A szombathelyi cigányok megvonták a bizalmat Hauser Filiptől. A Szombathelyi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elveszi az elnöki jogköröket Hausertől, amíg nem tisztázza magát a vádak alól. Mint ismeretes, az MSZP büntetőfeljelentést tesz, mert egy birtokukba került hangfelvétel alapján szerintük Szombathelyen a Fidesz étkezési jegyekért cserébe kopogtatócédulák vásárlásával bízta meg a helyi cigány kisebbséget - a hangfelvételen állítólag Hauser Filip tárgyal valakivel.
Gyors sajtótájékoztatót tartott a cigány kisebbségi önkormányzat szombat délelőtt, miután megvitatták a kopogtatócédulás ügyet. Mint mondták, ők is csak a sajtóból értesültek a dologról, és Hauser péntek délutáni sajtótájékoztatójáról sem volt tudomásuk, csak azt tűnt fel nekik, hogy az irodában egymásnak adják a kilincset az újságírók.
Az MSZP büntetőfeljelentést tesz, mert egy birtokukba került hangfelvétel alapján szerintük Szombathelyen a Fidesz étkezési jegyekért cserébe kopogtatócédulák vásárlásával bízta meg a helyi roma kisebbséget - jelentette be pénteken Budai Bernadett, a párt szóvivője. Oroszvári Péter, az MSZP egyik szombathelyi képviselőjelöltje elmondta, hogy "a helyi roma kisebbség vezetője (Hauser Filip) és egy Gábornak nevezett roma közti beszélgetésből kiderül, hogy cédulánként 200 forint értékű étkezési jegyet fognak adni a romáknak, ha a Fidesz javára gyűjtik az ajánlószelvényeket".
Forgács Károly, az önkormányzat alelnöke elmondta, már péntek délután tisztázni akarták a dolgot elnökükkel, ő azonban azt mondta, nem érdekes az egész, különben is intézkedett már. Szombat reggel megint felhívták Hausert, hogy jöjjön el az önkormányzat rendkívüli ülésére, ő azonban kijelentette, nem kíván azon részt venni. Így nélküle tárgyalták meg az ügyet, ahol határozatot hoztak arról, hogy megvonják a bizalmat tőle, amíg nem tisztázza magát. Vagyis megszüntetik a lehetőségét, hogy ellássa az elnöki feladatait, a tisztázásig az irodába sem léphet be, lecserélik az ajtózárat is.
Többször is kijelentették, hogy az önkormányzatnak nem volt tudomása a kopogtatócédula-gyűjtésről. A roma önkormányzatnak nem feladata a politizálás, ők a romák érdekeit képviselik, és ezt akarják tenni a jövőben is, pártpolitikától függetlenül.
Az ügy lezárásig az elnöki feladatokkal Forgács Károly alelnököt bízzák meg, egyúttal a városi Választási Bizottságnál feljelentést tesznek, amitől az ügy gyors lezárását remélik.
(FH nyomán)