Bezár!
2021. május 13., csütörtök, Szervác, Imola napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
20:53 Újabb jelöltet mutatott be a Mi Hazánk, ezúttal Sopronban, szimbolikus helyszínen20:45 A zsidók "örömmel és szenvedéllyel" lövik a palesztinokat, "intenzív katonai műveletre" készülnek20:20 Erdélyben (és Romániában) megszűnik a kijárási tilalom, csak a zsúfolt helyeken lesz kötelező a maszk20:02 Késelőt fogtak a fővárosban19:47 Merkelék nagyon próbálnak kiállni Izrael mellett, de szeretett muzulmánjaik ezt a legkevésbé sem díjazzák18:36 Ápolónősors Miskolcon: elfordult, megszúrta a "beteg"18:18 Tájékoztatták a fideszes polgármestert, hogy egy szarvasi lakos elszabadulna a cigányoktól, ha tudna17:47 Házkutatást tartottak az ukrán alkotmánybíróság leváltott elnökénél17:33 A hétvégén is borúsabb idő várható17:01 A Mazsihisz vezetése az anyaállam nagykövetével szurkolt a "megtámadott Izraelnek" a Jeruzsálem parkban16:36 Most, hogy oltakozni lehet, kimondták, hogy a PCR-teszt nem is nyújt olyan nagy bizonyosságot16:24 Meglehetősen afgánosra sikeredett a tűzszünet első napja16:10 Putyin barbár bűncselekménynek nevezte a kazanyi iskolai lövöldözést15:54 Árokba csúszott és felborult egy kamion az M0-áson Gyálnál15:40 Maszk nélküli kísérleti előadásokat szerveznek a beoltottak számára Erdélyben és Romániában
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország, Holokamu :: :: Hozzászólások

Holoemléknap: a Jobbik azért küzd a Fidesz ellen, "hogy hasonló népirtás soha többé ne ismétlődhessék meg"

A "holokauszt magyarországi áldozataira" emlékezik ma az ország. A koronavírus-járvány miatt a központi programokat idén is az online térben tartják meg.
A Nemzeti ünnepek és emléknapok, valamint a budapesti Holokauszt Emlékközpont Facebook-csatornáin ún. holokauszttúlélők, közéleti szereplők, diplomaták bevonásával készült kisfilmeket és fotókat tesznek közzé.
Zoom
A 2019-ben először hanukázhatott judapesti főpolgármesterként a Várban (fotók: Szentgyörgyi Ákos / Mazsihisz)
Délután 4 órakor az emlékközpont Facebook-oldalán és az emléknapok YouTube-csatornáján gyászimát közvetítenek.
A Holokauszt Emlékközpont honlapján (http://hdke.hu/) a vészkorszak idejéből származó tárgyak és fényképek felhasználásával összeállított online kiállítást lehet megtekinteni.
A központi rendezvényekhez kapcsolódóan a hét elejétől a holokauszttal kapcsolatos filmeket tesznek közzé a Nemzeti ünnepek és emléknapok YouTube-csatornáján.
Szintén hétfőtől péntekig a Holokauszt Emlékközpontban oktatási témahetet tartanak. Ma délelőtt 10 órakor az intézményben rendhagyó történelemóra lesz: "embert próbáló idők túlélési stratégiáiról" hallhatnak a részvevők egy rendkívüli könyv és dokumentum kapcsán.
Este 7 órakor szintén online formában a Budapesti Operettszínház az Anne Frank naplója című monooperát közvetíti.
A "holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját" 2001 óta minden évben április 16-án tartják, arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása.
Mazsike-közlemény: a botlatókő-telepítésről film is készül
Botlatókövekkel emlékezik a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület. A Mazsike 2021. április 16-án rendhagyó módon emlékezik meg arról, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött meg a gettósítás. Az online műsorban a legfrissebb botlatókövek elhelyezését követhetjük végig több budapesti helyszínen .
2007 óta Gunter Demnig kölni szobrászművész a Mazsike együttműködésével mintegy 500 botlatókövet (Stolpersteine) helyezett el szerte Magyarországon. Ezek a járdába simuló, macskakőméretű emlékjelek a deportáció vagy munkaszolgálat során elhunyt honfitársainkra emlékezetnek utolsó szabadon választott lakóhelyük előtt. Olyanokra tehát, akiknek nincs sírjuk vagy végső nyughelyük.
A botlatókő-elhelyezésről készült felvétel az egyesület honlapján, illetve Facebook-oldalán érhető majd el április 16-ától.
Emellett április 16-án a Duna TV levetíti Dobray György: Kövek című 2020-ban készült dokumentumfilmjét. A film ugyancsak a botlatókövekről szól. Továbbá arról a nemzetközi táborról, melynek szervezőpartnere szintén a Mazsike és keretében hazai zsidó temetők felújítása zajlik.
Az Élet Menete YouTube-csatornáján indul a Vagon
Többnapos online programsorozattal, virtuális tárlatvezetéssel, sétával és emlékműavatással emlékezik idén a "holokauszt áldozataira és az embermentőkre" az Élet Menete Alapítvány.
Az alapítvány MTI-hez eljuttatott közleménye szerint péntek este teszik közzé az alapítvány Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján a Vagon című tárlatvezető kisfilmet. Az alapítvány utazó vagonkiállítása évek óta járja az országot, hogy minél több embernek bemutassa a "magyar zsidóság és a holokauszt történetét". A koronavírus-járvány kitörése óta nem tudja betölteni fő funkcióját, ezért az alapítvány elkészítette a kiállítás digitális verzióját.
Április 19-én a varsói gettólázadás emlékére Térkép e táj című virtuális sétasorozatuk keretében Varsóba látogatnak, ahol a varsói gettó mindennapi életének és az 1943-as varsói gettófelkelésnek a helyszíneit mutatják be és eseményeit idézik fel.
Április 25-én, az aznapra tervezett, de a járvány miatt nem megtartható budapesti Élet menete felvonulás helyett Zoom-előadást tartanak az embermentőkről, majd bemutatják az Embernek maradni című vándorkiállításukat.
A programsorozat zárása Kelemen Zénó szobrászművész Embermentők című, Budapest XIII. kerületében felállított emlékművének virtuális avató ünnepsége lesz.
Valamennyi eseményre az Élet Menete Alapítvány közösségi oldalán lehet regisztrálni.
A programsorozat részeként jelent meg a Nevem Selma című könyv az Athenaeum Kiadó gondozásában. A könyv a 98 éves túlélő, Selma van de Perre önéletrajzi írása gyermekkoráról, a holland ellenállási mozgalomban való részvételéről és fogságáról a ravensbrücki koncentrációs táborban - tették hozzá.
(MTI nyomán)
 Hanuka Geri sem hagyhatta ki az alkalmat
 Frissítés: Végre kiderült, hogy miért küzd a Jákobbik
A párizsipárt mai bejegyzésének zárómondata kissé magyartalanra sikeredett, de nem is vártunk mást.
ZoomFriss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready