Olvasónk árverésre bocsátja egy kisvasút-terepasztalát, hogy a vételárat az ÁSZ-bírság kifizetésére indított adománygyűjtés keretében felajánlja a Jobbik részére.
Zoom
Az árverésre bocsátott terepasztalon három sínes rendszer van. A váltók és a vágányzat egy része még a II. világháború előttről származik. A többi elem az '50-es, '60-as évek minőségi Märklin terméke, természetesen fémből készítve.
Az asztal mérete: 100 x 250 cm.
Zoom
Az asztal két elemből állítható össze. Szállításnál az asztal összecsukható, és 100x125x70cm-es ládaként szállítható.
Az asztal működtetése egy kis méretű vezérlő berendezéssel történik, néhány nyomógomb és kapcsoló, valamint két darab Märklin transzformátor segítségével. A vezérlő természetesen része az árverésnek.
Zoom
A terepasztalon két pályakör van felépítve, 600 mm és 750 mm körátmérőjű ívek felhasználásával.
A külső pályakörben található egy mechanikus működtetésű sorompó, amit a régebbi óraműves hajtású vonatok is tudtak működtetni, miután a sorompórudakat nem elektromosság, hanem az áthaladó járművek súlya által mozgatott mechanika csukja le, illetve ereszti fel.
Zoom
A külső pályakörben található még néhány csonkavágány is, a haszálaton kívüli járművek tárolására, illetve ennek köszönhetően - két beépített váltó segítségével - a terepasztal összekapcsolható más terepasztalokkal.
A belső pályakörben találhatók még emelkedők, amelyek között a pálya régi fémlemezből készült hídrendszeren keresztül fut. Utóbbi hidak is régebbi darabok a '60-as, '70-es évekből.
Zoom
A terepasztalon egy ötvágányos állomás épült fel, valamint egy ipartelep, egy rövidke iparvágánnyal, a beérkező teherkocsik kiállítására.
Az asztalon a terep is hasonlít a valósághoz, épületek, emberfigurák és más egyéb kiegészítő tereptárgyak sokasága található meg.
Zoom
Az asztal évek óta több kiállításon is látható volt, utoljára 2017 októberében szerepelt a budapesti Vasúttörténeti parkban, a Temofeszt elnevezésű, nemzetközi vasútmodell-kiállításon, ahol néhány kisebb egységgel és egy másik Märklin terepasztallal összekapcsolva láthatták az érdeklődők üzem közben a berendezést.
Zoom
Figyelem! A képeken, illetve a videón látható szerelvény (mozdony és vagonok) nem része az árverésnek, az csak a szemléltetést szolgálja!
Videó a terepasztalról:
Licitálni itt lehet.