Tisztelt Szerkesztőség!
Már több mint másfél éve annak, hogy hozzászóltam olvasói levél formájában egy cikkükhöz, mely a cigányok szemeteléséről szólt; megírtam, hogy a Pilisben férjemmel kirándulva, Pilisszántó és Pilisvörösvár és Piliscsaba között az erdőben egy meglehetősen méretes, többek között kibelezett hűtőszekrényekről álló szemétdombra találtunk. Ez a cikk itt található, melynél közzé is tette a Szerkesztőség az akkor írt levelemet.
Aztán tegnapelőtt olvastam egy cikküket, mely arról számolt be, 50 ezer tonna szemetet rejtettek el valakik egy Dunaharasztiban található bányatóba és mellé.
Én pedig ismét kirándulni voltam a Pilisben a férjemmel, most éppen Piliscsabán. És mi is éppen egy bánya közelében jártunk most, és olyan dolgokat láttunk ott, ami most ismét olvasói levél írására késztetett. Egy nagyobb illegális szeméttelepet találtunk, nem is akárhol: a Pázmány Péter Katolikus Egyetem főbejáratától mindössze egy 200, a közelben lévő Alditól pedig mindössze egy 20 méter távolságban! De ez a szeméttelep olyan jól el van rejtve, hogy egészen biztos vagyok benne, hogy nagyon sok gyakran arra járó embernek sincs sejtelme sem róla, hogy mi mellett megy is el ott akár nap mint nap.
A látottakat fényképeken is megörökítettük, és a lényegesebb dolgok fényképeire a helyszín pontos GPS-koordinátáját is ráírtuk. Mindezeket csatoltam e levelemhez, és egy Google műholdas képet is.
Az alábbiakban sorra veszem, hogy melyik képen mi is látható:
Zoom
1. kép: Az illegális szeméttelep bejárati útjától pár méterre állunk a fényképezőnkkel, és a Pázmány egyetem irányába nézünk. A látható kéttornyos épület már az egyetem kertjében van. Az előtérben látható az MOL benzinkút gáztartálya és az Aldi reklámtáblája.
Zoom
2. kép: A környéken a korábbi években a MOL a hegyeken keresztül vezette a gázvezetékét, ami nyilván akaratlanul is némi környezetátalakítással járt. Ennek kompenzálására a MOL saját költségén rendbe tett egy turistaútvonalat, amit emiatt azóta MOL erdei tanösvénynek hívnak. Ha ez előző képen balra elnéztünk volna, akkor szemünk előtt a MOL erdei tanösvény egyik bejárata található. Ami előtt számunkra érthetetlen módon - ami egy kis egy kis bozótjárás árán kikerülhető - de egy lezárt sorompó található. A második képen túlmentünk egy 5 méterrel e sorompón, és az Aldi irányába tekintünk. Ekkor ránk merőlegesen 2 utat láthatunk, a bal oldali a MOL benzinkút mellet megy el, és az Aldi parkolójába vezet. A jobb oldali pedig nem más, mint az illegális szeméttelepre vezető, szintén sorompóval lezárt út. És egy harmadik irányba is el tudunk menni, a Pázmány egyetemből távolodóan, tehát e képen jobbra. Itt van a "Piliscsaba Murvabánya" bejárata, mely a Márkakő Kft. tulajdonában van.
Zoom
3. kép: E képen már a "Piliscsaba Murvabánya" bejáratához mentünk, ez az út szintén sorompóval van lezárva, és a sorompón egy kis tábla is van, mely arra figyelmeztet, hogy idegeneknek tilos a bemenet. A képen piros nyíllal pedig megjelöltük az illegális szeméttelep bejáratát.
Zoom
4. kép: Elindultunk a sorompó alatt átbújva az illegális szeméttelepre vezető úton, ahol már egyből feltűnik az úton szétszórt, és az útba szántott sitt és mindenféle szemét.
Zoom
5. kép: Nem kell sokáig menünk az úton, egy 150-200 méter után már benn is vagyunk a telepen. Innen jól láthatjuk, hogy az illegális szeméttelepet mindössze 5-6 méter széles növényzet választja el az Aldi parkolójától, de az olyan jól takarja a szeméttelepet, hogy a parkolókban járók nem is sejtik, hogy mi folyik mögötte.
Zoom

Zoom

Zoom

Zoom
6.-9. kép: A legelső, ami nagyobb és szemünkbe tűnik, egy fém konténer, kivágott fák gyökerei, sitt, mindenféle szemét, a villanykonnektortól kezdve a fagyállós üvegen át a teherautó-lökhárítóig, plusz egy rozsdás vashordó és egy kidobott fém kuka. Fa kidobott ajtófélfák, műanyagkerítés-fonat, gumik, kábelek.
Innentől kezdve aztán körbenéztünk, és ami nagyobbat találtunk, azokat fényképeztük le.
Zoom
10. kép: Hulladéktégla-kupac.
Zoom
11. kép: Sitt, betondarabok és -törmelék, egy jó darabon feltört aszfaltdarabokkal nyakon öntve.
Zoom
12. kép: Szintén sitt, tégla, és nagyobb betondarabok és -gerendák.
Zoom
13. kép: Ezt meg nem mondjuk, hogy mi. Alakja olyan, mint a tégla alakú szalmabáláknak. Viszont közötte narancs nagyságú, gömbölyded, fekete ürülékdarabok vannak, nem tudtunk rájönni, hogy melyik állat ürüléke lehet. Így akár lehetne ugye trágya is, de a trágyát azt viszont nem szokták ugye bebálázni.
Zoom
14. kép: Vörös márga kőzet, beton sitt és egy fatuskó összeömlesztve.
Zoom
15. kép: Pontosan olyan kibelezett hűtőszekrények egyéb szemét társaságában, ami Pilisvörösvár határában egy óriás kupaccal található, és egy táska vékony villanykábel.
Zoom
16. kép: Még egy kibelezetthűtőszekrény-kupac.
Zoom
17. kép: Megint egy jó nagy kupac beton sitt.
Zoom
18. kép: Be a szeméttel, a dózerrel egyenesen az erdőbe.
Zoom
19. kép: A Pázmány tornyai a távolban a szeméttelepről.
Zoom
20. kép: Az illegális szemétlerakás - tudtuk meg valakitől - itt már legalább 3 éve biztosan megy - és a telepen még most is mindenfelé friss teherautó- vagy munkagépkeréknyomok láthatóak.
Zoom
21. kép: Ismét egy szemétdomb.
Zoom
22. kép: Ez látható közvetlenül jobbra az állati ürülékes szalmabálák mellett.
Zoom
Google-műholdkép: Fel van rajta tüntetve a Pázmány és az Aldi. Az Aldi alatt pirosassal megjelölt terület az illegális szeméttelep. Az alatta lévő nagy fehér folt pedig maga a murvabánya területe.
Nem nehéz rájönni, hogy ide nem egy-egy magánszemély hordhatja a szemetet, hanem itt ennél nagyobb méretekben és szervezettebben folyik a garázdálkodás és a természetkárosítás. És az aszfalt sem a szokványos lakossági szemét közé tartozik; és feltehetően viszont nem is egy aszfaltozással foglalkozó cég hagyhatta itt, mert az feltehetően nem dobta volna ki az aszfaltot, hanem újból felolvasztva hasznosította volna.
Felmerül az a gyanú is, hogy az itt található kibelezett hűtőszekrényeket is ugyanazok és ugyanonnan hordhatták ide, akik Pilisvörösvár határába is megtették.
Az is erősen gyanús, hogy ezen illegális tevékenységről a "Piliscsaba Murvabánya", a Márkakő Kft. tud, sőt azt saját maga végzi.
A helyszínen egyértelműen látható, hogy nem nagyipari méretű ugyan, de folyamatos a szemét idehordása, és a szemét elterítése és talajba dózerolása.
Feltételezhető az is, hogy aki ezt csináltatja vagy akik csinálják, azért is merik megtenni mindezt, mert szintén van nekik a piliscsabai önkormányzatban vagy/és még magasabb szinten mutyipajtási ismeretsége, akik védik és falaznak neki. Éppúgy, ahogy Dunaharasztin is lezsírozták maguknak a dolgokat az időközben urakká átvedlett elvtársak.
Többek között éppen a nyilvánosság ereje az egyik eszköz, amivel tehetünk az efféle tevékenységeket végző bűnözők ellen.
Köszönettel:
K. E.,
Máriabesnyő