A Szegedi Szlovák Önkormányzat kérésére a legutóbbi közgyűlés úgy döntött, hogy az Osztróvszky és Teleki utcák sarkán álló Szegedi Nemzetiségek Házán lévő két utcanevet szlovákul is feltüntetik ezentúl. Ezeket a táblákat ragasztotta le pénteken a Jobbik szegedi szervezetének elnöke a szlovák nyelvtörvény elleni tiltakozásul. Karsai Attila, a Szegedi Nemzetiségek Háza intézményvezetője leszedte a feliratokat, és tolerancia okán nem tesz feljelentést - írja a Szegedcafé.hu.
Zoom

Az “Ulica Osztróvszkeho” és az “Ulica Telekiho” utcanévtáblákat “Felvidék magyar!” és “Tiltakozásul a szlovák nyelvtörvény ellen” feliratokkal takarta le Tóth Péter. A Jobbik szegedi szervezete nem érti, hogy a kisebbségi önkormányzat miért kérvényezi szlovák nyelvű utcanévtáblák kihelyezését, miközben az anyaországuk nemzetközi jogokat sértve próbálja korlátozni az ott élő magyarok nyelvhasználatát, ráadásul 82 magyarok lakta településen nem engedélyezik a magyar nyelvű táblák használatát sem – mondta Tóth Péter, a Jobbik városi elnöke, aki szerint már csak azért is furcsa a szlovák nyelvű névtáblák kihelyezése, mert az épületben nem csak szlovák kisebbségek “laknak”. “Ennyi erővel még öt anyanyelvi tábla kint lehetne” – fogalmazott.
Zoom
“Nem értünk egyet a szlovák történelemhamisítással, minthogy Osztróvszky Józsefet szlováknak próbálják beállítani. Nem a kisebbségi jogokat vitatjuk, csak több mint érdekes számunkra ez a helyzet. A Magyarországon élő szlovákok anyanyelvi táblákat helyeznek el, miközben náluk üldözik a magyar szót – vázolta fel a Jobbik problémáját Tóth Péter. Hozzátette: nincs kifogásuk a szláv származásúakkal szemben, támogatnának például egy Prohászka Ottokárnak állított szobrot is. A Jobbik szegedi elnöke szerint az viszont gyalázatos, hogy Teleki Pál névtábláját is szlovákosították, miközben Teleki a “vörös térképével nem éppen a szlovákoknak kedvezett”.
Zoom
Zoom
Karsai Attila elmondta: büszkék a szlovák nyelvű névtáblákra, valamint Szeged sokszínűségére. A felragasztott feliratok miatt nem tesznek feljelentést, de – ahogy ő fogalmaz: helyreállítják a ház eredeti állapotát.
(Szegedcafé nyomán)
Kapcsolódó: