digitális munkarendre tértek át - írták.
Magán- és családi rendezvények legfeljebb tíz ember részvételével tarthatók meg. Temetésen legfeljebb ötvenen vehetnek részt. Esküvők lakodalom nélkül rendezhetők meg, de azokon is csak meghatározott emberek vehetnek részt.
A közterületeken ingyenes a parkolás. A kereskedelmi célú P+R parkoló, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló díjfizetés nélkül vehető igénybe este 7-től reggel 7 óráig. Ezt az üzemeltető köteles lehetővé tenni.
Közölték azt is: a rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, amelyek nem tartják be az előírásokat, bezárja. Hozzátették: a katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját, és 93 kórházban tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat.
Hangsúlyozták, hogy Magyarországon mindenkinek jut kórházi ágy, ellátás, lélegeztetőgép, és a védelmi intézkedésekkel az a cél, hogy ez így is maradjon.
A kormány minden lehetséges külföldi vakcináról tárgyal, és hamarosan jelezni lehet az igényeket a védőoltásra. A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz, beadása az oltási terv szerint működik majd, az egészségügyi dolgozók elsőbbséget élveznek - írták.
Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme - hangsúlyozták. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van.
Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (49 184) és Pest megyében (30 504) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (15 042), Borsod-Abaúj-Zemplén (14 193), Hajdú-Bihar (12 680) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (12 005). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (3813).
(MTI)
Frissítés: Valamit már megint nagyon elnéztek a nemzet koronastatisztikusai
Délelőtt közzétett adatait korrigálva új térképet jelentetett meg a koronavírus.gov.hu a fertőzöttek megyénkénti számáról, ezek összege immár megfelel a hivatalosan közölt összesített adatnak. Magyarázatot azonban nem adtak arra, miből adódott a 19 megye és a főváros délelőtti téves adata, a húsz szám bizarr összegéről itt írtunk. A mai eset az amúgy is gyenge minőségű hazai járványügyi statisztika hitelességére mért súlyos csapásnak tekinthető - írja a Portfolio.
A ma közölt összes igazolt fertőzöttet mutató térkép megyei adatainak javítása megtörtént. Az új térképet feltöltöttük. A hibáért elnézést kérünk! A korábbi térképcsere nem érinti azt, hogy a összes igazolt fertőzött száma 243 581
– közölte a koronavírus.gov.hu kormányzati portál kora délután, miután időközben elismerték, hogy hibás adatokat tettek közzé délelőtt.
Egyértelműen hibás adatokat közölt ma délelőtt a koronavírus-fertőzöttek megyénkénti számáról az operatív törzs, ugyanis minden megyében csökkent a fertőzöttek kumulált száma, ami nem lehetséges. Volt azonban, ami ennél a hibánál is sokkal bizarrabb és megmagyarázhatatlanabb volt az adatokban: pont úgy tévedtek az adatközlők, hogy a hivatalosan közölt összes fertőzötti szám (243 581), illetve a megyék és a főváros 20 adatának összege (234 581) két számjegy sorrendjében különbözött csak egymástól. Mintha valaki szándékosan úgy állapította volna meg a friss megyei adatokat, hogy azok összege mindenképpen kiadja az országos adatot, csak éppen ez utóbbiban véletlenül felcserélt két számjegyet a megyei adatok meghatározása előtt.
A kora délután módosított, az összes fertőzötti számmal immár konzisztens adatok alapján tegnaphoz képest minden megyében nőtt a fertőzöttek száma, a leginkább Budapesten (1106), Pest megyében (720) és Hajdú-Bihar megyében (343), az országban pedig 5525 új fertőzöttet regisztráltak. Az alábbi tehát korrekció utáni térkép:
Zoom
Dél körül sikerült cserélni a térképet
A lap számításai szerint az elmúlt egy hétben 38 873 új igazolt fertőzés volt Magyarországon, ebből 5732 Budapesten, 5035 Pest megyében és 2628 Hajdú-Bihar megyében.
Zoom
Ami a többi adatot illeti, 5525 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 243 581 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 193 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 5706 főre emelkedett.
Gyanúsan furcsa tévedés
A gazdasági lap még korábban kielemezte részletesebben, hogy miért bűzlik a térkép, ezt közöljük az alábbiakban.
Három furcsaságot fedeztünk fel a szombaton közzétett adatokban, nézzük őket:
  1. Minden egyes megyében csökkent a fertőzöttek száma tegnaphoz képest, ami elvileg nem lehetséges (ha csak nem egy statisztikai hibáról, vagy egy korábbi hiba korrekciójáról van szó), hiszen a fertőzöttek száma mindig egy kumulált adat, amely egészen márciusig visszamenőleg mutatja a pozitív tesztet produkálók számát. Ehhez képest péntek óta Budapesten például 496-tal csökkent a fertőzöttek száma, a megyék és a főváros összege pedig 3475 fős csökkenést mutat 24 óra alatt.
  2. A koronavirus.gov.hu-n megjelent hivatalos közlemény és a szintén itt közzétett térkép felirata alapján Magyarországon eddig 243 581 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ugyanakkor a megyék és a főváros térképen szereplő adatának összege 234 581, vagyis a két szám nem egyezik.
  3. A statisztika természete alapján egyértelműen a 243 581 fő tűnik a helyes adatnak (hiszen nőnie kellett a számnak tegnaphoz képest), az olvasó azonban felfigyelhetett arra, hogy ez a két szám éppen két számjegy felcserélésével egymást adja ki.
Nehezen magyarázható, hogy pont úgy tévedtek az adatközlők, hogy a hivatalosan közölt szám és a 20 adat összegéből adódó szám éppen két számjegy felcserélésével következzen egymásból.
Nem szeretünk összesesküvés-elméleteket gyártani, de olyan ez, mintha valaki szándékosan úgy állapította volna meg a friss megyei adatokat, hogy azok összege mindenképpen kiadja az országos adatot, csak éppen ez utóbbiban véletlenül felcserélt két számjegyet a megyei adatok meghatározása előtt.
A biztonság kedvéért megnéztük azt is, nem egy korábbi napokban már közölt térkép véletlen újraközléséről van-e szó, de nem: 234 581-es fertőzötti létszám nem szerepelt a korábbi adatokban.Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás
Állítólag növekszik az oltási kedv hazánkban, kampányt is indít a kormány. Ön kérte már, vagy kérni fogja az oltást?
» Igen» Nem» Még nem tudom, de meggyőzhető vagyok» Még nem tudom, de inkább nem

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready