(Eredetileg: Cigány terrorizmus: Vonatkatasztrófa Monorierdőnél)
Eddig 4 ember halálát okozta a cigány terrorizmus. Az NBH, az ÁVH, az NNI és a többi, izraeli irányítású közpénztolvaj szerv természetesen nem állít fel különleges nyomozócsoportot, nem ajánl fel egymilliót a tetvesek kézrekerítésére, mint a hazafias, a rendért, a közbiztonságért, illetve a bűnözés ellen tüntető hazafiak esetében.

Okt. 19. reggel: kaptunk egy levelet egy mozdonyvezető olvasónktól, amelyben korrigálja egy előző levélíró pár hibáját. "Tisztelt Kuruc Info!
Néhány észrevételt szeretnék fűzni az "Okt. 7., 14:53 frissítés: mozdonyvezető olvasónk írt. Kötelező olvasmány!" kezdetű levélhez, melyet a "gyakorló mozdonyvezető" (mozdonyvezető gyakornok) kollega írt.

Felesleges fejtegetésbe bocsátkozni a szerény tapasztalatai alapján. A "mozdonyvezető gyakornok" egyrészt még nem mozdonyvezető, talán soha nem is lesz az. Másrészt az írás több helyen sántít.

Szolnokon a helyi vizsgálat megállapitotta, hogy nem volt semmi kitörölve, mert annak nyoma van, lévén, hogy elektronikus regisztrációs berendezésről van szó, ami mindent rögzít.

Írta a Gyakornok Úr, hogy:

"Jön tehát a személyvonat, látja a vezér, hogy vörös a térközjelző. A vasúton alapszabály, hogy a vonatot olyan sebességgel vezetjük, hogy az mindenkor biztonsággal megállítható legyen."

Lehet vannak sejtései a forgalmi utasításból, de eléggé hiányosak. A balesetet szenvedett kollega nem kapott írásbeli rendelkezést a biztosítóberendezés használhatatlanságáról (talán akkor még jó volt és azért nem adtak neki). Hívójelzéssel járatták ki, ami a "hívójelzés feloldása jelzésig" 15km/h, és az első térközjelzőn megjelenő fény szerint kellett szabályoznia a sebességet a továbbiakban. Az első térközjelzőn zöld fényt látott a kollega, és a regisztrációs berendezés is ezt regisztrálta.
Továbbá kérem tisztelettel, ki az a marha, aki kitöröl bármit annak ellenére, hogy tudja, akár vonat is lehet előtte, és kész megdögölni, csak hogy gyorsabban mehessen?
írta még a Gyakornok Úr, hogy:
"Hogy miért nem kürtölt, vagy fékezett a mozdonyvezető, azt nem tudom, talán sokkot kapott." 

A kürtölés teljességgel felesleges, hiszen "elugrott" volna az intercity előle, ha kürtöl? Fékezni meg fékezett, csak a kollega úr nem fékezett még eleget újoncként, hogy tisztában legyen vele, hogy nem bicikli ez, ami azonnal megáll. És van egy fontossági sorrend. Ha egy nyárfa van bedőlve a vágányra sem kürtölünk neki, hanem megpróbálunk megállni....
A sokkról annyit tudok leírni, hogy számtalan orvosi vizsgálaton rendszeresen a "sokkhajlamot" ellenőrzik, ami alkalmatlanná teszi erre a munkára az embert.
Aki lehúz 20-30 évet itt, feltehetőleg nem fog sokkot kapni, mert elég sok szart látott már ahhoz, hogy immunis legyen egy váratlanul felbukkanó jármű látványára, és azt cselekedje amit kell.
Az, hogy lelkileg miként dolgozza fel a történteket utána, egy más kérdés. Egy baleset után járna egy hét táppénz, de ezt sem nézik jó szemmel.

A tisztelt Gyakornok Úr, még azt is írta, hogy: "Látható volt, hogy az IC-kocsi negyedik ablakáig befúródott a vezérlőkocsi eleje. Ebben a helyzetben valószínűleg én sem kezdtem volna el "9+1 foggal" fékezni..."
Látom a szakzsargont már megtanulta, de alapvető műszaki hiányosságai vannak. Feltehetőleg még nem látott vezérlőkocsit ill. "korszerűbb" gépet (gondolom valaki mesélt neki róla), de ha látott volna, akkor nem írja hogy 9+1 fog, ugyanis ezen járművek nem d12 és nem d15-ös fékezőszeleppel vannak felszerelve, a fellengzős, okoskodó stilusú levélben leirtakkal ellentétben.

Javaslom a Tisztelt Gyakornok úrnak, hogy tanuljon és próbáljon meg jó mozdonyvezetővé válni. Továbbá ne írjon egy ilyen színvonalas oldalra részben félrevezető fejtegetéseket és marhaságokat! (Kuruc.info: a hivatkozott levélíró védelmében azért elmondanánk, hogy az alig valamivel a baleset után írt; talán emiatt nem tudott arról, ami csak később jelent meg a híradásokban és ezáltal egyértelműsödött: a mozdonyvezető igenis fékezett)

Szerény véleményem szerint, a vezetőség fog a közvélemény előtt hamarosan, véres kardként körbehurcolni egy kisembert, talán egy biztosítóberendezés szerelőt, vagy egy forgalmi szolgálattevőt, aki nem adott írásbelit, vagy a mozdonyvezető lesz bemószerolva, és az ügy ezzel le van zárva.
Így ült 2 évet a szajoli bakter is, aki friss munkaerő lévén nem volt teljesen tisztában a múlt századbeli berendezés hiányosságaival, és a képzési idejét is megtakarították "bérmegtakarítás" címén.
Nem fog szó lenni a médiában arról most sem, hogy kábellopás, vagy bármi is félelmetesen elavult lenne ebben az országban a MÁV-nál.
Meglesz a "tettes", akinek nem lesz pénze megfelelő ügyvédre és kész.
Sajnos ez az általános tendencia. A valóságos okokat megszüntetni senki nem érzi a MÁV és a kormány részéről szívügyének.

Tisztelettel: XY mozdonyvezető Z
Kérem a nevemet ne közöljék!"
Okt. 17. este: megint kaptunk egy levelet egy szintén mozdonyvezető olvasónktól. Ez is azt támasztja alá, amit a tegnap idézett Velkei Béla mondott: azt, hogy nem a személyvonat vezetője volt a hibás a balesetben.

"Tisztelt Kuruc Info!

25 éve dolgozom aktív mozdonyvezetőként. A balesettel kapcsolatban annyit szeretnék leírni, hogy a bizberes(biztositóberendés) szerelő kollegák nyilatkozatai alapján, köztudott, szakmai berkekben, hogy a MÁV, a legolcsóbb kínai, és kisipari szarokat épitteti be immár a berendezésekbe, "megtakaritás" címen. Egy relé meg húz  3-szor és szét mállik. Az egész biztosítóberendezés a 2. világháborús követelményekre épül, ami nem felel meg a jelenlegi vonattovábbitás követelményeknek.A vasúti pályák siralmas állapotban vannak. Egyszerüen nem áldoznak erre.

A létszámleépitések mind mind a biztonság rovására mennek, nem beszélve az ergonómia szempontokról(egy szar ventillátor vagy egy függöny nincs a vontatójárműveken, a 70 fokos melegben ami a vezetőálláson tapasztalható). Persze a tv-hiradóban van új Siemens mozdony bemutatva légkondicionálóval, de ez elenyésző, a többi az egy budi....

A szolnoki kollega a helyi megállapitás szerint nem iktatott ki semmit(nem hülyült meg hisz 3 évente van alkalmassági vizsgálat, 2 évente forgalmi vizsga). Ő hivójelzéssel kihaladt az első térközjelzőig 15-el, miután a zöld megjelenésekor odacsavarta a sebességet, és durrr....

Ezt a balhét rá fogják kenni valakire, aki keres cirka 70 ezret(egy bizberes [vasúti biztonsági berendezés] szerelő, vagy bárkire).Az öltönyös vezetőség meg mossa kezeit a MAgyar "Patyomkin" vasútjával ami ezeréves szemétre épült, elavult szarokra, csoda hogy nem hullott még szét az egész....

Tisztelettel!"

Okt. 16: az ITT található cikkből (Vonatszerencsétlenség: Húsz éve vezetett mozdonyt baleset nélkül) idézzük a legfontosabb gondolatot: "Velkei Béla, a Mozdonyvezetők Szakszervezetének területi ügyvivője ... nem érti, hogy miért jelentek meg olyan újságcikkek, melyek szerint a mozdonyvezető a hibás a vasúti tragédia bekövetkeztéért." Ehhez, azt hisszük, nem kell kommentár...
Okt. 15. 9:10: Olvasó: "Tisztelt Kurucok ! 

 Jómagam felsőfokú végzettséggel rendelkező vasutas vagyok, de nem szeretnék belemenni a dolgok elemzésébe a részletek ismerete nélkül ! Azonban minden rosszban van valami jó és sajnos ez most is igaz ! Miért is ?

Azért mert ez a baleset kideríti az igazságot !  Ugyanis köztudott, hogy a mozdonyvezetőknek van az országban- de lehet Európában is- a legjobb érdekvédelmük kőkemény jogászi háttérrel !  Abba, hogy miket harcoltak már ki a szaktárcától, most ne menjünk bele...  Namármost, ha a mozdonyvezető nem hibás, az ki fog derülni, mert a szakszervezet ügyvédei ha kell Brüsszelbe is elmennek, ez tuti. Ha belenyugszanak a vizsgálat eredményébe az azt jelenti majd, hogy tényleg a mozdonyvezető volt a hunyó ! Ha valamikor, hát most ki fog derülni az igazság!  Jó volna , ha a magyar társadalom olyan összetartó lenne, mint a mozdonyvezetők, akkor nem itt tartanánk !

Egyébként a rengeteg szakember majd' 4 napja még mindíg nem állt elő az eredménnyel, ez több mint gyanús !  Én, és azok akik ismerik a vasúti utasításokat- ha tudnám a részleteket- 5 perc alatt megállapítanám, hogy ki a vétkes és mi történt !  Gyanús ez a hallgatás, meg a zárlatos duma...  
X.Y. 
Szebb Jövőt !"

Okt. 15. 8:50: 1.) a Magyar Hírlap mai cikke (Balesetkor megoszlik a felelősség) ITT.
2.) Az SZKR-en, a zsiWiW-es forrásúként leközölt, eredetileg általunk közreadott vasutaslevél kommentjei között jozszi57 azt írta, mi azt terjesztjük, hogy 10+ halálos áldozatot szedett a katasztrófa. Olvasónkat emlékeztetjük az adott levél bevezetőjére: "Az utolsó levél, szerintünk, erős fenntartásokkal kezelendő, de azért leközöljük, mi ugyanis lehozzuk a velünk nem megegyező véleményeket is." Ebből kiderül, még csak véletlenül sem terjesztünk ilyeneket. "Gratula".

Okt. 12. 20:50: Fémtolvajok vágták szét a monorierdei vonatroncsot + 2 olvasó - kötelező olvasmány!

Okt. 9. 23.57: Olvasó: "ez zsenialis,

itt lehoztok egy cikket, amit beturol beture betart minden magyar es nemzetkozti medium, koztuk ti is.

es utana ezt
[a jelen cikket], ahol latni is remekul, hogy mennyire befolyasolhatoak a birkak. sheep people ftw!! (Kuruc.info: "sheep people ftw" azt jelenti, hogy a "bégető birkák a nyerők", hacsak levírónk az FTW-t nem a régi, f**ck the world, ill. a "sheep people"-t nem a másik, különösen asztrológiában elterjedt "olyan ember, aki nem keresi a kihívásokat, inkább nyugodt, kényelmes életet szeretne" értelmében használja)

ezert nem nehéz megváltoztatni az emberek gondolkodását!!"
Kuruc.info: Ha jól értelmezzük Olvasónk levelét, az a hasfájása, hogy nyomatjuk a "99% a valószínűsége, hogy cigányok okozták a balesetet" szöveget, miközben, ugye, a rendőrség / MÁV bejelentette, hogy nem kábellopás történt. Persze azt levéírónk nem veszi figyelembe, hogy ezen két szervezet / cég esetleg hazudik, vagy fontos részleteket elhallgat. Miért is lenne nekik érdekük, hogy esetleg nyíltan elismerjék, hogy a cigánysághoz erősen kapcsolható cselekmények (akár kábellopás, akár csak kábelek megrongálása, átvágása a későbbi kábellopás előkészületeként) vezettek a tragédiához. Nem akarnak (még?) polgárháborút, cigánypogromokat. Ennek oltárán simán feláldozzák szavahihetőségüket – vagy éppenséggel a személyvonat vezetőjének életét, karrierjét. Ez bizonyos fokig érthető: ha én lennék a kormányfő, és az ismert okok (*) miatt nem szeretném, hogy kitudódjon, ezt a tragédiát (is) tücskök okozták, én is simán utasítanám az amúgy is kézivezérlésű rendőrséget, mit nyilatkozzon.

(*): 1.) az izraeliek ide ácsingózása miatti jövőbeli tervek, amelyek kivitelezéséhez még kicsinyt várni kell és tovább szaporítani, fegyverezni a cigányt (most még nincs itt az ideje a nyílt konfrontációnak; majd csak akkor, amikor még több mokka lesz, lehetőleg minél inkább felfegyverkezve) és/vagy
2.) az orkok az MSZP leghűségesebb és legnépesebb szavazótábora, amit nem akar a párt elveszteni akkor, ha a magyarok elüldözik őket
(vagy esetleg kiirtják) az országból.

Egy olyan országban, ahol a rendőrség, ill. az államhatalom folyamatosan hazudik (és ennek csak egy állomása volt az őszödi beszéd!), miért adnánk 100%-ban bármelyik állami szerv vagy cég szavára? Hiszen a dombóvári tragédia során is hazudtak. Tessék megnézni az ITT látható felvételeket (plusz elolvasni az ott idézett vasúti szakembereket), és elmagyarázni, hogy ugyan hová tűntek azok a fránya síncsavarok. Emellett várjuk azon mávos közlemények bemutatását is, amelyek elismerik a síncsavarlopás tényét. Ja, hogy ilyenek nincsenek? Na vajon miért kussolnak az esetről? Miért nem akarják, hogy az a tény is elismertessék, hogy Dombóvárott is cigányok okozták a tragédiát? Miért csak helyi, kis példányszámú lapokból (ill., újabban az MNO-ból – de semmiképp a fajvédő ballib sajtóból) értesülhetünk arról, ha azok valahol síneket vagy síncsavarokat lopnak?! Miért higgyünk annak a MÁV-nak, ami a dombóvári katasztrófával kapcsolatban is hazudott?
Ellenben ha (esetleg!) igaz is, hogy valóban nem történt kábellopás, a "kábelzárlat" fogalomkörébe igenis beletartozik a kábelrongálás, pl. -elvágás. Ha igazat is beszél a MÁV / a rendőrség, akkor is igen nagy a valószínűsége, hogy cigányok az elkövetők (mint gyakorlatilag minden másik esetben), "csupán" e két szervezet nem igyekszik elmondani, hogy mi is a helyzet valójában. Információt hallgatnak el előlünk, hogy megakadályozzák azt, hogy végérvényesen beteljen a pohár, és meginduljanak a pogromok, az üldöztetés. És arra se hivatkozzon senki, hogy ezek föld alatti kábelek voltak. Ugye, tetszik emlékezni a kispesti kábellopásra? Azok sem voltak éppenségel felszíni vezetékek, ott is föld alatti kábelaknákban vágták át dicső roma honfitársaink azokat.
Okt. 9. 15.55 Frissítés: Olvasó: Üdv!

Már régóta azon tűnődöm, hogy lehet-e összefüggést találni a két szerencsétlenség között, ezért is írok megkésve, de egyre inkább nyilvánvaló, hogy van bizonyos korreláció az alant leírt események között.

1. Kezdeném a közvélemény által ismertebbel, a monorierdőnél történt balesettel, melynek oka állítólag a zárlatos kábel volt.

2. Május elején a Romániában levő Valea Calugareasca településen szintén vonatbaleset történt. Egy gyorsvonat sodródott le a sínekről, egy síndarabot felszakítva amely az utastérbe jutva egy fiatal lány halálát okozta.

A vizsgálatok megállapították, hogy a baleset oka az állomás váltódobozának szándékos megrongálása volt, amely során csavarokat és egyéb fémalkatrészeket loptak ki belőle, úgy hogy az [a váltó] az irányítóközpontba olyan jelet továbbított, amely a megfelelő kapcsolásnak felelt meg. Ezzel ellentétben a sínek nem passzoltak, innen a baleset.

Index
Zf.ro

Következtetésem, habár nem vagyok vasút- és/vagy elektronikai szakember, hogy az 1.-es esetben leírt kábel zárlatosságát (ha egyáltalán az volt) okozhatta egy a baleset helyszínétől picit távolabb levő "feketemunka", beavatkozás.

Tisztelettel, XY
Okt. 9. 13.15 Frissítés: 1. olvasó: Tisztelt Szerkesztőség!

Azt hiszem, máris kezdhetünk szervezkedni a ceglédi személyvonat vezetőjének ártatlanságának és szabadságának érdekében....!!!!!!

Manapság, amikor ártatlanokat  ítélnek el (talán valemely kisebbséghez tartozók helyett....) gyilkosságért, bankrablásért, tömeggyilkosságért jogerősen életfogytiglani börtönbüntetésre, akkor ebben az országban mit sem számít a (.)gazságszolgáltatóknak, a kisebbségi fajvédőknek, a kormánynak, a maffiának, ha egy mozdonyvezetőt juttatnak mások helyett börtönbe!:(

A magam részéről biztos vagyok abban, hogy a Monorierdőnél történt szerencsétlenség okozója nem a személyvonat vezetője!!!!!!!!!!!!!

XY (Kuruc.info: megint szépen megkérünk mindenkit, egyértelműen írja meg, lehozhatjuk-e az aláírását! Ha nem mondja meg, XY-t szerepeltetünk helyette!)
rokkantnyugdíjas
Budapest
2. olvasó: Beszarás... Megent a bolhásokat mentik, és inkább húzzák a vizeslepedüt egy becsületes emberre [a 2. vonat vezetőjére]. Ebből [abból, hogy a rendőrség, ill. a MÁV letagdja, ezt a tragédiát is tudatos kábellopás/rongálás, azaz cigányok okozták] az jön le, hogy a közhangulat már nem nagyon bír el még egy-kettő cigós esetet. Ez nem biztos hogy rossz!
3. olvasó: Tenyleg kegyetlen erösen müködik az szdsz-mszp gondolatrendörseg es rettegnek az ujabb es ujabb ciganybünözes nyilvanossagrahozatalatol.

Egyebkent tenyleg olyan hülyenek nezik az embereket, hogy elhiszik azt, hogy egy mozdonyvezetö csak ugy athajt a piroson hata mögött több ezer emberrel?
Okt. 8. 22.58 Frissítés: 1.olvasó: Sziasztok! Csak egy apró észrevételem volna, de ha hozzáfűzitek a cikkhez, sok embernek felnyílhat a szeme:

Honnan tudták pár óra alatt kideríteni, hogy zárlat okozta a hibát? Ez volt hétfő este a hivatalos oka a balesetnek. Néhány órával a baleset után már tudták annak az okát! Ez csakis kitaláció, a valódi ok, tehát a kábellopás tényének elfedése lehet.

2.olvasó: Kedves Kurucok !

A MÁV mérnökei és a forgalomirányító műszaki apparátusa pancser társaság az informatika és a digitális rádió kommunikáció világában. A MÁV-nál úgy megállt az idő, hogy náluk még mindig "drótos" távírón küldik a jeleket. Én kb 15 éve építettem egy olyan nagy méretű terepasztalt, ahol a zárt térben a GPS nem működik, de azért a rádióhullámok még tudnak közlekedni egyik domboldalból a másikba.

Mindezt digitálisan kódolva, oda-vissza ölelkező kapcsolatban az egyes vonatok és a diszpécser központ vezérlő számítógépe között.
Adatátvitelre 1 cm kábelt nem használtam fel, így biztosan nincs kábel lopás, szakadás, zárlat, és egyéb mesék, továbbá az érzékelők is többszörös redundanciában vannak s ha még így is hiba volna, akkor megáll az egész szakaszon a forgalom.

Mindez ráadásul még olcsó is.

Egyszerre több 100 (!) vonatot lehet vezérelni megadott menetrend alapján az országot reprezentáló vasúthálózaton anélkül, hogy mozdonyvezetőre lenne szükség. No most akkor miről beszélünk ? El kellene menni a a MÁV-os okostojásoknak Japánba egy kis tanulmány körútra, ahol a 300 km/h sebességű vonatokban sincs mozdonyvezető és mégis működik a rendszer.

üdv:
mérnök

Okt. 7. 23:47-es frissítés: 1.) Még egyszer felhívjuk mindenki figyelmét – mivel látjuk, hogy a fajvédők úton-útfélen azt bizonygatják, hogy biztosan nem volt kábellopás -, hogy az, hogy a rendőrség mit mond, egy dolog. Egy másik dolog ezzel szemben az igazság. Mindenki tudja, mi történik ebben az országban, ha az ÁVH, vagy a MÁV bejelenti, kétséget kizárólag kábeltolvajok "alkotása" az üzemzavar: ha nem is indulnak meg a cigánypogromok, de sokkal közelebb kerülnek. Ezt még nem akarják a kormányon levők – hiszen még nem fegyvereztek fel, képeztek ki küzdősportokra (lásd EZT) minden hadra fogható cigányt. Majd akkor, ha cigányok ezreit tanították be fegyverforgatásra, adtak nekik stukkereket, akkor ugrasztják össze végérvényesen a két népcsoportot. Maximalizálni akarják a fehérek áldozatainak számát. Maximalisták, na.

A pogromok elkerülése érdekében természetesen az adott ügyben való hazudozást elfogadhatónak tartják. Ahogy máig sem jelentették be, hogy Dombóvárott mi történt, mi okozta a tragédiát, miközben MÁV-os körökben mindenki tudja, síncsavarlopás volt az oka annak a balesetnek (is). Ugyanez történik most itt is: ahogy a dombóvári okot (síncsavar-lopás) letagadták, ugyanezt teszik az ittenivel is.
A mai, pattanásig feszült helyzetben egyszerűen nem tehetik meg, hogy beismerjék: kábellopás, vagy legalábbis -rongálás okozta a tragédiát. Ne feledjük Dombóvár példáját, ahol a síncsavar-lopásról hallgattak, mint a sír. A "nem történt ilyen" csak amolyan kegyes hazugság, amivel a robbanást akarják elkerülni, és emiatt alkalmazhatónak tartják.
Azzal kapcsolatban, hogy miért "derült ki" az, hogy úgymond "nem kábellopás" áll a háttérben, idézzük a zsIndex cigánytopicos Alopex ma esti, találó hozzászólásait is (eredetik ITT):

"Ha kábellopás miatt volt az egész (ami 99%), akkor se fog kiderülni sose. Mert ugye az igazság nem lenne PC. Ha kiszivárogna, sose lenne lehetőség kisikálni a cigányokat a szarból, amit ezzel a tettel kavartak maguk köré és megindulna a tisztogatás.

Állambácsi kiadja az ukázt, hogy NEM KÁBELLOPÁS VOLT. Találjanak ki egy mesét, hogy mi volt a hiba, de MINDEN ÁRON MEG KELL VÉDENI a cigányokat, hiszen ők a választók alapjai, ők + pár rájukszavazó miatt vannak hatalmon. Ha a cigányságot elvernék, akkor 1: elveszne az alapvető szavazói kör (hiszen a hullák nem szavaznak... egyelőre...) 2: elveszne az a pár rájukszavazó is, mert felnyílna ott a csipa.
Naszóval:
Állambácsi kegyes, irgalmas és jó nevelő. Ad 2 (azaz KETTŐ) választási lehetőséget a MÁVnak:
1: Kiderül az igazság. Kitörhet a polgárháború. Ha kitör, ha nem, megkurtítják az állami támogatást, így nem lesz hetente új audi a vezérkarnak. Ezenfelül a vezetőség családjának többnyire fájni fog a... váratlan látogatások.
2: Kitalálnak egy mesét, ráverik a mozdonyvezetőre, a sínekre, a rendszer megalkotóira, az állomásfőnökre, valamint a jegy nélkül utazókra az egész tragédiát. Megkapják a pénzüket, sőt, többet is, hogy milyen ügyesen elsimították a kényes ügyet."
2.) Több olvasói levelet is kaptunk, köztük egy mozdonyvezetőével, ill. egy, az átlagnál jóval tájékozottabb emberrel. Ezek következnek először, majd a "normál" levelek. A leveleket csillagokkal választottuk el egymástól. Ahogy eddig is, tessék lefelé görgetni a cikket a régebbi jelentések, cikkek elolvasásása érdekében. Sajnáljuk, hogy így, egy szuszra, egy cikkben kell lehozni mindent; tudjuk, nehezen olvasható, különösen annak, aki nem olvasta már a folyamatosan frissített híradást már a legelejéről. Ezeknek egy jótanács: mindig figyeljük a dátum:időpont frissítés, pirossal szedett bevezetéseket; ezek választják el az egyes frissítéseket.

1. levél: Sziasztok, Kedves Kurucok!

Olvasva az előttem szóló mozdonyvezető olvasó írását, némileg én is kiegészíteném a cikkhez írt kommentárok sorát.

Magam nem vagyok mozdonyvezető, de van rálátásom a dolgokra, hála a Déliben eltöltött óráknak. A mozdonyvezető leírta a vonatbefolyásoló rendszer működését, meg az automata kijelzőét, és azt is, hogy a vonat kényszerfékez, ha a vezér túllépi az ott jelzett sebességet.

A személyvonat vezetője a kihallgatásán azt mondta, szabad jelzést látott a baleset előtti jelzőn. Elvileg ez ugye meghibásodott, és vörös jelzést adott a mai vélemények szerint. Azonban már a tavalyi balesetnél (Almásfüzitő) is felvetették több fórumon, hogy esetleg a megrongálódott (teljesen mindegy, hogy kábelvágás vagy zárlat miatt) jelző valóban szabad jelzést adott, legalábbis akkor, amikor a balesetet okozó vonat elhaladt mellette. Ha csak átvágják a kábelt, de mondjuk a két vége érintkezhet, vagy zárlat van, könnyen lehet, hogy a jelző kapott jelet, és önmagáról normális működést feltételezve szabad jelzést adott. (Hiszen amíg az IC elhaladt mellette, éppen nem volt benne áram, tehát nem is érzékelte, hogy ott van.) Szabad jelzés esetén a kis kijelző a vezetőállásban MAX feliratot ad.

Ez persze csak egy feltételezés, de könnyen lehet, hogy csak rá szeretnék verni a mozdonyvezetőre a balhét (ahogyan tavaly is).

üdv, R. D. (Monogramom közölhető.)
****************************

2. levél:  Tisztelt szerkesztőség!

Magam is mozdonyvezető vagyok. A balesetről már a megtörténte után 1 órával tudtunk  és MSN-en képeket kaptunk. A mozdonyvezető telefonon egyik kollégánknak elmondta, hogy az egyik vörös térközjelző után feljött neki a zöld (a vezetőállás jelző zöldre váltott), ekkor gyorsított óvatosan majd a következő jelző is zöld volt: gyorsított tovább. A zöld jelző után a vezetőállásjelző továbbra is zöld volt így gyorsított tovább. Az egyik útátjáró nem volt lezárva kinyitotta az ablakot, hogy felírja a számát mivel ezt a tény jelenteni kell. Mikor visszanézett előtte volt a vonat, gyorsfékezett, beugrott a vezérlőkocsi utasterébe és kiabált az utasoknak, hogy kapaszkodjanak, mert ütköznek. Tehát ebből is látszik, hogy a kolléga nem hibázott, csak az utasítás szerint járt el és szerintem csak életeket mentett meg azzal is, hogy szólt a vezérlőkocsin utazóknak.

Mitől adott szabad jelzést két térköz is? Ez érdekes kérdés? Szerintem esetleg pont akkor vágták a kábeleket és hol érinkezett hol nem, mert azt ugye nem feltételezem fel azt, hogy hozzáértő (Biz Beresek) Bizttosító Berendezés szerelők kapcsolgatták a jelzőket. Szégyen az Mtv 1-től és a többi tv-től, hogy mindenáron a mozdonyvezetőre húzná a balhét (néztem a mai reggeli műsorukat)

Tisztelettel egy mozdonyvezető  (írásom  név nélkül kérem közölni ha arra érdemesnek találtatik)
****************************

3. levél: Üdv!

Tegnap délelőtt ott jöttem el a 4-es főúton Monorierdőnél, és már akkor láttam, hogy nagy a felfordulás. Csak miután hazaértem olvastam a híreket, hogy mi is történt pontosan. Az RTL Klubbon a fél 7es híradóban a MÁV szóvívő még többek között említette a "kábelvágást", mint a baleset lehetséges okát, azonban a 21:15ös rövidhírekben ezt az utalást már kivágták a riportból. Ma ismét hallgattam a híreket és gyakorlatilag már nem is azt vizsgálják, hogy miért nem működött a jelzőberendezés, hanem azt, hogy a mozdonyvezető miért nem lassított az ilyenkor kötelező 15km/h sebességre. Tehát azzal, hogy valójában miért is történt a baleset már senki nem foglalkozik, egyszerűen keresnek egy vagy több embert, akiket felelőssé tehetnek a történtekért.

Továbbá a mai napon az is a tudomásomra jutott, hogy a MÁV Zrt. a balesetben elhunytak családjainak 400-400ezer forintos "gyorssegélyt" ad. Feltehetőleg ezt azzal a szándékkal teszik, hogy senki közülük ne is foglalkozzon azzal, vagy próbálja kideríteni, hogy miért is volt az a jelzőberendezés működésképtelen. Fogadni mernék, hogy pár nap múlva mikor a "vizsgálat" a mozdonyvezetőt teszi felelőssé a történtekért, már nem is fogunk többet hallani az esetről.

A színesfémtolvajoknak pedig a következő járna a hatályos magyar jogszabályok szerint (persze egy normális országban nyilvánosan kivégeznék őket): A Btk. 166. § (1)  Aki mást megöl, bűntettet követ el, és öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. (2) A büntetés tíz évtől tizenöt évig terjedő, vagy életfogytig tartó szabadságvesztés, ha az emberölést f) több emberen, g) sok ember életét veszélyeztetve h) különös visszaesőként követik el.

Valamit sürgősen tennünk kell a hasonló balesetek elkerülése végett, mielőtt még több emberéletet követel a réti négerek pénzéhsége!

Egy magyar a sok közül, akiknek már viszket az ujja a ravaszon.
****************************

4. levél: T. Kurucok,

elsősorban -Gyurcsi-bohóc ripacskodását mellőzve - kifejezem őszinte részvétemet az:

- elhúnytak családjainak, akiknek már senki és semmi sem adhatja vissza szeretteiket

-a MÁV-nak, dolgozójuk halála miatt

-a sérülteknek és családjaiknak , akik lehet hogy nem lesznek képesek megemészteni sem anyagilag (idióta Bohóc adómentes! ! ! segélyeken gondolkozik) sem lelkileg ezt a drámát , lehet egy életre traumatikusan félni fognak a vonatra szállástól

-a szemtanuknak , akiket szintén trauma ért a látványoktól

-az ország azon polgárainak , akik látták a korábbi tudósításokat arról, hogy a MÁV nem kap majd fejlesztési pénzt eleget a megfelelő célokra.

Lemondott a közlekedési miniszter (brühühűűűűűűű). Miért is ? Igaz , neki kellett volna Gyurcsinak szólnia , hogy - Bohóckám, talán kellene tenni valamit. Pl. :

-végigrazziázni minden a 100 km-s körzetben lévű fém-hulladék átvevőt

-minden cigány portát u. ebben a körzetben

-államosítani a fémátvételt és on-line adatközlést létrehozni az átvevők és a ORFK - között (menne , lásd TB -kártyák és háriorvos/patika)

-min. 8 évvel büntetni a színesfémlopást (mert így is lehet gyilkolni)

és még lenne pár javaslatom.

Kivitelezés? Van csellengő kb. 3 ezer rohamrendőrünk , vidékiek is , külföldi bérmunkások is , In-Kal-osok is. Ki velük a sínek mellé 24 órában , gázzal és gumilöveedékkel a köv. 5 éves tervben. Ja, és teljesítménybérezést nekik, fejpénzt. (Na, ja, bevethető 'honvédelmi' erőnk nincs is. Tényleg - korábban tudtuk milyen laktanyában milyen egységek vannak , most?). A tüntetéseken ugyanis még senki nem halt meg , de itt és most kapásból 4 ember. És még nincs vége.

Na mert ez nem valósult meg - ezért kellene MOST lemondani a Belügyminiszternek. Azt hiszem valami Draskovicsnak is.

Feri hüppög. És mi lesz ha lemondatják (ha valaha is , az ilyen inkább hamarabb meghal). Feri- hallottad hogy egy orosz iskola beomlott és 5 diák meghalt? Az iskola igazgató ezekután öngyilkos lett? 2008-ban? Neki nem takonyból volt a gerince.

Gyurcsi - miattad az elmúlt években (csak 1 példa – tűzijáték, lenne érdekes összeszámolni) hány ember halt meg? Felelőtlenségből?

Álom-álom: milyen lenne , ha reggel arra ébrednénk , hogy szeretett min. elnökünk eltűnt az éjszaka leple alatt? Fú ! Lenne akkor nótaszó , tüntetés-békés örömünnep. És Fletóka- hidd el a Tieid magyaráznák el leggyorsabban hogy mennyire utáltak Téged. De, ez csak álom.

Ferike! Ne aggódj , nem maradsz magadra. Megtalálunk ezen a sárgolyón. És visszahozzuk - na nem Téged , ne félj - a zsetont. És azt Te örömmel és dalolva fogod utalni haza.

Szebb jövőt - egy 'Én már biztos a Vikire sem szavazok' Kuruc
****************************
Az utolsó levél, szerintünk, erős fenntartásokkal kezelendő, de azért leközöljük, mi ugyanis lehozzuk a velünk nem megegyező véleményeket is:
 
T. Szerkesztőség!  

Most kaptam információt egy ismerősömtől, aki tegnap a személyvonaton utazott, hogy csak a helyszínen  több halott volt, mint 4, akiket ő látott!  A kórházba szállítottak közül is meghalt egy. Kérdésem az illetékesekhez: hány halottja van a tegnapi vonatszerencsétlenségnek?  

Üdvözlettel: Sz. G.
 
Okt. 7., 14:53 frissítés: mozdonyvezető olvasónk írt. Kötelező olvasmány!

"Tisztelt Kuruc.info!

"Gyakorló" mozdonyvezetőként írok, szerintem a következő történt tegnap. Ez is csak egy variáció a sok közül.

A vonal térközökre van osztva és optimális esetben ennek az az értelme, hogy egy térközben csak egy vonat tartózkodhasson. A kolléga közeledett a vörös térközjelző felé, a vezérlőkocsi pedig, amit vezetett, fel van szerelve egy vezetőállás-jelzővel, amit úgy kell elképzelni, mint egy kis kijelzőt, amin megjelenik a következő jelző által jelzett sebesség. Jelen esetben egy "-0-" jelzés.

Tudni kell, hogy a "Megállj!" (M!) jelzést adó önműködő térközlejzőt bizonyos esetekben akár megállás nélkül is "meg lehet haladni", ezenkívül relatíve gyakran előfordul az, hogy a jelző hamis foglaltságot jelez, vagyis hogy azt jelzi, hogy vonat van előttem, de a térköz valójában üres. Ráadásul ha a berendezés meghibásodik, akkor is M! jelzést ad. Így tehát többszörösen túl van biztosítva (mint ahogy a vasútmérnök kolléga is írta), az ilyesmit szokás a vasutasok között viccesen "balfaszság elleni védelemnek" is hívni. Azt már nem is említem, hogy a fedélzeti vonatbefolyásoló magától megállít (kényszerfékez), ha a jelzőképet figyelmen kívül hagyja valaki.

Jön tehát a személyvonat, látja a vezér, hogy vörös a térközjelző. A vasúton alapszabály, hogy a vonatot olyan sebességgel vezetjük, hogy az mindenkor biztonsággal megállítható legyen. Az utasítás azt írja elő, hogy az önműködő M! jelzést adó térközjelző meghaladható, olyan sebességgel, hogy a vonat a jelentkező akadály előtt bármikor megállítható legyen, DE LEGFELJEBB 15 kilométeres óránkénti sebességgel. NEM kötelező tehát, hogy 15-tel menjen tovább, mehet lépésben is, ráadásul a baleset helye egy ívben ("kanyarban") van, tehát nem látszik, hogy van-e valami a térközben, vagy nincs.

Szerintem a mozdonyvezető azt csinálta, hogy a térköz vörös jelzését "eltörölte" a vonatbefolyásoló készülékből, majd (némileg könnyelműen) bízva abban, hogy nincs előtte semmi, elkezdett gyorsítani, eljutott 45-50 km/h-ig. A következő térközjelző előtt viszont ott állt az IC, aminek a vezetője úgy döntött, hogy inkább megáll és bevárja a szabad jelzést, vagy később dönt arról, hogy csökkentett sebességgel tovább halad-e (ezt is megteheti).

A többi esemény már ismert.

Hogy miért nem kürtölt, vagy fékezett a mozdonyvezető, azt nem tudom, talán sokkot kapott. Viszonylag későn vehette észre, hogy áll előtte valami, és ilyenkor teljesen szabályos, hogy a vezérlőkocsi belsejében keres menedéket, vagy a géptérben, ha a mozdony van elöl.
Ilyenkor általában gyorsfékezni szoktunk, de ez kicsit macerás (jó erősen meg kell rántani a légfékkart, ha elsőre nem meg, akkor kétszer is), és ezzel 1-2 értékes másodperc is elmehet. Szerintem nem vállalta a rizikót, és ha elöl marad, biztosan meghal. Látható volt, hogy az IC-kocsi negyedik ablakáig befúródott a vezérlőkocsi eleje. Ebben a helyzetben valószínűleg én sem kezdtem volna el "9+1 foggal" fékezni... Másik kérdés az, hogy ha a vonattal fékezünk, a fékhatás nem azonnal, hanem kicsit késleltetve fejlődik ki (ez általában 2-3 másodperc, de attól is függ, hogy a kocsik "jól fékeznek-e", pl. újak a féktuskók és még nem koptak be rendesen). Úgy is megítélhette, hogy a fék használata érdemben már nem csökkentené a vonata sebességét.

Azért abba gondoljunk bele, hogy a pályasebesség ezen a szakaszon 120 km óránként. A vonatok ezt a sebességet általában tartják is. Mi történt volna, ha a két vonat ennyivel "találkozik össze"...?

Hogy hibás volt-e a biztosító berendezés és hogy miért, azt nem tudom. Mindenesetre amit a vasútmérnök (Kuruc.info: AT89C51RD2, lásd hozzászólását alább) az előzőekben leírt, az teljesen korrekt. TÉNY, hogy az ilyen balesetek többségét kábelvágás vagy kábellopás okozza, és a rendszer túlbiztosított, de önvédelmet nem tanítottak neki. Az is lehet, hogy már elvágták a kébelt, de rajtakapták a tettest és menekülőre kellett fognia.
 
Nagyon sokan szidják a vasutat, hogy ilyen, meg olyan, de azért abba gondoljanak bele, hogy ha elindulok egy vonattal, ott van 600-800 ember mögöttem, és én tartozok értük felelősséggel. Ha egy orvosnak kellene ilyen munkakörülmények között dolgoznia - vagy működik a lélegeztetőgép, vagy nem, koszos a tű -, már attól harsogna fél Európa, hogy Magyarországon hogy bánnak az emebrekkel.
Ez az egész nem csak abból áll, hogy egy vonat elmegy A-ból B pontba, hanem a felelősségről is. Elöl CSAK én vagyok és nekem EGYEDÜL kell olyan döntéseket hoznom, amin emberek élete múlik. Ezt sajnos sem erkölcsileg, sem anyagilag nem méltányolja senki. Egy 7-8 órás szolgálat után (ami mondjuk 5-600 megtett kilométer), kellően fáradt az ember ahhoz, hogy kicsit tompább legyen és lassuljon a reakcióideje. Én mindig azt szoktam mondani annak, aki szerint mi csak "ülünk", hogy egyszer jöjjön el velem egy szolgálatra. Nem kell csinálni semmit, csak üljön le bal oldalra és nézzen előre, kifelé. Nyakamat teszem rá, hogy 200 km után lebukik a feje és elalszik...

Üdvözlettel:

FN"

Okt. 7, 11:33 frissítés: A zsIndex egész normális cikket közölt Gyurcsány tegnapi, "sírós" nagyjelenetéről. Teljes egészében megtalálhatjuk jelen cikkünk legalján (nem itt, hogy a 11:17-es, nagyon fontos frissítésről ne terelje el senkinek a figyelmét).
Okt. 7, 11:17 frissítés: idézzük a zsIndex Vonatbaleset kábellopás miatt-topicjából AT89C51RD2-t, aki maga is egy vasúti szakember (hozzászólásának eredetije ITT); kiemelés tőlünk.
Hozzászólása nagyon fontos és alaposan meggondolandó, megcsócsálandó; pl. ő is elmondja, hogy az augusztusi dombóvári katasztrófát igenis síncsavarlopás okozta, és hogy ezt a helyszínen tapasztalta, mint vasútmérnök. Talán nem véletlen, hogy a balliberális, cigányfajvédő sajtó nem igyekezett világgá kürtölni ezt a tényt, sőt, mindenki kussolt, nem?!

Végül még egy apróság: kábellopás nem egyenlő kábelrongálás. Lehet, hogy fizikailag nem lopták el cigányaink a kábeleket, "csupán" átvágták, hogy aztán a következő nap / héten elvigyék. (Pl. azért, mert a kocsijukon akkor nem volt már elég hely a szajrénak – ki tudja.) Ha ebből indulunk ki, akkor még igaz is lehet, hogy kábellopás valóban nem történt. Átvágás vagy valami hasonló rongálás, ami aztán a biztosítóberendezések megkergüléséhez vezetett, igen. Sok hasonló eset történt már, amikor "csak" átvágták áldott cigányaink a kábeleket, hogy aztán valamikor később térjenek vissza érte, hogy ezzel is megkönnyítsék majd a dolgukat (nem kell időt pazarolni a sokszor időigényes, hosszadalmas átvágásra, csak fel kell pakolni a kábelt a járgányra, oszt mehet).

"Tök jó, itt mindenki ért a vezérléshez és irányításhoz, tehát tudja, mi történik, ha kábellopás van és mi történik, ha nem.

Ha valaki dolgozott már vasúti műszerészként vagy mérnökként, az tudja, hogy a vasút az egyik legbiztonságosabb rendszer. Az egyes biztosító- és jelzőrendszerek úgy vannak kitalálva, hogy egyik kiesése esetén egy másik rendszer automatikusan átveszi a vezérlést. Egyen-, váltakozóáramú, nagyfrekvenciás szenzorok, kapcsolóáramkörök, melyek egymást nem zavarják és mégis kiegészítik egymást. Hogy ne menjünk messzebb: ugyanazon sínpárban folyik a villanymozdonyon keresztülfolyó néhány kiloamperes áram és a vonat közeledtét mérő pár milliamperes mérőáram is. Mintha a Dunában, Mohácsnál szeretnéd megmérni azt, hogy a Margit-szigetről belevizelt a vízbe egy kutya.

A tervezők nem kezdő mérnökök, egyet-kettőt volt szerencsém ismerni. Hogy érzékeltessem: 15 év mikroprocesszoros múltammal nem tudtam reprodukálni azt, amiket ők néhány relével és érzékelővel megcsináltak. A hülyebiztosság, amiben ezek a rendszerek felülmúlhatatlanok, ám nem hiszem, hogy arra fel lehet készülni egy rendszer-tervezés során, hogy valaki szándékosan megrongál egy működő rendszert. Vannak bizonyos elemek, melyeket a tervezés során feltételezik, hogy azok ott vannak és nem viszi el onnan senkit.

Egy kábel hiányának érzékelése fals is lehet, ha úgy vágják el, hogy a mérésben létfontosságú erek más erekkel kapcsolatba kerülnek és ezzel a mérőáramkört megbénítják. A biztosítóberendezés akár azt is "tudhatta" magáról, hogy ő tökéletesen működik. Vagy egyáltalán nem működött, de egy kábellopás kombinálva a tartalék áramforrás (akku) ellopásával simán okozhat egy teljes bénulást.

 

Innen már csak az a kérdés, hogy kit tesznek felelőssé: aki ellopta a kábelt, vagy a mozdonyvezetőt, akit (állítólag) figyelmeztettek a rendszer hibájára. Félek, hogy az utóbbit, noha itt az idő, hogy a kábelek lopásával foglalkozó, törvényen kívüli bandákat szintén törvényen kívüli módon kell jobb útra téríteni.

Miután volt szerencsém személyesen látni, hogy a Dombóvár mellett felborult vonat alatt kicsit kevés volt a síncsavar, valamint napi szinten olvashatunk az ellopott kábelekről, megrongált vasúti berendezésekről, itt lenne az ideje, hogy rendőrségünk az egész napon át traffipaxolgatás (és közben matyizás, mindenki a sajátját vagy egymásét) helyett ezeket az embereket felkeresné és tenne valamit. Ha nem teszi, itt valakinél elszakad a cérna előbb-utóbb. És ha ez az ember megfelelő anyagi háttérrel rendelkezik, akkor itt a rendőrség helyett majd lesz egy kisebb csapat, akik az éj leple alatt elkezdik takarítani a szemetet. Akkor lesz majd óbégatás, meg rassziztázás, de most senki sem veszi a fáradtságot, hogy megfékezze kábeltolvaj indiánjainkat, amíg nem késő.
 

Ne adja Isten, hogy kiderüljön most is, ez nem volt más, mint kábellopás. De félek, hogy igazam lesz."

 
Okt. 7. 9:34: Próbálják tagadni a kábellopás tényét
Természetesen mi másról szólnának a mai híradások, mint hogy nem volt kábellopás. A következőkben erre reagálunk, és összefoglaljuk, mit kell tudni az esetről.

1, Ugye, emlékszünk, egyes fajvédő médiumok mit bizonygattak az augusztusi, dombóvári katasztrófa  után? Azt, hogy biztosan nem volt síncsavar-lopás a háttérben, azaz a cigányokat azonnal felmentették. Hogy mi volt, azt viszont azóta sem közölték – mély kuss van az ügyben, akárcsak például a tiszaroffi öngyújtogatásról. Vajon miért? Két hónap alatt nem tudták megállapítani, mi okozta a szerencsétlenséget? Miért kellett azonnal közölni, nem síncsavarlopás okozta azt, és miért nem hallottunk a dologról semmit azóta? Esetleg mégis…?

Egyértelmű, hogy azért nyomatja a balliberális média (ide a "Magyar" TV és Rádió is beletartozik) a "biztosan nem kábellopás okozta a tragédiát" hazugságot, hogy felmentse a cigányokat. Az ügyben mély kuss lesz, senki sem fog mondani semmit. Esetleg bízhatunk benne, hogy az igazság előbb-utóbb kiszivárog.

Az ügyet vizsgáló vasúti alkalmazottak, dolgozók, figyelem – név nélkül lehet nálunk, az e-mail címünkön,  bejelentéseket tenni. Természetesen előszeretettel várunk minden információt. Név nélkül, pl. freemail-es, gmail-es, csak ezért az egy levélért (levelezésért) létrehozott e-maileket nyugodtan használhatják, ha esetleg félnek attól, hogy elvesztenék állásukat, mert tőlünk, valamilyen módon, kikerülnének a levélíró adatai. (Ez utóbbi persze igencsak valószínűtlen, mert nagyon vigyázunk arra, hogy ne kaphassanak el bennünket, ne olvashassák, dekódolhassák a leveleinket, kommunikációnkat. Nem véletlenül vagyunk  üldözött gerillamédium.) Egy új levelesládát 1-2 perc alatt létrehozhatunk ezeken az ingyenes levelezőrendszereken. Ha az IP-címüket is el akarják fedni (ami "átjön" a levelekben), használjanak valamilyen anonymizer szolgáltatást. Nagyon sok ilyen van, pl. EZ. További, angol nyelvű infó és linkek ITT.

2, Egy kis magyarázat a biztosítóberendezésekről. Ha ezeknek ellopják a kábeleit, akkor nem kapcsolódnak ki, ergo nem “nem mutatnak semmit”, hanem a jelző rendszer azonnal vörösre vált, ami azt jelenti, hogy a vonatoknak kb. 15 km/h-val kell közlekedniük.

Ergó: maga a kábellopás egymagában(!) nem idézhet elő tragédiát, hiszen ilyenkor minden a “legbiztonságosabb” fokozatba kapcsol, és a szerelvények csak csigatempóban közlekedhetnek.

Igenám! A pályán viszont olyan mértékű a rongálás, a kábellopás, valamint, hogy tartsák az előírt menetidőt (ne késsenek túl sokat), hogy a vasutasok sokszor figyelmen kívül hagyják a piros jelzést, és 15 km/h-nál jóval nagyobb sebességet. Egyszerűen belefásultak abba, hogy lassítsanak minden ilyen esetben.

Tehát: a vasutasok (legalább a személyvonat vezetője) igenis hibáztak, mert nem vették figyelembe a piros jelzést. Az ilyenkor kötelező 10...20 km/h-s sebességet csak az Intercity masinisztája tartotta be, a személyvonat vezetője nem. Valszeg késésben volt, vagy már a töke tele volt azzal, hogy oly szokszor pirosat kap, nem tudni.

Mit is jelent mindez? Azt, hogy legalábbis a második, a nem előírt 15 km/h-val haladó személyvonat vezetője hibázott, mert nem vette figyelembe a kábellopás miatti piros jelzést, miközben az első igen. (Legalábbis jelenleg úgy néz ki, ő a "legsárosabb" az ügyben; persze a menetirányítók felé is érdemes kérdezősködni, miért nem tájékoztattak minden masinisztát, ne hajtsanak, mint egy állat, ésvagy figyelték volna az egyes vonatok sebességét. Lehet, az ő saruk is a dolog.)

A személyes mozdonyvezetői felelősség viszont nem negligálja azt a tényt, hogy bizony pirosat mutatott a biztonsági berendezés, ahogy kábellopás esetén mindig. Ha nem mutat pirosat, akkor az elől haladó IC sem vánszorog 15 km/h-val, és emiatt nem rohan bele hátulról a majdnem teljes sebességgel száguldó személyvonat.

3, arról, hogy kábellopás miatt (!) igenis történtek már nagyon hasonló balesetek, pontosabban: egy csúnya, egy halálesettel járó ütközés, idézzük a zsIndexet (eredeti cikk ITT): "A tehervonat Almásfüzítőről Komáromba tartott. Az Index információi szerint a vonal biztosítóberendezésével gondok adódtak, ami miatt különleges szabályok voltak érvényben, és amiről az Eurórégió személyvonat vezetőjét is értesíteni kellett. A helyszínen tartózkodó MÁV-szakértők szerint ilyenkor 15 kilométer/óra a megengedett sebesség, hogy a vonat meg tudjon állni, de a roncsolódásból ítélve a mozdony gyorsabban közlekedhetett, ugyanakkor a műszaki hibát sem zárták ki. "

Fordítsuk le magyarra: a biztonsági berendezés, igencsak valószínűsíthetően kábellopás miatt, pirosat mutatott. Ez viszont annyira köznapi dolog (épp a lopások frekventáltsága miatt), hogy a vasutasok sokszor figyelmen kívül hagyják, mert az esetek 99,9%-ában semmi gond nincs a pályán, és lehet normál utazósebességgel tépni. Emiatt történt a komáromi tragédia– ahogy a mostani is.

4, Heti rendszerességgel jelennek meg olyan hírek a magyar(országi), jellemzően vidéki és emiatt kevésbé fajvédő sajtóban, amelyek arról tudósítanak, hogy a cigányok épp melyik üzem alatti (!!!) vasútvonalat rongálták meg, honnan szedték ki a síncsavarokat, honnan szedtek fel komplett síneket. A legutóbbi, napvilágra került esemény (Kilencszáz síncsavart loptak el) például alig két hete, szept. 23-án történt! (Plusz linkek pár hasonló esetre a dombóvári tragédiát tárgyaló cikkünkben; egy, onnan nem hivatkozott, újabb eset ITT)

Ergó: arra sem lehet számítani, hogy a gyilkoscigányok megértsék, hogy ha ellopják a kábeleket, a síncsavarokat, akkor annak tömegszerencsétlenség lehet a vége. Egyszerűen képtelenek ezt felfogni a maguk beszűkült, 70-es IQ körüli "tudati" világában. Vagy arra számítanak, hogy ha ténykedésük "eredményeként" történik is ilyen tragédia, az nem fogja érinteni a tezsvíreiket. Értsük már meg, hogy a putriscigányok nem emberek, de még csak nem is állatok, hanem valami egészen alsóbbrendű életformát képviselnek, és képtelenek felmérni tetteik súlyát, következményeit. Máskülönben nem lopnák az üzemelő vasutak síncsavarjait, síneit...

5, Összefoglalva: A közvetlen ok nyilván az volt, hogy a személyvonat belement a lassan haladó vonatba. (Pont most volt USAban egy hasonló baleset, amikor egy lassú vonatba beleszállt egy másik - a vizsgálat eredménye: a mozdonyvezető SMS-t írt, és nem vette észre, hogy előtte megjelenik egy vonat....)
De van egy másik ok: miért is kellett annyira lelassítani az IC-nek? A biztosítóberendezés hibája miatt. Ki kérdezi meg, hogy mi is volt ez a hiba? Azon a környéken, ahol már többször "hibásodott meg" a biztosítóberendezés?
És itt kezdődik a sumákolás: az egyáltalán nem hazugság, hogy a baleset közvetlen oka a személyvonat belerongyolása az IC-be. És ehhez a szűken vett tényhez valóban semmi köze semmi biztosítóberendezésnek.
Hogy miért volt meg a lehetősége az utolérésnek, arról nyilván mélyen fognak hallgatni, pedig ha nem járnak a végére, akkor az ilyen balesetek ismétlődni fognak. Ha a mozdonyvezetője védője ezt a kérdést erősen forszírozza, akkor megússza felfüggesztettel. Ha nem, akkor a ő lesz az újabb móri gyilkos.
Azaz: a vasutasok is hibáztak, mert (egyesek közülük – minimum a második vonat vezetője, de lehet, a forgalomirányítók is) nem tartották be a szabályokat. Az elsődleges felelősség viszont egyértelműen a kábeltolvajoké, mert miattuk vált szinte használhatatlanná az egész biztosítóberendezés-hálózat. Ha a kábellopások miatti piros jelzést a vasutasok mindig betartanák, a vasúti közlekedés gyakorlatilag leállna.
Előzőleg (tegnap, 6-án) írtuk: Putris-bűnözőcigányainkat nem térítette jobb belátásra az augusztusi dombóvári katasztrófa - azóta is folyamatosan lopják a síncsavarokat, a biztosítóberendezésekből a kábelt (szeptember végi példa ITT). Köszönjük meg szépen nekik a legújabb katasztrófát is!
Ugye, nem felejtettük el a komáromi, szintén halálos áldozatot követelő, egy kábellopás miatt nem üzemelő biztonsági berendezés miatti vonatszerencsétlenséget? Ugye nem feledtük a Budapest-Cegléd vasútvonalon történt kábellopást, ami – ahogy azt a zsIndex is elismerte – azt eredményezte, hogy ott is leálltak a biztonsági berendezések? (Lásd EZT bővebb infóért.) Ugye, nem felejtettük el a pörbölyi katasztrófát sem, ahol 1993 februárjában iskolabusz  ütközött vonattal, mert a fénysorompó nem működött: ellopták az akkumulátorokat? Ott tizenyegyen haltak meg, többen maradandó fogyatékosságot okozó sérülést szenvedtek.
Hány embernek kell még meghalnia, hogy egy létező problémát komolyan vegyünk és a közlekedés-biztonsági berendezések rongálása terrorizmusnak minősüljön? Ugyanígy a terrorizmus fogalomkörébe kéne bevonni az árvízvédelmi berendezések károsítását (ellopását), ami szintén a cigányok kedvenc időtöltése. Az illetékesek mégis vonakodnak. Vajon miért?

Egy is sok, négy még inkább, de a képeket nézve ennél sokkal többen is lehettek volna és lesznek is, ha senki nem tesz semmit!
Esetleg valaki azt mondja, tuti, hogy fehér magyar gazdák voltak, akik azért loptak kábelt, hogy az ártatlan cigányembereket megrázza a kerítésük?
17:41 frissítés: A Népszava is foglalkozott a dologgal; cikkük ITT. Feltétlen figyelemre méltó, hogy a kábellopásra való utalást (amely ugyanakkor minden más, a hírt átvevő médiumban megjelent: zsOrigó  [vannak kommentárok]; Hírszerző, MA.hu, HírTV stb.) kicenzúrázták a híradásból. A fajvédő zsIndex is bevetette a cenzúrát cikkükben egy szó sem esik kábellopásról. Érzékenyen érinthette fajvédőkéimet. Mondjuk ezen nem csodálkozunk – ahol Hell “Libera nos, Domine!” István SZDSZ-es fajvédő politikus a Politika fórum teljhatalmú zsarnoka, minden cigánybűnözéssel kapcsolatos topic megsemisítője lehet, azoktól ne is várjon az ember korrektséget.
Ennyit a Népszava és a zsIndex szahahihetőségéről, korrektségéről, ugye, Kedves Olvasók?! És még a zsIndexesek pofáznak arról, hogy ők mennyire korrektek. Közröhej, kérem! Még az MTI anyagait is képesek úgy megvágni, hogy szegíny romákoknak jó legyen.
zsIndexesek, népszarások! Ennyire átlátszóan ne tessenek hazudozni, híreket manipulálni és cigányfajt védeni, kérem! Ennyire hülyék NEM vagyunk! Ott vannak alább pl. a zsOrigós linkek, azon elolvashatók eredetiben a még nem (fajvédő-)cenzúrázott anyagok!
Még egyszer: idézzük a legtöbb lap (linkek előbb) által egy az egyben lehozott MTI-s anyagot:

“Feltételezhető, hogy a biztosítóberendezés hibásodott meg, e miatt fékezett - a szabályokat betartva - a vonat vezetője. Ha valóban a biztosítóberendezés hibásosott meg, azt is meg kell vizsgálni, hogy nem kábellopás következtében történt-e ez - közölte a szóvivő.

Elmondta azt is, hogy a legtöbb sérülés az Intercity összeroncsolódott utolsó kocsijában történt, de a személyvonaton utazók közül is többen megsérültek.”

Hasonlítsuk ehhez a zsIndex, ill. a Népszara cenzúrázott verzióját:

A baleset helyszínén Sigulinszki Tibor, a MÁV szóvivője a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy az IC egészen lelassított, vagy meg is állt a vasúti átjáró előtt, mégpedig egy biztosítóberendezés hibája miatt. Az IC vezetője az első adatok alapján a szabályoknak megfelelően cselekedett.

és

Sigulinszki Tibor, a MÁV szóvivője az MTI-nek a helyszínen azt mondta, hogy a biztosítóberendezés hibásodhatott meg, ez okozhatta a balesetet.

Világos, hogy pont a legfontosabbat cenzúrázták ki fajvédőink...

Apropó, zsOrigó. Egy érdekes olvasói megjegyzést találtunk:

"Egy adalék a kábellopásokhoz!
A Budapest-Hegyeshalom fővonalon az alábbi szakaszokon rendszeresen előfordulnak kábellopások: Bicske-Szár-Szárliget-Tatabánya,  Komárom-Ács-Nagyszentjános.
És érdekes módon az említett szakaszokon nagy létszámú cigányság él!
Egyenes összefüggés van a jelenlétük és a kábellopások között!
Ezt a körzeti rádióból hallom, mert errefelé lakom és rendszeresen bemondják, hogy merre történt kábellopás.
A balesetről meg van fogalmam, hogy hogy néz ki a helyszín, mert hivatalból kint voltam a cikk második felében említett ehhez hasonló , ún ráfutásos balesetnél, mely a szőnyi állomásnál történt-az ottani kórházban dolgozom-
."
14:59 frissítés: a STOP is kábellopásról ír (cikkük ITT; vannak kommentárok)

"Vasúti tragédia: a rendőrség is kábellopásra gyanakszik?
2008. október 06. 13:58 | Forrás: STOP/HavariaPress

Már három halottja, három-négy életveszélyes és több súlyos sérültje is van annak a vasúti balesetnek, amelyben összeütközött a Hajdú InterCity gyorsvonat és a mögötte haladó személyvonat a Pest megyei Monor és Pilis között.

Az ütközés pontos körülményei továbbra sem ismertek, de valószínűnek tűnik, hogy egy biztosító-berendezés hibája is közrejátszott a balesetben, ez pedig még egy esetleges kábellopás lehetőségét is felveti. A történtek miatt a rendőrség vasúti közlekedés gondatlan veszélyeztetése miatt indított eljárást (Kuruc.info: tetszik érteni? NEM a mozdonyvezetők ellen, NEM ők a hibásak!). Időközben a helyszínre érkezett Szűcs Lajos, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke, a megyei Védelmi Bizottság vezetője is."
Ezelőtt írtuk (14:30 körül): Az MNO legújabb, 14:14-kor kelt cikkében szintén kábellopásról írt, mint a biztonsági berendezés meghibásodásának legvalószínűbb okáról.

"Három halálos áldozata is van az InterCity-balesetnek
Meghibásodott a biztosítóberendezés?
2008. október 6. 14:14
 
MNO
Három halottja, illetve négy életveszélyes sérültje van a hétfő délelőtti vonatbalesetnek. A Monorierdőnél történt tragédiánál nagy erőkkel indult meg a mentés. Elképzelhető, hogy a biztosítóberendezés hihásodott meg; később vizsgálják azt, hogy nem kábellopás áll-e a háttérben.

Hárman vesztették életüket hétfő délelőtt Pilis-Monorierdőnél, ahol két vasúti szerelvény ütközött össze – közölte az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Győrfi Pál tájékoztatása szerint egy férfi és két nő halt meg a helyszínen a baleset következtében, de elképzelhetőnek tartja, hogy a roncsokból további holttesteket is kiemelhetnek a tűzoltók. Hozzátette: mentőhelikopterrel négy életveszélyes sérültet, mentőautókkal pedig négy súlyos és 19 könnyű sérültet szállítottak kórházba. Elmondta azt is, hogy a környéket mentősök fésülik át, illetve a településen is keresik az esetleges sérülteket, így a könnyebb sérültek száma minden bizonnyal emelkedni fog.

Bényi Mónika, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese azt közölte, hogy a történtek miatt a rendőrség vasúti közlekedés gondatlan veszélyeztetése miatt eljárást indított.

Meghibásodott a biztosítóberendezés?

A biztosítóberendezés hibásodhatott meg, ez okozhatta a Monorierdőnél hétfő délelőtt történt vonatbalesetet – mondta el Sigulinszki Tibor, a MÁV szóvivője a helyszínen. Sigulinszki megerősítette a szemtanúk információját, miszerint a Budapest felé közlekedő Intercity vonat az állomás előtt lelassított, lehet, hogy meg is állt, ezért szaladt bele a szerelvényt követő személyvonat. Feltételezhető, hogy a biztosítóberendezés hibásodott meg (Kuruc.info: a zsIndex szerint az volt a ludas, lásd alább), e miatt fékezett – a szabályokat betartva – a vonat vezetője. Ha valóban a biztosítóberendezés hibásosott meg, azt is meg kell vizsgálni, hogy nem kábellopás következtében történt-e ez – közölte a szóvivő.

Elmondta azt is, hogy a legtöbb sérülés az InterCity összeroncsolódott utolsó kocsijában történt, de a személyvonaton utazók közül is többen megsérültek. A távirati iroda tudósítójának egy szemtanú azt mondta, hogy közvetlenül az ütközés után mintegy 150 utas, közülük többen vérző fejjel leszálltak a vonatról. Jónéhányan rosszul lettek, össze is estek, rajtuk a helyszínre érkező körzeti orvos segített. A baleset okainak kiderítésére megkezdődött a vizsgálat.

A tragédia

Mint arról beszámoltunk, beleütközött egy személyvonat a Hajdú InterCitybe Pilis-Monorierdőnél hétfőn délelőtt. A Budapest-Debrecen viszonylatban közlekedő vonat egyik utasa korábban arról tájékoztatta az MNO-t, hogy a szerelvény utolsó kocsija kisiklott, ebben a vagonban állítólag súlyos sérültek is vannak. Közben kiderült az is: az InterCity utolsó kocsija, illetve a vele azonos irányban közlekedő személyvonat első két kocsija sérült meg. Maga a tragédia 10:20 perckor történt.

A távirati iroda akkor 20-25 sérültről tudott, az OMSZ az MNO-t úgy tájékoztatta, hogy a sérültek száma akár 30 is lehet. Dobson Tibor, a katasztrófavédelem szóvivője arról tájékoztatta korábban a hírTV-t, hogy egy emberen már nem tudtak segíteni. Egy ember elhunyt, ám ezek még nem végleges adatok – mondta akkor az MNO-nak Dobson. Erről számolt be a távirati irodának Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője is, aki azt is hozzátette: a sérültek között többen is életveszélyes állapotban vannak.

A baleset helyszínén egy tucat mentőautó van jelen, a mentésben három mentőhelikopter is részt vett. A helyszínen nagy erőkkel – nyolc autóval – van jelen a tűzoltóság, a rendőrség.

A baleset pontos körülményeiről később lesznek részletes információk – mondta korábban az MNO-nak Sigulinszky Tibor, a MÁV szóvivője.

A baleset miatt Monor és Pilis között nem közlekedhetnek a vonatok, az IC és a gyorsvonatok kerülő útvonalon, Újszász érintésével járnak majd, a helyi utasokat várhatóan vonatpótló autóbuszok szállítják. Az utasoknak jelentős késésekre és járatkimaradásokra, járatösszevonásokra kell számítani.

Úgy tudjuk, hogy az InterCity lassan haladt, ám a mögötte jövő vonat zöld jelzést kapott, és mivel nagyobb volt a sebessége az előtte közlekedő InterCitynél, belerohant.

(MNO/hírTv/MTI)"

A zsIndex 14:00-s cikke, amiből kiderül, hogy NEM a mozdonyvezető hibázott, hanem a bizt. berendezés volt hibás:

"Három ember meghalt, harmincöt megsérült, többen életveszélyesen Monorierdőnél, amikor egy Budapest felé tartó személyvonat utolérte a vele egy irányba tartó intercityt. 2001-ben a biztosítóberendezés elromlása miatt ütközött össze két vonat ugyanitt, akkor 37 ember sérült meg.

Fontosabb részletek

* Egy főváros felé tartó intercitybe hátulról beleütközött egy személyvonat.
* Legalább három ember meghalt, több tucat megsérült.
* A balesetet valószínűleg a biztosítóberendezés hibája okozta.
* A vonatok az érintett szakaszon kerülővel, nagy késéssel járnak.

Összeütközött két vonat Pest megyében hétfőn Monorierdőnél, Pilis és Monor között 10 óra 20 perckor.

A balesetnek három halálos áldozata – egy férfi és két nő – és huszonhét sérültje van: négy életveszélyes, négy súlyos, 19 könnyű. A halálos áldozatok az intercityben utaztak.

A kocsik felfeszítése még tart, így további halálos áldozatok is lehetnek. A munkával azért is haladnak lassabban, mert bíznak benne, hogy még találnak túlélőt. A mentők levonultak a helyszínről. A műszaki mentés estig eltarthat. Tudósítóink úgy tudják, hogy a mozdonyvezető túlélte a balesetet, mivel hátraszaladt a motorvonat kocsijában.

Egy Debrecenből a főváros felé tartó intercity utolsó kocsijának ütközött hátulról egy Ceglédről Budapestre tartó személyvonat, mondta Kavalecz Imre sajtófőnök. Jelenleg mindkét vágányon szünetel a közlekedés.

Tudósítónk jelentése szerint rengetegen mentek ki Monorierdőből a helyszínre, egy kordon mögül nézik, ahogy időnként egy mentőautó érkezik, illetve elhúz.

A sebesülteket a Honvéd-, a Merényi- és a Péterfy Sándor utcai kórházba szállítják.

A baleset helyszínén Sigulinszki Tibor, a MÁV szóvivője a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy az IC egészen lelassított, vagy meg is állt a vasúti átjáró előtt, mégpedig egy biztosítóberendezés hibája miatt. (Kuruc.info: a gyengébbek kedvéért: ahogy az MNO fenti cikkéből, ill. a temérdek, hasonló, a bevezetésben már linkelt esetből is kiderül, kábellopás okozta mindezt.) Az IC vezetője az első adatok alapján a szabályoknak megfelelően cselekedett. (Kuruc.info: tetszett figyelni? NEM emberi – mozdonyvezetői – mulasztás okozta a tragédiát!) Az álló IC-be hátulról rohant bele egy személyvonat.

A baleset miatt Monor és Pilis között nem közlekedhetnek a vonatok, az IC vonatok kerülő útvonalon: Újszász érintésével közlekednek. Nyíregyháza–Debrecen felől a többi távolsági vonat csak Szolnokig járnak, onnan átszállással utazhatnak az utasok Monor, illetve Újszász felé. Jelentős késésekre és járatkimaradásokra, járatösszevonásokra kell számítani.

Budapest-Nyugati és Monor között 30 percenként, minden óra 5-kor és 35-kor indulnak vonatok, Monor és Albertirsa között vonatpótló autóbuszok közlekednek."
(zsIndex, a cikk 14:00-kor)
Egy zsIndexes kommentár: "Ma mar mindent megengednek maguknak a ciganyok olyannyira, hogy Borsodban rendszam, jogsi, forgalmi nelkül fuvarozzak a femet (az autorol majd leesik a sok fem, valszeg a biztonsagi elöirasoknak sem felel meg de ahhoz en nem ertek) es a rendör meg sem allitja öket. Pont tegnap meselte egy közelmultban papirok hianya miatt megbüntetett ismerösöm meselte, hogy amig a rendörök (teljesen jogosan es korrekten) igazoltattak es megüntettek epp elment egy hasonlo auto mellettük. kerdezte, hogy miert nem allitjak meg (ismetlem, nem volt a kisteherautonak rendszama sem) azt mondtak a rendörök, hogy annyira megfenyegetik öket, hogy nem merik megallitani a ciganyokat.

Olyat sem hallottam meg, hogy gazdag ciganynal vagyonosodasi vizsgalat legyen. ha te hallottal szivesen vennem.

Vasutasokat kerdeztem, a vonatkesesek nagy resze is kabellopasok miatt van, van ugy, hogy magatol elromlik a berendezes, de nagyon ritka eset. Valszeg itt is erröl van szo, persze a hibas a vonatvezetö lesz (akinek gondolom elege van abbol, hogy nem müködik a berendezes x.-ik esetben es nem 15-tel hajtott)."
Egy másik: "Egy dolog ezer százalékra vehető, mégpedig az, hogy szemrevételezéssel megállapítható, hogy történt-e kábellopás a legközelebbi biztosítóberendezésnél, és az is hótziher, hogy a szemrevételezés már megtörtént. Valaki csak elsétált max 1 km-re. Na ennek fényében érdekes a szóvivő nyilatkozata [arról, hogy megvizsgálják, kábellopás-e az ok]. Szórakozásból biztos nem riogat."
A zsIndex első cikke:
"Összeütközött két vonat Monorierdőnél

Index - ugyelet@mail.index..hu | 2008. 10. 06., 10:57 | Frissítve: 9 perce

Harminc ember sérült meg Monorierdőnél, amikor egy Budapest felé tartó személyvonat utolérte a vele egy irányba tartó intercityt. 2001-ben a biztosítóberendezés meghibásodása miatt ütközött össze két vonat ugyanitt, akkor 37 ember sérült meg.

Két vonat ütközött össze Pest megyében hétfőn Monorierdőnél, Pilis és Monor között 10 óra 20 perckor. A baleset miatt a közlekedés mindkét vágányon szünetel.

Egy Debrecenből a főváros felé tartó Intercity utolsó kocsijának ütközött hátulról egy Ceglédről Budapestre tartó személyvonat, mondta Kavalecz Imre sajtófőnök. Jelenleg mindkét vágányon szünetel a közlekedés.

A balesetnek harminc sérültje van, a sérülések foka még nem ismert. (Kuruc.info: azóta egy halottról is érkezett híradás) A mentők tucatnyi autóval és három helikopterrel érkeztek a helyszínre.

A sebesülteket a Honvéd, a Merényi és a Péterfy Sándor utcai kórházba szállítják.

Harminc tűzoltó nyolc autóval ment a helyszínre.

Az Index beszélt egy helyszínen járt monorierdei önkormányzati munkatárssal, aki a látvány alapján nem tartja elképzelhetetlennek, hogy lehettek halálos áldozatok.

A baleset körülményeit egyelőre nem tudja a vasúttársaság, írják a közleményükben. Ilyen utoléréses balesetek egyébként jellemzően akkor fordulnak elő, ha rongálás vagy műszaki hiba miatt a biztosítóberendezés nem működik (Kuruc.info: gyengébbek kedvéért: kábellopás miatt, mint ahogy az Komáromnál történt, ahol aztán halálos áldozat is volt) és a mozdonyvezetők egyike nem tartja be az ilyen esetre előírt szabályokat. Az is előfordulhatott, hogy az intercity lassítani kényszerült, így rohant bele a személyvonat.

A baleset miatt Monor és Pilis között nem közlekedhetnek a vonatok, az IC és gyorsvonatok kerülő útvonalon: Újszász érintésével közlekednek majd, a helyi utasokat várhatóan vonatpótló autóbuszok szállítják. Jelentős késésekre és járatkimaradásokra, járatösszevonásokra kell számítani."
(zsIndex)
Első cikkünk: InterCitybe ütközött egy személyvonat Pilis és Monorierdő között (képekkel)
A monorierdei állomás előtt egy InterCitybe rohant egy menetrend szerint közlekedő személyvonat. Egy halottról tudnak, a sérültek többsége orrtörést és agyrázkódást szenvedett és többen elájultak.
A Híradó szerint többen megsérültek. Az InterCity utolsó kocsija első osztályú volt, így kevés utast szállított.
A személyvonat első és a gyorsvonat utolsó kocsija megrongálódott, a személyvonat második kocsija kisiklott.
Az Országos Mentőszolgálat szóvivője a hirado.hu-nak elmondta, hogy több tucat mentő és három mentőhelikopter van a helyszínen, valamint 30 tűzoltó segít a mentésben. A jelenlegi információk szerint körülbelül 30-an sérültek meg.
A baleset 10.30 perc körül történt. A pályaszakasz mindkét irányban zárva van, a vonatközlekedés áll. A baleset a Budapest-Cegléd-Szolnok-Debrecen vonalat érinti, itt fennakadásokra kell számítani az utasoknak.
Az IC és a gyorsvonatok kerülő útvonalon: Újszász érintésével járnak majd, a helyi utasokat várhatóan vonatpótló autóbuszok szállítják.





(Olvasónk képei)
Okt. 7, 11:33 frissítés: A zsIndex cikke:
"Ágybavizelő Ferenc miniszterelnök lett a nemzet új színésze

Szily László - szily@mail.index..hu | 2008. 10. 07., 00:31 | Frissítve: 3 órája

Hétfőn este tíz óra tájban, még mindig remegő kézzel, egy linket kezdtem körbeküldözgetni az olyan barátaimnak, akikről feltételeztem, hogy nem lógtak egész nap az Indexen meg a tévéhíradókon. "Ülj le, csavard fel a géped hangerejét, ha iszol fogj meg egy poharat, kapaszkodj meg a karfába, aztán nyomás!" - szólt az utasítás, hogy az ugróhivatkozásra kattintva elinduljon az a videó, ami a XXI. század magyar történelmének Lamperth Mónika miniszteri beiktatásánál is megdöbbentőbb mementója.

Azoknak, akik még nem látták, és a túlterhelés miatt esetleg akadozna a lejátszás: Gyurcsány miniszterelnök kijön a parlamenti dolgozószobájából, hogy bejelentse, a hétfői vonatkatasztrófa miatt - aminek nagyjából annyi áldozata és súlyos sérültje van, mint egy átlagos hétvégi diszkóbalesetnek - lemondott Szabó szakminiszter és Kamarás MÁV-elnök. Ferenc, a progresszív politika Növényi Norbertje már megszólalni is alig bír, elfúló tőmondatokban beszél, aztán egyre jobban fojtogatja a sírás, a mondatok közt hosszabb szüneteket tart, mint Schmuck Andor sziklamászás közben, hogy a végére levegőért kapkodva szepegjen, a hangja magasabbra csússzon Dessewffy kormányszociológus harci szenvedélyénél is, majd egy ötpercesnek ható hatásszünet után tántorogva elkotródjon a színfalak mögé.

Aki végignézte, azonnal bekapcsolódott az össznépi találgatósdiba, hogy mit is jelentsen ez az egész. Két vélemény csapott össsze: az egyik szerint ez volt a XX.-XXI. század legszörnyűbb politikai ripacsteljestménye, a másik szerint ez a szegény nyomorult már olyan állapotban van, hogy valakinek szép csendben meg kéne fogni a könyökét és kivezetni abból a nagy, nyomasztóan túldíszített házból. Egy szónoki kérdést pedig mindkét tábor hívei feltettek: te úrjézus, mi lenne, ha itt történne valami tényleg durva? Mondjuk megtámadná valaki Magyarországot vagy kitörne a gazdasági világválság? Mit művelne ez a szegény hüppögő roncs: bebújna Gréczy "Kommunikációs Csodafegyver" Zsolt Bródy Jánosról szóló könyvének halmai alá, és ott nyivákolna, míg el nem készül az új kötet Koncz Zsuzsáról? (Félreértés ne essék: minden emberélet pótolhatatlan kincs és a tragédiát nem lehet kilóra mérni, de a naiv ember azt feltételezné, hogy egy miniszterelnöknek nyilvános zokogás és összeomlás nélkül ki kell bírnia 4 ember halálát egy országban, ahol 2007-ben 1232-en haltak meg közúti balesetben.)

A megmagyarázhatatlan jelenetsornak néhány óra alatt több magyarázata született, mint annak a rövid amatőr felvételnek, ami szerint Kolláth György is részt vett a roswelli ufóboncoláson. Íme a legvalószínűbb forgatókönyvek:

- Klára asszony lapáton, a Feri a Szabó Paliba szerelmes.

- Klára asszony lapáton, a Feri a Kamarás Mikibe szerelmes, mert bukik az ilyen mokány típusokra.

- Az úgynevezett Winkler-sejtés, miszerint "Valószínuleg sietett aradi vértanúkat koszorúzni, és nem gondolta át a szituációt. Összekeveredett a fejében Batthyány, meg az aradiak, meg a vonat".

- A gyulista elmélet, ami szerint az ütemet tévesztett kormányfő két hét helyett két évvel a választások előtt akarta eljátszani a választók szánalmára építő, úgynevezett Horn Gyula-trükköt, csak az irodában felejtette a fejgépet, mert ráült a kis Gál, és nem találta.

- Környezete tanácsára Ferenc most váltott a Kenetteljes Pap figurájáról a Megerőszakolt Ministránsfiúra, de annyira beleélte magát, hogy Erdő Péter püspöknek később úgy kellett lefeszegetnie magáról.

- Ferenc tényleg ennyire meghatódott.

Ez utóbbi talán a legijesztőbb lehetőség, de szerencsére látványosan ellentmond neki, hogy két éve, amikor káderjeinek balfácánsága miatt három ember meghalt és majd 300 megsebesült a túzijáték alatt, közel sem könnyezett-fuldoklott ennyit.

Na de akkor mi a megoldás? Miközben ezen, illetve azon gondolkodtam, hogy mit jelenthet az "általános emberi felelősség kifejezéseként" fordulat, amivel a Progresszív Pityogó a lemondások elfogadását indokolta, a kezembe akadt egy kísértetiesen témába vágó írás. Ezzel a hosszabb idézettel búcsúzom, az isten irgalmazzon addig is mindannyiunknak:

"Sorra beléptek, elfogódottan, tisztelettel, mintha templomajtón mentek volna be. Szekeres Imre, Gréczy Zsolt, Elbert és a kis Gál. Már künn, a küszöb előtt levették a kalapjukat. És mikor a legutolsó után csöndesen becsukódott az ajtó, már mind a szobaajtó küszöbén állottak, némán, tisztességtudóan, nagyra nyílt szemmel. A szabót nézték, meg az ágyat nézték. A szabó még erre sem emelte föl a fejét, a karjára hajtotta és hallgatott. Nem sírt. Csak már nagyon fáradt volt. Az ágyban pedig nyitott szemmel feküdt a miniszterelnök, nehezen, mélyen lélegzett, vékony szélű kis szája nyitva volt. De nem ismert meg senkit. Ő most már talán olyan dolgokat látott, amiket földi szemmel nem is lehet látni.

Az asszony tolta előre a fiúkat.

- Menjetek oda hozzá.

Lassan meg is indultak az ágy felé. De nehezen mentek. Egyik bátorította a másikat:

- Eredj te.

- Te menj előre.

Szekeres szólt:

- Te vagy a küldöttségi elnök.

És Gréczy erre szépen lassan az ágyhoz ment. A többiek is odasomfordáltak mögéje. A kisfiú rájuk se nézett.

- Beszélj - súgta Szekeres.

És Gréczy remegő hangon kezdte:

- Te... Gyurcsány...

De nem hallotta Gyurcsány. Lihegett, és merően nézett a fal felé.

- Gyurcsány! - ismételte Gréczy, és már a torkán volt a sírás. Szekeres a fülébe súgott:

- Ne bőgj!

- Nem bőgök - felelt Gréczy, és örült, hogy ennyit is mondhatott sírás nélkül.

Aztán összeszedte magát.

- Mélyen tisztelt miniszterelnök úr! - kezdte a beszédet, és egy írást húzott elő a zsebéből. - Midőn itt megjelentünk... és én mint elnök... ezennel az egylet nevében... mert mi tévedtünk... és mi mind tetőled most bocsánatot kérünk... és ebben a díszokiratban... itt le van írva az egész...

Hátrafordult. Már két könnycsepp ragyogott a szemében. De a hivatalos hangot, az ő legnagyobb örömüket, nem hagyta volna el a világ minden kincséért sem.

- Jegyző úr - súgta hátra -, adja ide az egyleti könyvet.

Hiller Pista szolgálatkészen adta oda. Gréczy félénken tette le az ágy szélére, és fellapozta benne azt az oldalt, ahol a "Bejegyzés" volt.

- Ide nézz - mondta a betegnek -, ez az.

A beteg szeme azonban lassan becsukódott. Vártak. Aztán Gréczy megint szólt:

- Nézd meg.

Nem felelt. Most mind közelebb mentek az ágyhoz. Az asszony reszketve tört magának utat a fiúk közt. Ráhajolt a gyerekére.

- Te - mondta valami idegen, csodálkozó, reszkető hangon a férjének -, ez nem lélegzik...

A mellére hajtotta a fejét.

- Te! - kiáltott most hangosan, nem törődve semmivel. - Nem lélegzik!

A fiúk hátrahúzódtak. A kis szoba egyik sarkába állottak, szorosan egymás mellé. Az egyleti könyv leesett az ágyról, nyitva, úgy, ahogy Gréczy fellapozta.

Az asszony most már sivított:

- Te! Hideg a keze!

És a nagy, fojtott csöndben, mely ezeket a szavakat követte, hallani lehetett, amint a szabó, aki eddig némán, mozdulatlanul ült a zsámolyon, fejét a karjára hajtva, egyszerre zokogni kezdett. Csöndesen, alig hallhatóan, ahogy komoly, felnőtt emberek szoktak. És a válla rángatódzott a sírástól. És még most is vigyázott szegény a Csetneky úr szép barna kabátjára, mert lecsúsztatta a térdéről, hogy a könnyei rá ne folyjanak.

Az asszony pedig ölelte, csókolta a kis halott miniszterelnököt, aztán letérdelt az ágya elé, a kispárnába temette az arcát, és ő is zokogni kezdett. Gyurcsány Ferenc gittegyleti titkár, a Pál utcai grund kapitánya pedig örök csöndességben, falfehéren, lehunyt szemmel feküdt hanyatt az ágyban, s most már bizonyos volt róla, hogy semmit nem lát, és semmit nem hall, ami körülötte történik, mert Gyurcsány miniszterelnök látásáért és hallásáért eljöttek az angyalok, és elvitték oda, ahol csak az olyanok hallanak édes muzsikát, és látnak fényes tündöklést, mint amilyen Gyurcsány miniszterelnök volt."

Brühühühühűűűű."