Nagy valószínűséggel egy 47 kilogrammos, második világháborús tüzérségi rombológránát szétvágása közben történt a robbanás hétfőn annál a zalaegerszegi családi háznál, ahol egy férfi meghalt, fia pedig súlyos sérüléseket szenvedett - közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.
Salamon Róbert elmondta: a tűzszerészek eddigi megállapításai alapján akkor történt a detonáció, amikor a 149 milliméter átmérőjű, gyárilag öt kilogrammnyi TNT robbanóanyagot tartalmazó lövedéket korongvágóval megpróbálták szétvágni.
A botfai városrészében történt robbanás helyszínén a készenléti rendőrség és a honvédség tűzszerészei csütörtökön is folytatták a helyszínen talált lőszerek, robbanóeszközök, robbanószerkezetek és különböző, többnyire világháborús fegyverek leltározását és elszállítását. Mennyiségük meghaladja az ezres nagyságrendet.
Azokat az eszközöket, amelyek nem voltak szállíthatóak, a nap folyamán egy, a településhez közeli helyszínen megsemmisítették - mondta a szóvivő.
Salamon Róbert emlékeztetett arra, hogy az ügyben a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya robbanóanyaggal való visszaélés bűntett megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást. Egyben megköszönte a botfai településrész lakóinak türelmét és segítő szándékát a helyszínen bevezetett korlátozások kapcsán.
A tragédia nyomán a lakosság - segítve a nyomozó hatóság munkáját - olyan információkat szolgáltatott a rendőrségnek, amelyek eredményeként "az elmúlt két napban Zala megye több pontján került sor helyszíni szemlékre", s azokon a tűzszerészek bevonásával különböző lőszereket, robbanóeszközöket és -szerkezeteket foglaltak le a rendőrök - mondta a szóvivő, a pontos helyszínekről azonban nem közölt információkat.
A rendőrségi és honvédségi tűzszerészek hétfő óta minden nap átvizsgálták azt a zalaegerszegi ingatlant, amelynek melléképületében a detonáció történt. A robbanás következtében egy 44 éves férfi meghalt, az udvaron tartózkodó 19 éves fia súlyos sérüléseket szenvedett. A fiatalembert először a zalaegerszegi kórházban látták el, de súlyos égési sérülései miatt még aznap éjszaka Győrbe szállították.
(MTI)