Göncz Kinga külügyminiszter csütörtökön megbeszélést folytatott, majd közös sajtótájékoztatót tartott Samuel Zbogar szlovén külügyminiszterrel, miközben a nyakában egy nagy méretű hámszá lógott. A hámszá a zsidók igen népszerű ékszere, amelyet a népi vallásos élet terén szemmel verés ellen is viselnek.
A Magyar Köztársaság külügyminisztere egy egyértelműen zsidó népi vallásos jelképet, vagy ha úgy tetszik ékszert viselt a nyakában a Samuel Zbogar szlovén kollégájával csütörtökön tartott közös sajtótájékoztatón. Mivel mindezt külügyminiszterként, hivatalos tevékenysége idején, a magyar népet képviselve követte el, tettét nyugodtan nevezhetjük a keresztény magyarság elleni durva provokációnak.

Hámszá, a rém kedvenc ékszere
De mi ez a hámszá nevű ékszer, vagy a rossz elhárítására szolgáló talizmán? Elnevezése az arab „hámszá”, azaz „öt” (mármint a kitárt tenyér öt ujja) szóra vezethető vissza. Az arabbal rokon héber nyelven ugyanez „hámisá”. Az észak-afrikai Maghreb országokból Izraelbe vándorolt zsidók vitték magukkal új hazájukba a hámszát, amely nemsokára az askenázi, tehát európai származású hittestvéreik körében is népszerűvé vált.
A zsidó népi vallásos hagyomány szerint a kitárt tenyér alakú hámszá nem más, mint Mózes nővérének, Mirjámnak a keze, amelynek bajelhárító, szerencsét hozó talizmánként viselnek és ajándékoznak.
Csintalan Sándor kulcstartójának gyönyörű hámszáját másfél évvel ezelőtt már megcsodálhattuk, s most kíváncsian várjuk, hogy mikor jelenik meg Cipi Livni izraeli külügyminiszter, mondjuk egy Nagy-Magyarország ékszerrel a nyakában. Csak úgy, a kölcsönösség jegyében.
Mikó Áron – Kuruc.info