Pesti diákok 1956-os naplóját már olvashattuk néhány éve, most előkerült egy budai srácé is: a Pasaréten élő „12 és fél éves Jankó” 1956. október 23-án az esőköpenyéért ment a szűcshöz a Rákóczi útra, ahol szembejött vele a történelem – mire ő beugrott a Röltexbe két méter nemzeti színű szalagért, és lelkesen csatlakozott.
Zoom
Hazaérve kezdte el írni naplóját, amelyet 1957 februárjáig vezetett, beszámolva egyebek mellett arról, hogy mit mondogattak egymásnak az emberek Sztálin szobrának maradványainál, mi rejlett egy-egy vöröskeresztes segélycsomagban, és miféle cetliket aggattak a kutyák nyakába a szabadságharc leverése után, diszkrét politikai véleménynyilvánítás céljából.
Jankó a naplóján túl „két doboznyi eredeti újságot, kokárdát, zászlóból kivágott Rákosi-címert és egyéb relikviát őrzött meg, titokban: a forradalom leverése után gondosan elrejtett mindent, nehogy bajba sodorja az eleve osztályidegennek minősülő családját”.
Az utolsó bejegyzés alapján a kis kötet egy padláson rejtőzött évtizedeken át; mostantól az interneten szabadon böngészhetünk benne – mégpedig ide kattintva.
(Mandiner)