Apáti István (Mi Hazánk) arról beszélt, hogy a kata az elmúlt tizenkét év egyik sikertörténete. Jelenleg 460 ezren adóznak így, nagy részük, több mint 400 ezer egyéni vállalkozó. Átlagosan négy fővel számolva egy családot, 400 ezer és 1 millió ember megélhetését biztosítja teljes mértékben vagy járul hozzá a családi kasszához a kata - közölte.
Az elmúlt hetekben ugyanakkor teljes bizonytalanságot idéztek elő a kata jövőjével kapcsolatban - mondta.
Rámutatott: a Mi Hazánk teljes mellszélességgel a katás vállalkozások mellett áll, és konkrét javaslatokat is benyújtott érdekükben. Példaként hozta, hogy az éves árbevételt emeljék 12-ről 24 millióra, és a kifizetésekből származó díj 3 milliós határát 6 millió forintra, az efölötti adót pedig 40 százalékról 15 százalékra kellene csökkenteni.
Szóvá tette, hogy nem tisztázott, mi lesz azokkal a katás vállalkozókkal, akik főállás mellett folytatnak ilyen tevékenységet. Milyen korlátozást terveznek, megszüntetik ezt az adónemet, vagy jelentősen átalakítják? - kérdezte.
Tállai András, a pénzügyi tárca parlamenti államtitkára úgy reagált, főállású katás 248 ezer van, mellékállású 144 ezer, katát szüneteltető vállalkozás 69 ezer. Ha így nézik a számokat, a felvetett probléma megfeleződik. A változások ugyanis a főállású katásokat érintené - jelezte.
Konkrét változásokról nem tudott beszámolni, mert döntés még nem született. Zajlik a szakmai vita a kamarákkal, vállalkozásokkal, hogyan és miként történjen átalakítás. Kitért arra, hogy az adónem gazdaságfehérítő hatását, a méltányos adóterhelést meg szeretnék őrizni.
Megjegyezte azt is, hogy amikor bevezették a katát, jobbikosként még nem támogatták azt, de most mi hazánkosként már igen.
Örül, hogy beismerték, a kormány csinált valami jót - mondta Tállai András.
A képviselő a választ nem fogadta el.
(MTI)