2018. szeptember 20., csütörtök, Friderika napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
21:28 Weber az Európai Tanács elé vinné a magyar ügyet20:45 Az ország legnagyobb naperőműve épül meg Bükkábrányban19:50 Dúró a badacsonyi gyilkosságról és a cigány-magyar feszültségről szólalt fel, a Jobbik-frakció kivonult18:56 Több ezer idlíbi tért vissza otthonába18:53 Nem csak a lengyelek, a bolgárok is megvétóznák a magyarellenes EU-szankciókat18:32 Petőváry Zsolt szerint tönkre akarják tenni az életét18:23 Orbán Salzburgban: ragaszkodunk a határvédelem jogához18:05 Tusk rendkívüli EU-csúcsot hív össze a Brexit miatt17:20 Megkezdték a Magyarországgal szembeni eljárást17:00 A baráti román kormány a nemzeti összetartozásra emlékező székely iskola tanárainak további meghurcolását javasolja16:42 Fletóék ellenálltak, a fasiszta hordók pedig csúnyán megkapták a magukét16:13 Bekérették Spanyolország budapesti nagykövetét15:46 Két hétre lezárják a Déli pályaudvart októberben15:21 Vizsgálatot indítottak a Tesla ellen14:50 Tarlós állítólag mégis újrázna jövőre
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország, Külföld ::

Radikáljobbos diadalmenet Európában: duplázott az FPÖ (is)

Bárhova nézünk Európában, mindenhol a radikális/szélsőjobboldal előretörését látjuk. Mindenki ismeri a svéd eseményeket - amelyeket az antifák a létező legdemokratikusabb módon, az egyik „szélsőségesnek” tartott szavazó megkéselésével "koronáztak" meg (amelyről mindezidáig mélyen kussolt a Jobbik-ellenes magyar nyelvű média). Közismert a hollandiai áttörés, a német nácifasisztarasszista Sarrazin „eretnek” nézeteinek elsöprő mértékű támogatása, a finn Igazi Finnek hihetetlen erősödése, a bolgárok egyre keményebb szélsőségesedése is. Sarkozy meg a svájciak tetteiről  ne is beszéljünk.

Most a „sógorok” FPÖ-je (Szabadságpárt) igen jó eredményeiről számolhatunk be: majdnem megduplázta szavazatai számát a második legnagyobb ausztriai tartományban vasárnap megrendezett törvényhozási választáson.

Megint feltesszük az elmaradhatatlan kérdést: ha egész Európa pár hónap alatt ilyen kőkeményen (szélső)jobbra tolódott, akkor nekünk miért kellene kiegyeznünk a pipogya, a cigánykérdést rábeszéléssel „rendezni” próbáló, impotens Fidesszel? Most, hogy a szélsőjobb oly sok helyen hatalomra kerül, már nem fenyeget bennünket a kiközösítés veszélye – az, amivel a Jobbiktól balra levő összes párt riogat. Akkor meg miért ne szavazzunk arra a pártra, amely meg akarja és bizonyítottan (lásd Érpatak példáját) meg is tudja oldani a Magyarország területi integritását, ill. jövőjét alapjaiban veszélyeztető cigánykérdést?

A kapcsolódó hír:

A minaretjáték bejött az FPÖ-nek
Olcsó, de hatékony fogásnak bizonyult az iszlámellenességre építenie stájerországi kampányát a szélsőséges FPÖ-nek. Az osztrák Szabadságpárt majdnem megduplázta szavazatai számát a második legnagyobb ausztriai tartományban vasárnap megrendezett törvényhozási választáson.

A pártszínek után kékeknek nevezett, leginkább mégis az újbarnák felé hajló „szabadelvűek” nemcsak a Svájcból importált, a mecsetek és minaretek építését stoptáblákkal megakadályozó internetes játéknak (Moschee ba ba) köszönhetik sikerüket. Számos úgynevezett tiltakozó, korábban például a kommunistákat támogató szavazó most egyértelműen jobbra húzott és az emberek félelmeit ügyesen meglovagoló FPÖ mellé állt. A gazdasági válság által leginkább sújtott, eddig szociáldemokrata fellegvárnak számított régiókban is szépszámú voksot kaptak. Gerhard Kurzmann, az FPÖ tartományi listavezetője Stájerországban betiltaná a koldulást, ugyanakkor „rendes embereknek” nevezte az egykori Waffen-SS tagjait.

Elemzők szerint Kurzmannék hasznot húztak abból is, hogy az 1,2 millió lakosú Stájerországban a választási részvétel most igen alacsony, mindössze 64 százalékos volt. Egyes körzetekben kétszer annyi volt a távol maradók száma azokénál, akik az iszlám megállítására hívó FPÖ-re adták szavazatukat. A mértékadó osztrák lapok azért azt is hozzáteszik: az FPÖ 11 százaléka egyfajta „normalitást” jelent és messze van az idegenellenes politikai erő által egykor elért 17 százaléktól.

Maga a választás szoros eredményt hozott. A 38,4 százalékot elérő szociáldemokraták (SPÖ) kevéssel előzik meg a 37,1 százalékon álló konzervatívokat (ÖVP). Egyedül egyik nagy néppárt sem képes kormányozni. Az öt százalékot hajszállal átlépő zöldek kevesek egy stabil többséghez. Ha a vörösök és a feketék nem akarják vagy tudják folytatni eddigi nagykoalíciójukat, nem marad más választásuk, mint magukhoz csábítani a már kormánytag FPÖ-t. A bonyolult stájerországi választási rendszer értelmében ugyanis a tíz százalékot elérő pártoknak garantált helyük van a grazi kabinetben. Az eredmények ismeretében Franz Voves (SPÖ) nem zárta ki, hogy az FPÖ támogatásával érje el tartományi főnöki újraválasztását. A szociáldemokraták balszárnyához tartozó politikusok élesen bírálták az egykori osztrák válogatott jégkorongozót, mert a szemükben elfogadhatatlan bármiféle együttműködés a populista-szélsőséges erővel. Az FPÖ mindenesetre fő céljának tekinti, hogy megakadályozza a „zsíros falatokat egymás között elosztó” nagykoalíciót.

Az osztrák szocdemeket súlyosan érinti szavazóik tömeges elvándorlása. Amióta Werner Faymann SPÖ-elnök 2008 végén Ausztria kancellárja lett, a nagy múltú párt sorra szenvedett voksveszteségeket a tartományi választásokon. A következő erőpróba október 10-én az eddig „vörös” Bécs lesz: Michael Häupl SPÖ-s főpolgármester az előrejelzések szerint búcsút mondhat abszolút többségének, és nagykoalícióra kényszerülhet az ÖVP-vel.

Stájerországban az SPÖ hanyatlását csak részben tudta ellensúlyozni Voves népszerűsége. Az 57 éves politikust sokan csodálják azért, hogy sportolóból előbb sikeres menedzser, majd a tartomány első szocdem kormányfője lett.
(NOL)
 

 Érdekes cikk, megosztom Facebookon!  Érdekes cikk, elküldöm e-mailben! Nyomtatóbarát változat
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Ajánló
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Humoros kép 
Dossziék
Ajánlott videó 

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2018 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready