2017. november 23., csütörtök, Kelemen napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:00 Diplomáciai mentességgel rendelkező orosz oligarchát vettek őrizetbe Nizzában21:44 Felmentették a békési pedofil tanár iskolájának igazgatóját, aki korábban "magánügyről" beszélt21:30 Fejbe lőtte magát egy rákos beteg a nyíregyházi kórházban 21:20 Wilders magyar pálinkával ajándékozta meg a holland királyt21:08 Alkotmányellenesnek minősítették Izraelben a palesztinok földjeinek törvénnyel "legalizált" elrablását20:36 AfD-bemutatkozás a Bundestagban: ideje felvenni a kapcsolatot Aszadékkal, hogy a szíriaiak hazatéréséről tárgyaljunk20:30 Putyin Erdogannal és Róhánival tárgyalt a szíriai helyzet megoldásáról20:20 Az óceánba zuhant az amerikai haditengerészet egyik gépe20:10 Megsértődött és kilépett az MSZP-ből egy országgyűlési képviselő19:40 A DK, az MSZP, a Momentum, az Együtt, a PM és a Jobbik bevezetné az eurót19:22 Erőműve még úgysem volt a gázszerelőnek, de ez hamarosan megváltozhat18:56 Ez most a németek legnagyobb baja: "náci harangokra" vadászik az evangélikus egyház18:41 Balog sem bírja a kritikát18:02 A Fidesz duplájára emelheti a parlamenti dolgozók fizetését17:44 Döntött az Ab: fölösleges Hunvald hisztije, politikusbűnözőket is szabad bilincsben fényképezni
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország, Külföld ::

Radikáljobbos diadalmenet Európában: duplázott az FPÖ (is)

Reklám

Bárhova nézünk Európában, mindenhol a radikális/szélsőjobboldal előretörését látjuk. Mindenki ismeri a svéd eseményeket - amelyeket az antifák a létező legdemokratikusabb módon, az egyik „szélsőségesnek” tartott szavazó megkéselésével "koronáztak" meg (amelyről mindezidáig mélyen kussolt a Jobbik-ellenes magyar nyelvű média). Közismert a hollandiai áttörés, a német nácifasisztarasszista Sarrazin „eretnek” nézeteinek elsöprő mértékű támogatása, a finn Igazi Finnek hihetetlen erősödése, a bolgárok egyre keményebb szélsőségesedése is. Sarkozy meg a svájciak tetteiről  ne is beszéljünk.

Most a „sógorok” FPÖ-je (Szabadságpárt) igen jó eredményeiről számolhatunk be: majdnem megduplázta szavazatai számát a második legnagyobb ausztriai tartományban vasárnap megrendezett törvényhozási választáson.

Megint feltesszük az elmaradhatatlan kérdést: ha egész Európa pár hónap alatt ilyen kőkeményen (szélső)jobbra tolódott, akkor nekünk miért kellene kiegyeznünk a pipogya, a cigánykérdést rábeszéléssel „rendezni” próbáló, impotens Fidesszel? Most, hogy a szélsőjobb oly sok helyen hatalomra kerül, már nem fenyeget bennünket a kiközösítés veszélye – az, amivel a Jobbiktól balra levő összes párt riogat. Akkor meg miért ne szavazzunk arra a pártra, amely meg akarja és bizonyítottan (lásd Érpatak példáját) meg is tudja oldani a Magyarország területi integritását, ill. jövőjét alapjaiban veszélyeztető cigánykérdést?

A kapcsolódó hír:

A minaretjáték bejött az FPÖ-nek
Olcsó, de hatékony fogásnak bizonyult az iszlámellenességre építenie stájerországi kampányát a szélsőséges FPÖ-nek. Az osztrák Szabadságpárt majdnem megduplázta szavazatai számát a második legnagyobb ausztriai tartományban vasárnap megrendezett törvényhozási választáson.

A pártszínek után kékeknek nevezett, leginkább mégis az újbarnák felé hajló „szabadelvűek” nemcsak a Svájcból importált, a mecsetek és minaretek építését stoptáblákkal megakadályozó internetes játéknak (Moschee ba ba) köszönhetik sikerüket. Számos úgynevezett tiltakozó, korábban például a kommunistákat támogató szavazó most egyértelműen jobbra húzott és az emberek félelmeit ügyesen meglovagoló FPÖ mellé állt. A gazdasági válság által leginkább sújtott, eddig szociáldemokrata fellegvárnak számított régiókban is szépszámú voksot kaptak. Gerhard Kurzmann, az FPÖ tartományi listavezetője Stájerországban betiltaná a koldulást, ugyanakkor „rendes embereknek” nevezte az egykori Waffen-SS tagjait.

Elemzők szerint Kurzmannék hasznot húztak abból is, hogy az 1,2 millió lakosú Stájerországban a választási részvétel most igen alacsony, mindössze 64 százalékos volt. Egyes körzetekben kétszer annyi volt a távol maradók száma azokénál, akik az iszlám megállítására hívó FPÖ-re adták szavazatukat. A mértékadó osztrák lapok azért azt is hozzáteszik: az FPÖ 11 százaléka egyfajta „normalitást” jelent és messze van az idegenellenes politikai erő által egykor elért 17 százaléktól.

Maga a választás szoros eredményt hozott. A 38,4 százalékot elérő szociáldemokraták (SPÖ) kevéssel előzik meg a 37,1 százalékon álló konzervatívokat (ÖVP). Egyedül egyik nagy néppárt sem képes kormányozni. Az öt százalékot hajszállal átlépő zöldek kevesek egy stabil többséghez. Ha a vörösök és a feketék nem akarják vagy tudják folytatni eddigi nagykoalíciójukat, nem marad más választásuk, mint magukhoz csábítani a már kormánytag FPÖ-t. A bonyolult stájerországi választási rendszer értelmében ugyanis a tíz százalékot elérő pártoknak garantált helyük van a grazi kabinetben. Az eredmények ismeretében Franz Voves (SPÖ) nem zárta ki, hogy az FPÖ támogatásával érje el tartományi főnöki újraválasztását. A szociáldemokraták balszárnyához tartozó politikusok élesen bírálták az egykori osztrák válogatott jégkorongozót, mert a szemükben elfogadhatatlan bármiféle együttműködés a populista-szélsőséges erővel. Az FPÖ mindenesetre fő céljának tekinti, hogy megakadályozza a „zsíros falatokat egymás között elosztó” nagykoalíciót.

Az osztrák szocdemeket súlyosan érinti szavazóik tömeges elvándorlása. Amióta Werner Faymann SPÖ-elnök 2008 végén Ausztria kancellárja lett, a nagy múltú párt sorra szenvedett voksveszteségeket a tartományi választásokon. A következő erőpróba október 10-én az eddig „vörös” Bécs lesz: Michael Häupl SPÖ-s főpolgármester az előrejelzések szerint búcsút mondhat abszolút többségének, és nagykoalícióra kényszerülhet az ÖVP-vel.

Stájerországban az SPÖ hanyatlását csak részben tudta ellensúlyozni Voves népszerűsége. Az 57 éves politikust sokan csodálják azért, hogy sportolóból előbb sikeres menedzser, majd a tartomány első szocdem kormányfője lett.
(NOL)
 

 Érdekes cikk, megosztom Facebookon!  Érdekes cikk, elküldöm e-mailben! Nyomtatóbarát változat
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Ajánló
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Humoros kép 
Dossziék
Ajánlott videó 

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2017 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready