Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest vármegyében mérsékelték az afrikai sertéspestis (ASP) kockázati besorolását, így ezeken a területeken korlátozás nélkül lehet a házi sertéseket forgalmazni - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.
Az Európai Bizottság állategészségügyi szakbizottsága szeptemberi ülésén elfogadta Magyarország ASP fertőzött és magas kockázatú területek csökkentésére tett javaslatát.
A döntéssel jelentősen módosult a kockázati területek besorolása Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest vármegyékben: Békés vármegyében teljesen, míg Jász-Nagykun-Szolnok vármegye túlnyomó részén megszűnt a fertőzött terület. Ezzel együtt mindhárom vármegye eddig magas kockázatú területének nagy része közepes kockázatúvá vált.
A közepes kockázatúvá vált területen ASP szempontból korlátozás nélkül lehet a házi sertéseket forgalmazni, másik tagállamba kiszállítani, a vaddisznótestet felhasználni, értékesíteni.
A magas kockázatúvá váló területeken is kedvezőbbé válnak a feltételek, ugyanis innen a házi sertések belföldön kikötések nélkül szállíthatóak, valamint megnyílik annak lehetősége, hogy a vaddisznókat - az eddigi ártalmatlanítás helyett - belföldön feldolgozzák, felhasználják.
Kiemelték, hogy az átminősítés a magyar állattenyésztők, az élelmiszer-előállítók és a vadgazdálkodók számára egyaránt kedvező.
A területek kockázati besorolásának módosítása nyomon követhető a Nébih oldalán az Afrikai sertéspestis felületre kattintva.