Olvasónk írja:
Tisztelt Szerkesztőség!
Az ország futballkedvelő fele többé-kevésbé az Eb lázában ég. Én a legkevésbé sem számítok focirajongónak, főleg ezeknek a mi 'aranylábú' fiainknak az elmúlt több évtizedes szánalmas 'teljesítménye' miatt, de azért úgy vagyok vele, hogy egy picit feléledt bennem a remény, és nagyon szurkolok nekik, azaz végül is magunknak.
Ettől a feléledt szurkolási vágytól vezéreltetve látogattam el az MLSZ honlapjára, mivel arra gondoltam, vennék egy hivatalos Eb-mezt, legyen miben kimenni egy nyilvános helyre meccset nézni a barátokkal.
És mit találok? Ezt:
Zoom
Kezdjük:
1. A magyar válogatott hivatalos Eb-meze 22 ezer forint. Ez a hazai jövedelmi viszonyok között több mint megkérdőjelezhető. Örülnék, ha a legszélesebb rétegek is meg tudnák venni maguknak, de ha arra gondolok, hogy egy 'apa-két fia' felállásban ez durván 70 ezer Ft kiadást jelent egy családnak, akkor talán jogosan merül fel a kérdés, hogy ezt hány futballszerető magyar család fogja tudni megengedni magának? Az MLSZ az árképzésénél ezt nem vette figyelembe? Vagy nem az kellett volna, hogy a cél legyen, hogy minél többet adjanak el belőle, és mindenki a hivatalos mezben virítson a bajnokság ideje alatt, ha kell, ha nem?
​2. Én nem tudom, ki lehetett az a fényes tehetségű honlapszerkesztő, vagy tudom is én, minek nevezik ezt a 'szakmát' manapság, aki a képeket a mezekről feltöltötte, de például a mez hátuljáról nem sikerült egy teljes alakos képet megjeleníteni. Ugyanabból a szögből, több nagyításban többet, teljesen értelmetlenül. Ez nem tűnt fel senkinek?
3. Ez lenne a hivatalos magyar Eb-mezkínálata? Első nemzetközi tornán 30 év után, amikor elvileg a teljes szövetség szinte csak ezzel az egy dologgal foglalkozik, minden magyar futballszerető szem erre fordul, és itt a lehetőség, hogy a hazai futball újra egy valamivel szebb, nagyobb fényben tündököljön, vagy legalább kicsit felcsillanjon, a szövetségben a témával foglalkozó 'szakemberek' ezt a kínálatot tudták összehozni? Ezt? 2 db, jelzés nélküli​ mez? Miért nincsenek játékosmezek? Miért nem lehetek a kedvencem mezében?
Apró összehasonlításul hadd mellékeljem a Német Labdarúgó Szövetség honlapjának vonatkozó részét, okulásul.
A csillagoknak valamilyen furcsa együttállása okán abban a szövetségben láthatóan olyan emberek dolgoznak, akik gondolkodnak is. Németül nem tudóknak: természetesen kapható a 'hazai' és az 'idegenben játszó' mez, valamint a kapusmez is, mindegyiknél kiválasztható, hogy melyik játékos nevével kérjük, a kapusmeznél meglepő módon csak a kapusok neve választható ki... Micsoda furfang! A mezek kérhetőek saját névvel is, és név nélkül is.
​Ezenkívül kapható a 2014-es vb összes meze, és az 1954-es és 1974-es retró mezek is. Igen, lehet ezt így is csinálni. Az árakat hagyjuk, ott mások a jövedelmi viszonyok, nem érdemes összehasonlítani.
Megdöbbentő, hogy 30 év után ott vagyunk egy nagy tornán, és ezzel állnak elő. Akkor, amikor tízszeres, százszoros erővel kéne a futballt népszerűsíteni, és itt most nem az idétlen tv-reklámokra gondolok. Valamivel, ami kézzel fogható, amit az emberek felvehetnek, hazavihetnek, eltehetnek emlékbe.
Ennél még az UEFA honlapján is több minden van.
Felháborító az egész! Talán pár kérdést megérdemel a téma az MLSZ felé.