Javítóintézeti nevelésre, illetve közérdekű munkára ítélte az elsőfokú bíróság azt a három fiatalkorút, akik 2018-ban Nádudvaron megrugdostak egy ittas férfit, 2019-ben pedig megtámadtak és megaláztak egy fiatal lányt; tettük mindkét esetben felkerült az internetre, és országos felháborodást okozott - közölte a Debreceni Törvényszék szóvivője kedden az MTI-vel.
Dobó Dénes azt írta, a bíróság az elsőrendű vádlottat társtettesként elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntette és két rendbeli testi sértés bűntett kísérlete miatt egy év hat hónap, a másodrendű vádlottat társtettesként elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntette és testi sértés bűntett kísérlete miatt egy év két hónap javítóintézeti nevelésre, míg a harmadrendű vádlottat bűnsegédként elkövetett testi sértés bűntett kísérlete miatt száz óra közérdekű munkára ítélte.
A tényállás szerint az akkor 15 éves vádlott 2018. augusztus végén ismerőseivel az egyik nádudvari általános iskola udvarán tartózkodott. Az utcán elhaladt mellettük egy erősen ittas állapotban lévő 65 éves férfi, aki a kerékpárját tolta. A fiatalabb vádlott odament és belekötött a sértettbe, kiabált és szitkozódott, majd az arcán megütötte.
A bűncselekmény közben a társaságában lévő fiatalkorú fiú mindvégig biztatta. Az ütéstől a földre esett férfit a lány kétszer megrúgta, a fejre mért rúgás miatt a sértett az eszméletét is elveszítette. A lány olyan erővel rúgta meg a férfit, hogy a cipője elszakadt. A helyszínen tartózkodó ismerősük mobiltelefonjával rögzítette a bántalmazást, majd azt egy ismeretlen személy feltöltötte az internetre.
A 15 és 17 éves vádlottak 2019. február 25-én 19 óra körül ittas állapotban Nádudvaron, a buszvégállomáson tartózkodtak, amikor észrevették, hogy ismerősük és a sértett, valamint annak barátnője a közeli játszótéren egy hintában ül. A vádlottak egy korábbi nézeteltérés miatt rátámadtak a fiatal lányra, akit többször megütöttek a fején és megrúgták a lábát.
A támadók a sértettet trágár szavakkal illették és felszólították arra, hogy mindkettőjük cipőjét puszilja meg. A vérző orrú lányt, akit kutyának neveztek, önmagát megalázó kijelentések megtételére kényszerítették. A sértett a bántalmazás során el akart menni a helyszínről, azonban a vádlottak azzal fenyegették, hogy ha el mer menni, akkor még jobban megverik. Tettüket a vádlottak mindvégig mobiltelefonnal rögzítették, később pedig a felvételt feltöltötték az internetre. A sértett segélykérését egy járókelő észrevette és telefonon értesítette a rendőrséget.
Az ítéletet az ügyészség mindhárom vádlott esetében tudomásul vette. A döntést a harmadrendű vádlott és védője szintén tudomásul vette, így az ő esetében az jogerős, míg az első- és másodrendű vádlott és védőik enyhébb intézkedés kiszabását kérték a fellebbezésükben. Az ügy az ő esetükben a Debreceni Törvényszéken folytatódik - jelezte a szóvivő.
Korábban írtuk: