Polt Péter legfőbb ügyész a hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványt tett az Országgyűlés elnökénél Völner Pál országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére.
Zoom
Fotó: MTI/Kovács Tamás
Mint írják, Völner Pál országgyűlési képviselő, az Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára, aki 2019 augusztusától a Magyar Bírósági Végrehajtói Karral kapcsolatos feladatokat ellátó miniszteri biztos is egyben. A Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő nyomozásban megalapozott gyanú merült fel arra, hogy Völner Pál a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől hosszabb időn keresztül, rendszeresen, alkalmanként 2-5 millió forintot kapott.
A legfőbb ügyészség közleménye szerint Völner Pál a gyanú szerint a jogtalan előny ellentételezéseként – felügyeleti, hatósági, igazgatási jogkörével visszaélve – vállalta, hogy konkrét ügyeket intéz, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke kérésének megfelelően.
Völner Pál cselekménye vezető beosztású hivatalos személy által az előnyért a hivatali helyzetével egyéb módon visszaélve, bűnszövetségben, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette megalapozott gyanúját kelti – írták.
A felmerült bizonyítékok alapján a legfőbb ügyész az Országgyűlés elnökénél indítványozta Völner Pál országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. A büntetőeljárás Völner Pál országgyűlési képviselővel szembeni lefolytatására a mentelmi jogának felfüggesztése esetén nyílik lehetőség.
Hozzátették, az ügyben jelenleg összesen tizenkét gyanúsított van – közülük nyolc végrehajtó és egy végrehajtó-helyettes. Jelenleg hat gyanúsított letartóztatásban van, egy személy pedig bűnügyi felügyelet alatt áll.
Hetek óta teljes hírzárlat övezte, hogy a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökét letartóztatták, a hírek szerint Schadl Györgyöt a repülőtéren fogták el feleségével együtt, amikor épp Dubajba készültek utazni.
Azt, hogy valóban az ügyészség indított nyomozást a végrehajtók elnökével szemben, onnan derült ki, hogy az KNYF zárolta Schadl ingatlanait.
Schadl György mobiltelefonja hetek óta ki van kapcsolva, és nem érhető el sem az MBVK zuglói központjában, sem a saját végrehajtói irodájában, ahol a végrehajtói kar honlapján megjelent tájékoztatás szerint „technikai okok miatt” szünetel a félfogadás.
Figyelemre méltó, hogy miután 2016-ban Schadl Györgyöt kinevezték a kar élére, az Igazságügyi Minisztérium és a köztestület addigi hűvösnek mondható kapcsolata sokat javult, írja a 24. Erről az MBVK belső lapjában rendszeresen publikáló Völner Pál is beszámolt. A 2018 decemberében kiadott számban az államtitkár azt írta:
A végrehajtók szabad döntése volt, hogy a Kar elnökségében más szellemiségű végrehajtókat, a szembenállás politikája helyett egy együttműködésben érdekelt vezetői csapatot szeretnének látni. Elnök úr meghívásának eleget téve több találkozón és rendezvényen is részt vettem az elmúlt években, ahol előadásokat hallgattam meg a végrehajtói munkáról, és a jövőbeni elképzeléseket is megismerhettem. Úgy vélem, hogy az az irány, amerre a végrehajtói kar új jogi hivatásrendként elindult, egy helyes irány. A köztünk lévő bizalom újraépítése egy biztos alap lehet a további szakmai építkezéshez.
Frissítés: Mi Hazánk: a kormány is érintett a végrehajtó-botrányban
Hatalmas botrány van hetek óta a Magyar Bírósági Végrehajtói Karnál, több végrehajtó előzetes letartóztatásba került, köztük tudomásunk szerint a hétvégén az MBVK hivatalvezetője, dr. Takács Katalin is. Úgy látszik, valóban "énekelt" a kar elnöke, most pedig kiderült, hogy hivatali vesztegetés vádja miatt az Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára, a fideszes Völner Pál is érintett lehet az ügyben, mivel indítványozták mentelmi jogának felfüggesztését. A gyanú szerint Völner hosszabb időn keresztül rendszeresen, alkalmanként 2–5 millió forintot kapott, hogy a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökének, a szintén előzetesben ülő dr. Schadl Györgynek kérésére konkrét ügyeket intézzen.
Nem meglepő, hogy a kormány vezetéséből is érintett valaki, köztudott ugyanis, hogy a maffiaszerűen működő végrehajtói rendszer nem működhetne egy őket erősen támogató korrupt politikai háttér nélkül! A törvények a népnyúzó végrehajtó tevékenységet, és ezáltal a magyar nemzet kifosztását segítik, amihez a kormány folyamatosan asszisztál. A nyomozásból pedig tisztán látszik, hogy milyen mélyen benne van a Fidesz a végrehajtók törvényesített ámokfutásában. Ennek pedig mielőbb véget kell vetni! A kormány ne szuperhatóságot hozzon létre a végrehajtókra, hanem tényleges megoldást eszközöljön!
A Mi Hazánk Mozgalom több mint másfél évvel ezelőtt hívta fel először a figyelmet a végrehajtók körüli bűncselekménygyanús esetekre, azóta követeljük a népnyúzók tevékenységének szabályozását, többek közt, hogy tegyék nonprofittá a végrehajtást, hogy a továbbiakban ne profitorientált magánvállalkozásként működjenek! Ezzel pedig véget vetünk ennek a tisztességtelen és korrupt végrehajtói maffiának, mivel ezeknek a bűnözőknek nem vezető pozíciókban, hanem a börtönben van a helyük! Ezenkívül el kell számoltatni maradéktalanul azokat a politikusokat is, akik ebben a bűncselekmény-sorozatban évek óta részt vesznek bármilyen szinten! A Mi Hazánk börtönbe is fogja juttatni őket, és véget vet a nemzet népnyúzásából élő végrehajtói maffia működésének! - írja közleményében dr. Fiszter Zsuzsanna, a Mi Hazánk Mozgalom végrehajtási és hitelügyi szakpolitikusa, a párt országgyűlési képviselőjelöltje.
2. frissítés: beismeréssel felérő lemondás
Kedden benyújtja lemondását államtitkári tisztségéről Völner Pál - közölte a politikust képviselő ügyvédi iroda kedden az MTI-vel.
A közleményben az áll: Völner Pál nem ismeri el büntetőjogi felelősségét, semmilyen bűncselekményt nem követett el, "államtitkári és miniszteri biztosi feladatait tisztességesen és a törvényeknek megfelelően látta el".
A tájékoztatás szerint Völner Pál mindenben együttműködik a nyomozó hatósággal, kihallgatása céljából bármikor rendelkezésre áll.
Az ügy politikai következményeit vállalja, ennek eredményeképpen a keddi napon államtitkári tisztségéről benyújtja lemondását - olvasható Papp Gábor ügyvéd közleményében.
Az ügyvéd jelezte: sem Völner Pál, sem ő, sem pedig Varga István ügyvéd nem kíván nyilatkozni az ügyben.
Az Igazságügyi Minisztérium közleménye:
A mai napon a Legfőbb Ügyészség kezdeményezte Völner Pál országgyűlési képviselői mentelmi jogának felfüggesztését.
Magyarországon a törvények mindenkire vonatkoznak. Az ügyészség a kormánytól független és mint közvádló, az állam büntető igényének kizárólagos érvényesítője.
Nyilvánvaló, hogy Völner Pál az eljárás alatt államtitkári feladatait nem tudja ellátni, ezért helyes, hogy lemondott. Bízunk abban, hogy az eljárás során Völner Pál tisztázza magát.
A végrehajtókkal kapcsolatos korábbi igazságügyi minisztériumi feladatok 2021. október 1-jétől a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságához tartoznak.
(MTI)
3. frissítés: Toroczkai a főnöknél
Különösen aktuálissá vált most a Mi Hazánk elnökének másfél évvel ezelőtti videója. Toroczkai László 2020 augusztusában szembesítette dr. Schadl Györgyöt, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökét a végrehajtók által elkövetett visszaélésekkel. Schadl akkor azt mondta, azért kell magánvállalkozásként működniük a végrehajtóknak, mert amint az állam megjelenik a végrehajtásban, abban a pillanatban megjelenik a korrupció is.
4. frissítés: "Másfél éves munkánk első eredményei: összeomlik a végrehajtó maffia!"
A Mi Hazánk-elnök YT-bejegyzése:
A végrehajtások azonnali felfüggesztését követeli a Mi Hazánk, hiszen a bűnszervezetben a vád szerint a kormány is érintett: Orbánék nemhogy nem védték meg a hiteleseket, hanem még a legmagasabb szinteken is nyerészkedtek rajtuk: a szálak Völner Pál miniszter-helyettesig nyúlnak, aki ma megbukott. A felfüggesztés érdekében a Mi Hazánk parlamenti képviselői határozati javaslatot nyújtanak be.
A Mi Hazánk több tényfeltáró videóban már másfél éve folyamatosan felhívta a figyelmet: a végrehajtói kar maffiaként működik, és bátorítottuk a velünk kapcsolatba került bűnbánó végrehajtókat, tanúkat, hogy tegyenek bejelentéseket, illetve a hozzánk eljutott bizalmas információkat a megfelelő helyekre továbbítottuk. Mindennek a következményeként nyomozás indult, és dőlni kezdett a dominó. Ahogy legutóbbi videónkban is jeleztük: Schadl György elnök is előzetes letartóztatásba került, és rögtön "énekelni" kezdett, így derülhetett fény arra, hogy kik álltak felette, s újabb és újabb bűncselekményekről hull le a lepel, amelyek most már a Fidesz számára is tarthatatlanok lettek.
A Mi Hazánk Mozgalom követeli, hogy azonnal függesszenek fel - a gyerektartási ügyek kivételével - minden végrehajtási eljárást! A választások után pedig a Mi Hazánk Mozgalom, várhatóan már a parlamentből, kezdeményezi, hogy legyen a végrehajtás újra nonprofit tevékenység, vizsgálják felül a korábbi végrehajtási eljárásokat, cseréljék le a börtönbe került végrehajtókat tisztességes emberekre!
Mi pedig nem állunk le, folytatjuk a hadjáratunkat ez ellen a polip ellen: elszámoltatjuk az emberek tízezreit megkárosító, zaklató bűnszervezethez kapcsolódó közjegyzőket, követeléskezelőket és további politikusokat is!
Videóinkat a Végrehajtási Maffia című lejátszási listán nézhetik meg itt a YouTube-csatornámon. Ebben a videóban hoztuk nyilvánosságra az ügyet, a fent láthatóban pedig másfél éve a ma már rácsok mögött ülő Schadl Györgyöt faggattuk.
Zoom